Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

K10 - Místo, kde se práce mění v potěšení

K10 - Místo, kde se práce mění v potěšení

Je skvělé, pokud nás naše práce zároveň živí i baví. Ale je ještě lepší, pokud můžeme pracovat v prostředí, které se stane naším druhým domovem. Zakladatelům coworkingového prostoru K10 něco takového u nás chybělo, a proto se v červnu 2016 rozhodli otevřít dveře všem, kdo hledají místo pro práci i společnost nových spolupracovníků. Hlavní motivací pro vznik K10, kterou společně založilo šest firem - Story TLRS, Academy Global, The Element, Zeerat, Inspirum a Appmine - byla vlastní potřeba prostoru, ve kterém by mohly oddělené týmy pracovat dohromady. U jednoho stolu se tak najednou k řešení projektu mohlo sejít několik firem, ke kterým se postupem času přidali další členové.

Recepce a vstupní hala. Foto: Alexandr Dobrovodský

Zakladatelé K10 si pro svůj projekt vybrali rezidenční vilu sídlící na lukrativní adrese pražských Vinohrad v blízkosti Havlíčkových sadů. Vila v neoklasicistním slohu s pískovcovým vstupním schodištěm byla postavena na počátku 20. století. Objekt o ploše 1 075 m² se čtyřmi podlažími kolemjdoucím poodhaluje původní profilovaná dřevěná okna a restaurované dveře s originálním kováním. Vila byla podle dochovaných záznamů dokončena v roce 1910. Jejím prvním majitelem byl dr. Rudolf Bäcker. Do dalšího osudu tohoto objektu citelně zasáhly dějinné události. V říjnu roku 1941 byla vila rodině Bäckerových zabavena nacisty. S koncem 2. světové války přišli i noví majitelé, avšak brzy nato, v roce 1945, byla vila znárodněna a roku 1946 přešla do rukou národní správy. V padesátých letech pak přešla pod správu místního národního výboru. Od počátku roku 1956 ji měla v rukou Správa služeb diplomatického sboru (dnešního Diplomatického servisu), které ji krátce poté pronajalo Dánskému velvyslanectví. To zde sídlilo až do roku 2012. Zajímavostí z historie vily je využití prostor pro natáčení filmu Lída Baarová.

Uvnitř vily jsou stěžejním prvkem dvě schodiště, která spojují reprezentační prostory s obytnou částí. Hlavní dřevěné schodiště vede do prvního patra, zatímco vedlejší kamenné spojuje všechna patra. Dříve toto schodiště sloužilo pouze služebnictvu a umožňovalo vstup do kuchyně. V prvním podzemním podlaží najdeme i dnes saunu, dřívější technické a provozní zázemí bude brzy zrekonstruováno. Přízemí dominuje reprezentativní hala, která dříve sloužila jako obývací pokoj s jídelnou. Z ní pak ústí vstup na pískovcovou terasu s balustrádami a zahradu o rozloze 1 540 m².  To vše doplňuje recepce, zasedací místnost a provozní kancelář - dříve vstupní hala se šatnou, knihovna a nezbytné provozní zázemí pro služebnictvo. Celkem osm ložnic v druhém a třetím nadzemním podlaží je dnes užíváno jako pracovní prostor pro členy coworkingu.  Pracovním prostorem se stal také donedávna nevyužitý půdní prostor.

Současná podoba interiérů je výsledkem projektu Kuby Nováka ze Story TLRS, který přišel jak s prostorovými návrhy, tak výběrem dodavatelů pro vybavení. Vzhledem k tomu, že byla vila v perfektním stavu, nemusela uvnitř probíhat zásadní rekonstrukce. "Jediné úpravy proběhly v kuchyňce, kde se proboural odpad a přidávalo se topení", dodává Kuba. O chod budovy se i nadále stará Diplomatický servis.

