Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kachličky plné příběhů

Kachličky plné příběhů

Díky archeologickým nálezům dnes víme, že keramické výrobky byl člověk schopen vytvářet již od doby počátečního rozvoje svých tvůrčích schopností. Za tu dobu prošla keramika značným vývojem, ale své specifické vlastnosti si zachovala dodnes. I proto si svoji popularitu drží také ve stavebnictví. Velká pevnost, odolnost proti zvýšeným teplotám i vlhkosti jsou také důvodem, proč se v podobě obkladů stále objevuje v našich koupelnách, kuchyních nebo terasách. Do keramiky se zamilovala také firma Archtiles, která společně s architekty a designéry zkrášluje povrchy neomezenými materiály, barvami i tvary.

Kachličky z dob minulých

Většina z nás si ještě vybaví obklady, které nás jako děti obklopovaly při večerním koupání ve vaně nebo v kuchyni naší babičky. Byly to často malé čtverce neutrální barvy, v horším případě pak hnědé kytičky na žlutém podkladu. Není ale divu, že naši rodiče a prarodiče na ně byli pyšní. Položit jednu kachličku totiž znamenalo vynaložit značnou koncentraci a úsilí. Obklady se lepily celou plochou na cementovou kaši, která velmi rychle tuhla. Opravit chybu tak znamenalo kachli vyloupnout, oškrábat, umýt a znovu nalepit.

Keramika, která něco vydrží

Keramické obklady a dlažby, které jsou v nabídce dnes, už využívají zcela jiné postupy. Stojí za nimi především stále se zdokonalující technologie, které v podstatě dokáží vyrobit obklady jakékoliv barvy, tvaru i struktury. Je to posun, který nás ale zároveň staví před zásadní rozhodnutí - jak vybrat ten správný materiál nebo odstín a ve finále i konečný výrobek? Jestli se někdo v této oblasti dobře vyzná, jsou to právě odborníci v Archtiles. Svůj servis nabízí každému, kdo hledá řešení pro rezidenční, ale i komerční realizace. "Obecně se lidem snažíme vysvětlit, že keramika nemusí být drahá, ani luxusní, ani kytičkovaná, ani trendová, že může být úplně obyčejná, jednoduchá a napořád," osvětluje Petr Kunt výhody poradenství.

Retro nikdy neomrzí

Výběr keramických obkladů je bezesporu činností, kterou není dobré uspěchat. Často se zákazníci řídí pouze současnými trendy a samotný původ či konkrétní kvalitu kachliček opomíjí. Přitom klasická hodnota keramiky je aspekt, který z obkladů a dlažeb vytváří nadčasový produkt. Jedním ze stylů, který zvláště v interiérovém designu snad nikdy neomrzí, je retro. Ať už s retro motivy pokryjete stěny nebo podlahu, výsledek bude vždy poutavý. A ani v Archtiles se návratu do minulosti rozhodně nebojí.

Radost z doteku

U keramických obkladů je sympatické, že dokáží interiér zkrášlit nejen na pohled, ale i na dotek. U některých kolekcí se tak můžete setkat s povrchem, který je doslova radost pohladit. Třeba ten od italského architekta Sergia Savina, který svým návrhům vtiskl život s pomocí dvojrozměrných a trojrozměrných mikromozaikových kachliček vyrobených z přírodního kamene a pryskyřice. Kolekce je hodnotná o to víc, že i přes rozvíjející se průmyslovou výrobu se Savino stále hrdě hlásí k tradici řemeslné práce a smyslu pro detail.

Kromě spolupráce se zahraničními značkami, dávají v Archtiles prostor také českým umělcům, kteří tak mají možnost představit své autorské kolekce. Svůj talent takto do kachliček promítli například malířka Ira Svobodová, která se u své kolekce zaměřila na optické efekty, světlo, stín a plasticitu, nebo představitel české graffiti scény, Jakub Uksa, který se inspiroval 3D efektem

Kolekce Ira Svobodová

Kolekce Jakub Uksa

Když mají kachličky svůj den

Archtiles Mezinárodním dnem kachliček zdůrazňují, že keramické dlažby a obklady jsou materiálem přírodním, originálním a při správném zpracování a využití stejně autentickým jako například sklo, kámen nebo kov. Při využívání moderních technologií totiž snadno ztrácí svou původní hodnotu a získávají hořkou příchuť levnějších a dostupnějších imitací. I proto si ve firmě nejvíce váží výrobců, kteří nepodléhají aktuálním trendům, ale spíše přichází s trvale hodnotnými a nadčasovými produkty. Slavit spolu s kachličkami můžete příští rok 21. května, kdy proběhne už třetí ročník.

Kachličky z portfolia Archtiles se staly nedílnou součástí bytu iD23 B, který se nachází v Pařížské ulici 23 v rámci projektu SQUAT iD23. Kachličky Terra Hexagon Rombo si Radka Valová z ateliéru OOOOX vybrala pro oživení podlahy v jídelně. Z kolekce Terra byly také aplikovány kachličky na podlahu v hlavní ložnici i sousední koupelně, čímž došlo ke sjednocení stylu v jednotlivých místnostech. Jednu z koupelen pak zdobí dlaždice Apavisa Otta Gold, které zaručeně vzbudí pozornost svojí sytě zlatou barvou v kontrastu s jinak čistě bílým vybavením.

Nebojte se při řešení obkladů požádat o pomoc profesionály z řad dodavatelů i architektů. Díky jejich zkušenostem totiž budete mít jistotu, že vám kachličky nejen perfektně zapadnou do interiéru, ale hlavně v něm také dlouho vydrží. Kdo ví, jaké vzpomínky si pak po letech vybaví vaše děti a vnoučata. A jsme si jisti, že zoufalé výkřiky při pokládání to nebudou.

____________________________________________________________________________________

Dělnická 12, Praha 7
 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: archtiles.cz, irasvobodova.com, eatrocks.cz

Zdroj: www.archtiles.cz

Publikováno: 05.09.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...