Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jeden podnik, dvě filozofie

Jeden podnik, dvě filozofie

V nenápadné boční uličce nedaleko Vítězného náměstí v pražských Dejvicích pohled kolemjdoucího zaujme letní zahrádka kavárny Nahoře a restaurace Dole, která neodolatelně láká k posezení a nutno podotknout, že se jen těžko odmítá. Hned zprvu se nabízí otázka: dovnitř, nebo ven a Dolů, či Nahoru?

Fasádu Nahoře tvoří velká prosklená vitrína, která je rozdělena cedulí na dvě poloviny - již to napovídá, že prostory budou oddělené na dvě části.

Autorkou obou podniků je interiérová designérka a fotografka Bára Lockefeer ve spolupráci s jednou z majitelek, Natálií Denkrovou. Mezi majiteli i personálem panují rodinné a přátelské vztahy, tento fakt je také jedním z důvodů, proč se v obou podnicích budete cítit tak příjemně a vítaně.

Nahoře

Jak za sebou zavřete dveře, ocitnete se v poměrně malé místnosti, avšak díky vysokému stropu a otevřenému pohledu do patra působí kavárna paradoxně velice vzdušným dojmem. Na zemi vás přivítá původní litá podlaha v kombinaci s parketami, které tvoří neutrální základ interiéru.

Schody do patra lemuje černá stěna sloužící zároveň jako podklad pro kresbu – ta současná pochází od Josefa Pepíse Denkra.

Speciální technika přenášení obrazu na plochu, která byla použita na dekorování baru, pochází přímo z dílny Báry Lockefeer.

Vzhledem k omezenému prostoru kavárny bylo nutné pečlivě využít každý centimetr, zejména umístění toalet a baru byl oříšek. Obojí se nakonec vyřešilo bravurně - bar, jeho zázemí i wc jsou rafinovaně ukryty pod patrem, zároveň jsou však neustále po ruce.

 

 Poutavé ilustrace propojují celý interiér a naleznete je i na nápojovém lístku.

Inspiraci k tvorbě nalezly autorky v holandském designu, obě totiž studovaly v Amsterodamu proslulou Gerrit Rietveld Academii. „Holandsko je jako bývalá koloniální velmoc velmi otevřené, designéři umí pracovat s originálem, nebojí se změny a experimentu, vždy však dbají na následné užití," vysvětluje Bára Lockefeer.

Na první pohled i nepoučený divák rozklíčuje rozdělení prostoru na dvě části – a to nejen díky patru, ale i samotnému stylu zařízení. Spodní část je prosvětlená a přímo vyzývá k posezení nad dobrou kávou nebo limonádou. Barevné plastové a plechové židle byly jasnou volbou designérky, viditelně odlehčily prostor a tmavým tónům interiéru dodaly dávku energie.

Dřevěné stolky skrývají příběh 200 let starého dřeva a um šikovného truhláře - v kombinaci s běžně vyráběnou kovovou podnoží, jejíž povrch byl upraven na míru vytváří krásný příklad, jak může i masové zboží povýšit v kombinaci s kvalitním materiálem.

Dominantou přízemí je originální čtecí stůl vycházející z holandské tradice, který je vhodný pro komfortní sezení větší skupiny lidí a samozřejmě četbu. Nad ním se honosí nízko zavěšený porcelánový lustr, obojí pochází jak jinak než z Nizozemí. „Základem prostoru je vždy strop a podlaha, atmosféru můžete dotvořit doplňky. I s malým rozpočtem lze vytvořit originální prostor, jen se člověk musí více snažit“, dodává Bára, která ráda hledá originální kousky například v charitativních obchodech Kringloop, rozesetých po celém Nizozemsku.

Vybavení k sobě i přes různorodost materiálů, stylů i původu viditelně ladí. Majitelům se podařilo zachovat klíčové části původního interiéru prvorepublikového domu – třeba sloup z dvacátých let minulého století, původní díl lité podlahy či patro s industriálním zábradlím. 

