Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kaple od NAP Architects vám umožní mít svatbu jako z pohádky

Kaple od NAP Architects vám umožní mít svatbu jako z pohádky

 

Manželství jako proplétající se spirála. Tak pojali architekti ze studia NAP Architects jeden ze svých posledních projektů. Kaple nesoucí název Ribbon Chaple výborně zapadá do svého okolí a díky svému symbolickému přesahu vytváří naprosto malebné místo pro svatby.

Kaple se nachází v zahradě luxusního hotelového resortu Bella Vista Sakaigahama v japonském městě Onomichi, které je součástí prefektury Hirošima. Stavba má půdorys o 80 m2 a výška kaple přesahuje 15 metrů. Základním námětem stavby jsou dvě proplétající se spirály. Ty se setkávají na vrcholu kaple a vytvářejí tak podestu rozhledny, odkud se člověk může pokochat krásným výhledem na Japonské moře.

Spirály tvoří zásadní architektonický prvek projektu. Zvenku udávají charakteristický vzhled kaple, vevnitř vytváří zajímavý světelný průřez a navíc slouží jako schody až na vrchol kaple. Navíc tím, že jsou spirály dvě, se mohou navzájem stabilně vyvažovat a tvoří tak samostatně stojící strukturu.

Spirálovitá struktura je pak vyvažována skleněnými okny, která se nacházejí mezi jednotlivými záhyby a zastřešují tak vnitřek kaple. Okna mají různé rozměry a jsou rozdělená pomocí ocelových sloupků. Vždy ale kopírují tvar schodiště a postupně se směrem vzhůru zužují.

Proplétající spirály zde mají i symbolický význam – proplétající se osudy snoubenců, které se nakonec spojují v aktu manželství. Kaple je totiž primárně určená ke konání svateb.

Díky postupně zužující se vnitřní spirále se i strop samotné oddací místnosti úží až do úzkého tubusu. Přesto spirálová schodiště určují tvar a charakter oddacího prostoru. Zajímavým prvkem jsou bodová světla, která jsou umístěná v dolní části schodišť. Decentní osvětlení nepůsobí rušivě a zachovává v kapli určitou jemnost.

Samotná obřadní síň se nachází pod proplétajícím se schodištěm. Jejím centrem je oltář, který je umístěn přímo před venkovním stromem, který zde má i symbolickou rovinu. V kapli se nachází osmdesát míst k sezení a uprostřed vede ulička pro nevěstu. Všechen nábytek je dřevěný.

Venkovní schodiště, která jsou dole rozličná, ale nahoře se spojují, nemají pouze efektní význam. Slouží také k tomu, aby se nahoře nevěsta se ženichem mohli po obřadu setkat a symbolicky tak završit obřad spojení svých životních cest.

Jako hlavní konstrukční materiály použili japonští architekti dřevo a slitinu titanu a zinku. Dřevo natřené nabílo použili u schodiště a panelového zábradlí. Bílý nátěr totiž umožňuje, aby materiál přirozeně zestárnul a přitom neztratil svůj půvab. Slitina titanu a zinku je odolná vůči erozi z přímořského větru a zároveň dostatečně ohebná, aby z ní mohly vzniknout spirálovité tvary. Slitina se použila na okenní rámy, krycí desky a stropy a posloužila tak jako sjednocovací prvek stavby.

 

Kaple od japonských architektů se vyznačuje materiální i tvarovou jednoduchostí – nenajdeme zde ani příliš materiálů, ani příliš různých tvarů. Zároveň je vytvořena tak, aby co nejlépe sloužila svému účelu, k oddávání. Symbolická rovina se zde prolíná s tou praktickou tak, jako se samostatná stavba prolíná a doplňuje s okolní přírodou. Jednoduchý nápad dvou prolínajících se spirál tak výborně slouží k vytvoření půvabného a mystického místa pro svatební obřady.  

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Koji Fujii / Nacasa & Partners Inc

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 03.03.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...