Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jídlo jako každodenní rutina? Nádobí z něj udělá sváteční událost

Jídlo jako každodenní rutina? Nádobí z něj udělá sváteční událost

Jídelní souprava je spojovacím prvkem jídelny a kuchyně. Pokud hledáte inspiraci, jak posunout jídelnu na jinou úroveň, čtěte dál. Nádobí dokáže korunovat slavnostní tabuli, ale i běžné jídlo může proměnit v nevšední estetický zážitek. Jedním ze současných trendů v oblasti designu nádobí je inspirace přírodními útvary jako jsou kameny, vyvřeliny a jiné horniny. Rovněž motivy dřeva jsou vedle podlah a nábytku stále populárnější i na gastronomické scéně.

Česká firma Premium Gastro sice zásobuje především restaurace a hotely, ale stále více její klientelu tvoří i náročnější strávníci – jednotlivci. Právě z její distribuce jsme pro vás vybrali několik značek, které nás oslovily nejvíce. Stolujte na úrovni a užívejte si výjimečný design v kombinaci s kvalitními materiály.

Jak názvy, tak i tvary výrobků španělské firmy Pordamsa odkazují na svět přírody. Ať už se jedná o misky připomínající kus ledu, nebo talíře ve formě vodní hladiny, vašemu stravování dodají energii divoké čisté přírody. Kdo by se nechtěl na chvíli obklopit talíři, tácy či miskami, které vypadají jako by je stvořila sama matka příroda. V Pordamsa to ovšem umí také, a to již 35 let. Firma sídlí na španělském Costa Brava, kde se dlouhé pláže střídají s příkrými útesy. Toto napětí a nespoutanost se projevuje i ve zpracování výrobků.

Norská značka Figgjo nedávno oslavila 75. narozeniny. Vedle tradice se může pochlubit i několika oceněními Red Dot Awards. Zakládá si na dlouhé životnosti a uživatelském komfortu. Respektuje zároveň současné směry v oboru a nemusí pro ně chodit daleko, protože sever vždy byl a nadále je průkopníkem na poli designu. „Trendy se stále více posunují směrem k měkkým, oblým tvarům, a toto je naše odpověď,“ říká Erik Lorange Lindberg, manažer pro vývoj produktů ve Figgjo. Toto nádobí se vyrábí za použití oxidu hlinitého. Výsledkem je porcelán vysoce odolný vůči poškození. Figgjo nepůsobí pouze ve výrobě porcelánu, ale poskytuje i poradenské služby.

 

Hering Berlin je německá společnost fungující od roku 1992, která vyrábí především kvalitní matný porcelán. V nabídce najdete vedle porcelánu i nápojové sklo, stolní textil nebo osvětlení, prostě vše co se točí kolem gastronomické estetiky. Výrobní možnosti porcelánu neustále posouvá kupředu zakladatelka společnosti Stefanie Hering, jejíž osobnost, výjimečné tvůrčí i řemeslné schopnosti prostupují celým podnikem. Pracuje s technikou ručně vyráběného porcelánu a soustředí se na neustálou inovaci. Její výrobky mají většinou glazovaný povrch a jednoduchá elegance bývá okořeněna jemnou kontrastní linkou či vizuálně atraktivními kresbami. Firma Hering Berlin se nebojí ani karaf či váz – zkrátka čehokoli, co obohatí vaše stolování. 

Společnost Crucial Detail je známá především díky spolupráci s vyhlášenými restauracemi, především se špičkovou restaurací Alinea, v současnosti platící za nejlepší restauraci Severní Ameriky. Firma má k dispozici vlastní menší výrobní závod, kde testuje prototypy a realizuje své nápady. Materiálová základna společnosti je široká a vedle porcelánu zahrnuje dřevo, nerez, sklo a celou řadu dalších. Tvůrčí duše značky Crucial Detail designér Martin Kastner vytváří multidisciplinární designérské projekty a vdechl život mnoha výjimečným výrobkům. Například série Krajina je neobvyklá svým provedením. Přírodní profily vyzdvihnou jídlo i po stránce prezentace. S jejich pomocí můžete vytvářet rafinované varianty servírování jednotlivých chodů. Za pozornost stojí i oceňovaná kolekce Plateau, a to zvláště pro nadčasový subtilní design. Souvislé plochy nádobí jsou doplněny výrazným reliéfem, přesto však není narušen jeho klasický vzhled.

Kastnerovým dalším zajímavým počinem je infuzní karafa Porthole inspirovaná oknem ponorky z filmu Dvacet tisíc mil pod mořem.

Výrobky mladé baskické značky Cookplay vás pohltí svými oblými jemnými tvary. V jejím čele stojí talentovaná designérka Ana Roquero, jejímž cílem je svými návrhy vzbudit emoce, ale zároveň si vás získat funkčností, jednoduchostí a kvalitou. Vzdušný design přináší fúzi kultur, světa čaje a kávy, předkrmů, omáček a příloh. Za zmínku stojí nádoby bez ucha, které svou formou umocní zážitek z podávaných pokrmů.

Kdo říkal, že musí být vše na jednom talíři? Nebojte se experimentovat a rozdělte porci na několik různě velkých talířů. Servírování tak nejen dobře vypadá, ale pomůže vám i lépe přizpůsobit porci zdravému a vyváženému jídelníčku, což bylo cílem Any Roquero při tvorbě sady YAYOI.

Temné, hrubé a přitom neobyčejně krásné. Tak by se daly charakterizovat talíře z přírodní břidlice od firmy LUPECK. Vizitkou společnosti je dlouholetá tradice, ruční výroba a zkušení řemeslníci, kteří pracují s tou nejlepší španělskou břidlicí. Hlavní výhodou tohoto materiálu je odolnost a nemusíte se bát ani myčky. Břidlice představuje kontrast oproti trhu zaplavenému porcelánovými a keramickými talíři. Pohodlné užití zajistí silikonové nožičky. Hledáte-li minimalistické, ale přesto výrazné nádobí, zvažte tyto tmavé krasavce.

K revoluci tmavých barev ve stolování se připojila se svými produkty i značka Fortessa s kolekcí Ston. Nabízí dvě varianty jídelních souprav: světlejší s názvem Mist (Mlha) a tmavou, nazvanou Twilight, v barvě potemnělé oblohy. Chladný design, který vás zahřeje u srdce. Vysoký standard v provedení výrobků a inovativní řešení jsou hlavní devizou firmy Fortessa.

Vedle jídelního servisu oceníte i další doplňky v podobě prostírání, obalů na víno, košíků či sáčků. I tyto drobnosti dodají jídelně osobitost a charakter. Pokud budou navíc vyrobeny z recyklovatelných materiálů, o to větší radost vám bude přinášet jejich každodenní použití. Společnost UASHMAMA vsadila na pratelný papír vyráběný z 98% z celulózy. O přírodu mít strach nemusíte, protože kvůli těmto výrobkům nepadl jediný strom, celulóza je vyráběna pouze z odpadového dřeva. Sáčky se šijí v Toskánsku tradičními řemeslnými metodami.

Když je zařízená jídelna, jako další se nabízí kuchyně. Nebo naopak? Jídelna s kuchyní často sdílí společný prostor, ale nutně nemusí být vybaveny identicky. V mnoha případech to ani nejde. Naopak si můžete vyhrát s kontrasty, které oba pojmy nabízejí. Kuchyně, kde je živo a kde se vše chystá; jídelna jako místo, kde se vše vychutnává a užívá. V červnu se tedy můžete těšit na inspiraci rovněž ze sféry gastronomie: podíváme se na kuchyně.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...