Snížený strop v kombinaci s černou barvou dodává patru útulný ráz a intimní atmosféru. Po obvodu jsou umístěny černé koženkové sedačky s barevnými knoflíky, které byly vyrobeny na míru, tentokrát v Čechách. Celé patro je od začátku zamýšleno jako kontrast k přízemí a navozuje přátelskou barovou atmosféru. Tento pocit zvláště umocní příchod večera, kdy se v kavárně zešeří a přepne do večerního módu. Světlo získá dokonalou nadvládu nad prostorem, jeho nejnápadnějším nástrojem je barevné LED osvětlení umístěné přímo za sedačkami, svíčky rozeseté po celém interiéru a příjemná hudba.

Kavárně Nahoře vám pravděpodobně připomene malebné podniky z oblíbených drážďanských či berlínských čtvrtí, nenechte se však zmást, prostor je naplněn předměty ze všech koutů světa.

Majitelé se jakožto příznivci veganské kuchyně rozhodli vést Nahoře v duchu rostlinné stravy. I přes počáteční obavy z reakce veřejnosti se ukázalo, že přesně takový koncept v Dejvicích chyběl. Nejen výborná káva se sójovým mlékem, podávaná v originálních hrnečcích na nožičkách od autorky Šárky Bulíčkové alias Holky z porcelánu, láká k návštěvě. Za zmínku nepochybně stojí i vynikající domácí limonády a tradiční hummus, servírovaný s rozpečenou pitou.

 

Dole

Restaurace Dole také dostála svému jménu, abyste se do ní dostali, musíte sestoupit po více jak třiceti schodech. Návaznost na styl kavárny Nahoře je patrná hned při vchodu – v interiéru je nápadná shoda použitých materiálů i vybavení jako jsou koženkové sedačky s barevnými knoflíky, odhalená cihlová zeď či dřevěné stoly.

 Přívětivou atmosféru Dole oceníte při večerním posezení, ale i přes den nad šálkem kávy a pracovními povinnostmi.

Prostor Dole je stejně jako Nahoře doplněn o nejrůznější předměty z cest, zejména po zmíněném Nizozemí.

Koženkové sedačky s knoflíky ve dvou barevných odstínech byly vyrobeny na míru v Čechách a tematicky spojují oba interiéry.

Specifické uplatnění zde pak našel i beton, zejména jako dekorace na stěnách. V interiéru je opět patrná hra se světlem, jak umělým, jehož příkladem jsou podsvícené betonové plochy, bar a kovové logo při vstupu, tak s přirozeným, přicházejícím ze dvora i ulice.

Samotný prostor restaurace je členěn na několik stylově sjednocených částí - je libo salónek či posezení na baru?

Nápaditým a zároveň sjednocujícím prvkem interiéru se staly černé stěny, které slouží jako podklad pro ilustrované menu. Prostory restaurace jsou přirozeně rozděleny na odlišné části, které nabízí řadu zákoutí pro soukromá i veřejná jednání. Elegantním doplňkem interiéru je i samotná obsluha, která vyniká jednotným úborem v černé barvě, ale i profesionálním přístupem.

Interiérová designérka Bára Lockefeer, jež se podílela na obou realizacích, pochází původně z České republiky - v současné době působí převážnou část roku v Holandsku. Do Čech se vrací kromě rodiny a přátel za vlastním domem a rozkvetlou zahradou. Na konceptu Nahoře a Dole se podílela před čtyřmi roky a na návrhy spojené s gastronomií rozhodně nezanevřela – momentálně se zabývá především tvorbou veřejných interiérů: věnuje se hotelům, kavárnám i restauracím (pro tuto kombinaci se používá označení HORECA). Sama o sobě říká, že potřebuje neustálou změnu a nesnáší kompromisy.

V Dole si pochutnáte na vybrané kuchyni inspirované slunnou Itálií zcestovalého kuchaře Jana Bartoňka.

Oba podniky vynikají souhrou originálních detailů, které se vší pravděpodobností v České republice jen tak nepotkáte. Zastavte se na chvíli při procházce v Dejvicích a pochutnejte si na zdejších neobvyklých pokrmech a nápojích domácích receptur. Naším tipem je třeba domácí ledový čaj a šafránové risotto s cuketou. 

____________________________________________________________________________________

Nahoře a Dole

Na hutích 9, Praha 6

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: insidecor, archiv Nahoře a Dole

Publikováno: 02.02.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...