Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jídelna: stůl a židle jako hlavní ingredience

Jídelna: stůl a židle jako hlavní ingredience

Jídelna ani vaření nemusí být žádné drama, když máte ty správné suroviny. Které to jsou, pokud se jedná o vybavení jídelny? Je jich překvapivě málo. Židle a stůl jsou definicí jídelny. Pokud se chcete dobře a pohodlně najíst, nic víc v podstatě není potřeba. Stačí jen pečlivě vybírat a pak už se jen oddávat potěšení všech smyslů.

V mnoha interiérech není jídelna samostatnou místností. Někdy je součástí kuchyně, či obývacího pokoje. Nábytek vymezuje prostor v obou případech: ať už je oddělena, nebo součástí velkého multifunkčního prostoru.

Stůl dává jídelně pevný základ v prostoru a funguje jako magnet pro všechny členy domácnosti. Italská značka Sovet vsadila s řadou Slim na racionální design a svému názvu nezůstává nic dlužná. Vzdušná konstrukce nabízí různé povrchové úpravy a barevné kombinace kryté deskou z temperovaného skla. Tyto elegantní praktické stoly prodává Innex.

Francouzský výrobce Ligne Roset přišel s originálním tvarem podnoží naroubovaným na klasiku v podobě masivu z dubu nebo ořechu. Aerodynamický tvar ocelové konstrukce celý stůl odlehčuje a budí dojem, jako by deska byla jen lehce položená na klenbě stolu. Matná úprava povrchu nechá dřevo vyniknout v celé své kráse. A to je stůl Odessa.

Podobně rafinovanou konstrukcí stolu zaujme i jídelní stůl Sled od výrobce Conde House, vyrobený ze dvou nebo čtyř masivních desek. Ty jsou zrcadlově napojeny nenápadnými dřevěnými spoji. U menší varianty jsou delší strany stolu nepravidelné. Každý stůl si ponechává svou unikátní strukturu dřeva. Pokud toužíte po divokém kousku přírody, kterému dodá charisma solidní ocelová struktura, zamiřte do obchodu Stockist.

Stůl Agave lze charakterizovat jako jemný, nenápadný, elegantní, jednoduchý a takto bychom mohli pokračovat dál a dál. Italští mistři přes minimalismus ve společnosti Alivar těží z čistých linií v kombinaci s expresivním jazykem použitých materiálů. Rám stolu z masivu můžete doplnit buď dřevěnou, nebo mramorovou svrchní deskou.

Vše se točí kolem stolu, včetně židlí. Stůl Agave skvěle doplníte židlemi Lilith, rovněž od značky Alivar. Této židli dominuje dubové dřevo – rám židle je z masivu, sedák a záda z dubové dýhy. K dispozici je kožený nebo textilní povrch polštářů. Lilith v sobě kloubí tradiční italské řemeslo a vlivy skandinávského designu.

Kolekce Sé mění každodenní rutinu ve zvláštní příležitost. Autorka, slovinská designérka Nika Zupanc, je tvořila jako „solitéry volně spojené myšlenkou olympijských her a sportovních klubů”. Jídelní židle Stay rovněž odkazuje na zlatou éru Hollywoodu a rozeznáte i vlivy art deca. Tyto extravagantní židle seženete v různých variantách v obchodě Praguekabinet.

Úplně jiným jazykem promlouvá celodřevěná židle Cover Chair od Muuta. Designér Thomas Bentzen je velkým fanouškem dřeva, a proto na ní nenajdete žádné kovové spoje. Vrstvy dřevěné dýhy na opěradle tvoří dojem ohnuté čtvrtky papíru. Tuto reinterpretaci klasické dřevěné židle prodává Stockist a můžete ji doplnit látkami kolekce Kvadrat nebo kůžemi Camo.

Hans J. Wegner navrhl židli CH24 Wishbone pro Carl Hansen & Søn v roce 1949. Od roku 1950 se nepřestala vyrábět. Lehká, atraktivní a pohodlná jídelní židle s charakteristickým opěradlem ve tvaru Y. Židle svým jednoduchým designem a čistými liniemi představuje vrchol řemeslné výroby. Navzdory přímočarému vzhledu zahrnuje její zhotovení přes 100 kroků. Například ručně vypletený sedák tvoří více jak 120 metrů papírového provazu.

Sofistikované křivky, variabilní možnosti potahů a štíhlý kovový základ, to je židle Sila. Jednoduchou formou nenásilně doplní moderní interiéry. Tyto elegantní kousky nabízí obchod Innex.

Robustní, ale překvapivě lehká je židle Tessa od firmy Ligne Roset. Kompletní polstrování zajistí maximální komfort. Uchvátí vás snadná manipulace v kombinaci s pohodlím, které zajišťují její stabilní oblé tvary.

Kdo by nemiloval dobré jídlo a pití. Je elementární součástí našeho života a přináší nám radost. O to víc, když ho můžeme sdílet se svými blízkými. Vedle správných surovin k tomu není potřeba víc než kvalitní stůl a pohodlné židle. Ať už se rozhodnete pro nenápadnou klasiku, nebo lehkou extravaganci, pomocí těchto dvou základních kamenů vytvoříte zázemí nejen pro stravování, ale například i pro práci a další aktivity. A abyste na to všechno dobře viděli, chystáme pro vás výběr svítidel do jídelen.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...