Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kamnář Jan Temr: Na rodinném bydlení se nemá šetřit

Kamnář Jan Temr: Na rodinném bydlení se nemá šetřit

 

Začínal tatínek, pokračuje syn. Rodinné kamnářství Temr svou historii začalo psát v roce 1999 a od té doby má za sebou řadu úspěšných realizací. Kamna a krby pro Jana Temra, který dnes firmu vede, ale rozhodně nejsou pouhou obchodní komoditou; když o nich mluví, čiší z něj patrné nadšení a vášeň. Jak se řemeslo za poslední roky změnilo a jaké jsou hlavní přednosti tradičního topení? Pozorně čtěte slova Jana Temra, který prý za své krby dá ruku do ohně.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Jak vznikalo vaše kamnářství?

V roce 1999 si otec stavěl roubenou chalupu v Krkonoších, a jelikož je velký tradicionalista, přál si kachlový sporák. Tehdy se poprvé s oborem seznámil a nadchnul se pro něj. Vzhledem k tomu, že v té době podnikal ve stavebnictví, nebylo k rozhodnutí začít s kamnařinou profesionálně daleko. Ze zkušeností v oblasti stavebnictví každopádně čerpáme dodnes, řešíme mnoho technických záležitostí, například nosnost podlahy v okolí krbu či kamen, přívod vzduchu, bezpečné prostupy stavebními konstrukcemi a tak dále.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Firma Temr fungovala do roku 1999 jako stavební firma; poté se pod stejným jménem přesunula na pole kamnářství.

Otec se tedy kamnářem nevyučil?

Ne, naučil se až samotnou praxí. Nastudoval si všechnu dostupnou literaturu, procházel muzea a scházel se se zkušenými kamnáři, které později zaměstnal.

Podílí se dnes otec ještě na chodu firmy?

Dnes už ne, je již v důchodu.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Měl jste vůbec možnost vydat se jiným směrem než zamířit ke kamnům?

Měl, dlouho jsem si myslel, že budu architekt. Poté jsem ale zjistil, co všechno to obnáší a jako student gymnázia jsem se lekl požadavků u talentových zkoušek. Nakonec jsem zamířil na strojní fakultu ČVUT.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Většinu realizací má firma Temr v Praze a Středočeském kraji, často ale zamíří i dál.

Jaké služby nabízíte?

Hrubě dělíme kamnařinu na dvě kategorie: jednak individuálně stavěná kamna a krby, za druhé průmyslově vyráběné výrobky. Ty pro zákazníky kupujeme a instalujeme. Hlavní podíl naší práce je však právě ta individuální kamnařina, kde pracujeme od první do poslední cihly. Některé komponenty si sami vyrábíme.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Když si u vás klient objedná kamna na míru, za jak dlouho je má doma?

Ideální průběh je následující: sejdeme se na schůzce, kde po vzájemné diskusi o technice i designu vznikne přesnější poptávka. Tu do týdne až dvou přivedeme do fáze studie. Následně převedeme studii po případných připomínkách do podoby finálního projektu. Poté se již můžeme smluvně dohodnout na realizaci. Materiálová příprava zakázky z kachlí nebo kamene, které jsou složitější na výrobu, trvá zhruba dva měsíce, u topidel bez kachlí zhruba měsíc.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Zadostiučiněním bylo pro firmu mimo jiné vítězství v soutěži Zlatý plamen, kterou pořádá Cech kamnářů. V roce 2010 se kamna společnosti Temr umístila na prvním místě.

Spolupracujete s nějakými architekty či designéry?

Ano, kromě několika již dnes spolupracujících ateliérů máme i vlastního architekta Vladimíra Kubešu, se kterým jsme se potkali na kvalifikačním kamnářském kurzu a dnes pro nás zajišťuje funkci projektového vedoucího. Na designu kamen se podílíme spolu s kolegou Tomášem Knorem, specializovaným projektantem. Hlavní slovo a tím pádem i odpovědnost musí mít ale osoba jedna, a tou jsem dnes ve firmě  já.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Kam by podle vás měla v následujících letech firma směřovat?

Chceme být nadále slušným partnerem svým zákazníkům. Je to jednoduché – nemůžeme nabídnout nekvalitní výrobky už proto, že podnikáme pod vlastním jménem, neschováváme se za e-shop s administrativním sídlem tři sta kilometrů od skutečného ani za fiktivní jména. K zákazníkovi tedy cítíme naprostou odpovědnost a kdyby to tak nebylo, znamenalo by to pro nás konec.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Firma Temr rovněž obdržela v roce 2009 ocenění Živnostník roku.

PŘIJÍT VČAS

Jak se od roku 1999, kdy jste se pustili do obchodu s kamny, změnil trh?

Veškeré výrobky jsou dnes daleko kvalitnější. Zpočátku si kdekdo myslel, že zámečník umí zkonstruovat krbovou vložku a vše probíhalo spíše formou pokusů. Obrovský kus práce odvedl Cech kamnářů, který vznikl v devadesátých letech. Vytvořil normy, učební texty, znovu se objevilo kamnářství jako učňovský obor a možnost rekvalifikace starších kamnářů. Dodnes Cech nabízí skvělé interní vzdělávání.