Foto: Alexandr Dobrovodský

Foto: Alexandr Dobrovodský

Největším dodavatelem nábytku v prostorách coworkingu je firma Wiesner-Hager, která místnosti vybavila židlemi PARO_2, stolem SKILL, stolem PULSE a k němu dvanácti křesly ze stejné řady. Díky tomu, že pojízdný sklápěcí stůl SKILL umožňuje rychlou změnu nábytkové sestavy podle momentálních požadavků, mohou si zaměstnanci své pracovní prostředí rychle přizpůsobit. "Máme rádi neobvyklé pracovní plochy, kde vymyslet vhodné řešení bývá docela náročné. A přesně takovým projektem je i K10, mj. proto, že jsme zde pracovali s prostředím reprezentativní rezidenční vily, což je oproti moderním kancelářským budovám samozřejmě velký rozdíl,“ říká ke spolupráci Zdeněk Brisuda, ředitel české pobočky Wiesner-Hager.

Kancelář vybavena stolem SKILL a pojízdnými židlemi PARO_2. Foto: Alexandr Dobrovodský

Foto: Alexandr Dobrovodský

Zasedací místnost vybavena stolem PULSEM a křesly ze stejné řady. Foto: Alexandr Dobrovodský

Společné prostory v rámci celé vily jsou výsledkem kombinace nových kousků a skvostů ulovených na bleším trhu. Některé stoly ve vile jsou z vlastní produkce a vyrobené na míru. Za designem opět stojí Kuba, který si na pomoc přizval šikovného truhláře. V horním patře pak společně nainstalovali police, které slouží jako stolky na stání, pokud už někoho unavuje sedavá práce.

Členové K10 mají v suterénu k dispozici saunu, přednáškové auditorium a místnost pro soukromé hovory. Další změny jsou v plánu na jaro.

V zadní části vily se nachází prostorná a pravidelně udržovaná zahrada, která je přes léto využívána pro pořádání workshopů i příležitostných party. Ozdobou venkovního prostoru je socha pocházející z dílny Adama Stanka a Heleny Sequens. Jelikož jsou zakladatelé K10 tvořiví nadšenci, plánují do budoucna na zahradě vybudovat ještě outdoor zasedačku, ve které by mohli zájemci trávit čas i v zimě. Další zajímavou realizací ve vile K10 byla instalace moderních obrazů Aleše Brázdila, které byly do K10 dodány ve spolupráci s Chemistry gallery. K jejich slavnostnímu představení proběhla koncem září 2016 v prostorách vily povedená vernisáž. Na jaro 2017 chystá K10 další vernisáž opět ve spolupráci s Chemistry Gallery.

Socha Pole Dance pana Stracha od autorů Adama Stanka a Heleny Sequens. Foto: Anna Barborová

Půdní prostor. Foto: Alexandr Dobrovodský

Instalace obrazů Aleše Brázdila. Foto: Anna Barborová

Instalace obrazů Aleše Brázdila. Foto: Anna Barborová

 

Vernisáž obrazů Aleše Brázdila. Foto: Anna Barborová

Vernisáž obrazů Aleše Brázdila. Foto: Anna Barborová

Prostory vily, včetně konferenčních místností, je možné si pronajmout pro potřeby konferencí, workshopů nebo školení. K10 nabízí také organizaci a pořádání full service eventů. “Nyní má K10 170 členů využívající různé druhy členství, další zájemci mají u nás dveře otevřené,” říká Piero Šesták, Managing Partner K10 a zakladatel digitální agentury Story TLRS.

Své místo ve vile si už teď můžete zarezervovat na stránkách K10.online.

Členové z Remote year u “montážní linky”, na které vyráběli didaktické pomůcky pro neziskovou organizaci SIRIRI, o.p.s.

_____________________________________________________________________________________

K10

Koperníkova 2204/10, Praha 2

facebook

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: K10, Wiesner-Hager

Publikováno: 25.01.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...