Když jsme začínali, hodně lidí si krb představovalo jako profilovanou dřevěnou římsu v kombinaci s pískovcem. Ta léta už naštěstí přešla, dnes takové zakázky vnímáme spíše jako zpestření. Dlouho za námi také většina lidí chodila s hotovým domem, do kterého chtěla umístit krb. Dnes již lidé chodí dříve, ideálně ve fázi studie.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Proč je důležité přijít za vámi včas?

Pokud zákazník přijde ještě ve fázi studie, daleko lépe řešíme technické požadavky, realizace je pak jednodušší a výsledek více funkční i hezčí.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Základem úspěšné realizace je včasné oslovení kamnáře.

Kam se za poslední roky posunula technologie kamen?

Posun se pojí s tím, že dochází ke zpřísňování emisních limitů. Na jednu stranu kvůli tomu musíme vyřadit určitý typ kamen z nabídky, na druhou jsou výrobky obecně kvalitnější. Čím dál častěji se používají pelety, které se přikládají automaticky. To však už s kamnařinou jako řemeslem moc nesouvisí a my se tím zatím nijak intenzivně nezabýváme. A v poslední době se začínají už i u nás uplatňovat zajímavé interiérové krby na plyn, takže i v tomto ohledu máme díky naší spolupráci se špičkovými zahraničními výrobci už co nabídnout.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Kamnářství Temr prodává i hotové krby, například značku Firetube. Primárně se však soustředí na individualizované návrhy.

Setkáváte se v oblasti kamnářství s nějakými stereotypy?

Nejen u nás se bohužel klade velký důraz na pouhý vzhled kamen, „vnější slupku“. To nejdůležitější pro dlouhodobě spokojeného zákazníka je však uvnitř. Také si lidé myslí, že kamna běžně kouří do místnosti, případně ji přetápí. S tím se však budete potýkat pouze u nevhodně řešených topidel například. do nízkoenergetických staveb. Lidé také často považují kachlová kamna za totožnou věc jako kachlový sporák s troubou. Pokojová kachlová kamna však nic takového nemají, je to stroj na zdravé a jemné sálavé teplo, který by měl ideálně mít lavici na odpočinek.

Mýtům hodně napomáhá internet, kde se často šíří bludy, ať už záměrně nebo nevědomky. V posledních letech se stav však zlepšil, možná je to tím, že dorostla generace, která běžně přicházela do styku s kamny svých rodičů.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

A co kombinace kamna a děti?

U akumulačních kachlových kamen není kde se spálit, povrchové teploty se pohybují do padesáti stupňů. Pokud se ale jedná o topidlo s velkou skleněnou plochou, je samozřejmě riziko větší. Mé dvě děti však vyrostly u prosklených kamen a nikdy se nespálily, protože nebezpečí přirozeně vnímaly. Stejně jako vše živé, třeba náš pes.

Dají se kamna umístit do jakéhokoliv typu stavby?

Pokud má bytová jednotka vlastní komín na pevná paliva a strop dostatečnou nosnost, není to problém. Ideálně by měla kamna stát ve středu domu. Poté stačí jednou denně přiložit a v domě vytvoříte přírodní a zdravé teplo na celý den.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Rodinné kamnářství Temr se letos přihlásilo do soutěže Firma roku.

Mnoha lidem přijde, že je cena za kvalitní kamna prostě moc vysoká.

Je třeba si uvědomit, že kamna se staví pro minimálně celou následující generaci. Vždyť zámecká kamna stojí stovky let. Ne každý tuto odpověď přijímá, dlouhodobá řešení dnes nejsou moc v módě. Zároveň jsou však lidé ochotní investovat do drahých aut, protože je každý vidí, domov je ale druhotnou záležitostí. Což je v našem vnímání života chyba, na investici do rodinného bydlení by se podle mě šetřit nemělo. Je to pravděpodobně věc hodnot.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Jak je to s ekologičností kamen?

Já je považuji za vůbec nejšetrnější způsob vytápění. Konkurovat by jim mohla snad jen efektivně získaná a ukládaná energie ze slunce a jiných přírodních zdrojů. Kusové dřevo je v mých očích jediné skutečně obnovitelné palivo. Klasická kamna jsou rovněž stavěná z naprosto recyklovatelných materiálů. Pokud se kvalitní topidla správně používají, vyprodukují tolik škodlivin, kolik příroda spotřebuje na výrobu dřevní hmoty, jež do produktu patří. Co se pelet týče, ty jsou již průmyslově zpracovávané, a s tím souvisí i ekologicky náročná logistika kolem.

Doplňky - Kamnář Jan Temr: na rodinném bydlení se nemá šetřit

Nejlépe se topí dřevem z listnatého stromu, musí však být naprosto suché. Jeho vlhkost by neměla překročit 20 %.

Kdybyste měl nahlédnout do budoucnosti, kam se podle vás bude kamnářství ubírat?

Jako člen Cechu kamnářů hodně řeším legislativu a mám pocit, že zpřísňování emisních limitů je přehnané. Mělo by mít své hranice už s ohledem na mizivý reálný podíl kamen a krbů na celkovém znečištění. Nepochybně hrají roli zájmy energetických společností a magnátů. Soběstačnost domácností je pro ně jednoduše nevýhodná. Doufám ale, že lidé tradiční topení neopustí.

Myslíte, že se má vůbec šanci v dnešní době udržet řemeslo?

Rozhodně. Vždyť dnes vůbec není jednoduché sehnat dobrého řemeslníka.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv Temr

Publikováno: 11.09.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...