Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kavárna co hledá jméno: Podnik, který vás přenese do jiného světa

Kavárna co hledá jméno: Podnik, který vás přenese do jiného světa

V prostorech opuštěné truhlárny z konce 19.století vznikla neobvyklá kavárna s ještě netradičnějším názvem. Cesta k ní je malým oříškem, ale i přes tento fakt se po měsíci a půl těší velké oblibě a buduje si stálou klientelu. Nemalý podíl na tom má okouzlující interiér kavárny, který přenáší návštěvníka do poklidné a téměř nadpozemské atmosféry. Za projektem stojí parta šesti kamarádů, kteří svépomocí a s asistencí mnoha přátel během jednoho roku zrekonstruovali opuštěný objekt na pražském Smíchově.

 Logo kavárny skrývá znamení zakládajících členů.

 Prostor je ideální pro jednotlivce i početnější skupiny, pro práci i nadpozemský odpočinek.

Hned při vstupu do kavárny je patrná velkorysost prostoru. Velikost je způsobena především vysokými stropy a monumentální prosklenou plochou, lemující celou vnější fasádu budovy. Interiéru s přehledem vládne cihla a dřevo, doplněné surovým kovem. Omšelá omítka se stává osobitým znakem interiéru, který návštěvníka odkazuje na doby ještě nedávného historického stavu. Mezi nejvýraznější prvky podniku dozajista patří ojediněle řešený bar a vývěsní deska, které byly vyrobeny na míru z jednoho obrovského kmene topolu. Nejen za touto prací stojí talentovaný Jiří Korec. Dalším originálním prvkem interiéru i exteriéru jsou grafitti znázorňující kosmonauty, jejichž autorem je skupina Artwise. Tématika vesmíru se pojí s logem, na kterém jsou vyobrazeny hory s noční oblohou, skrývající jednotlivá znamení zakladatelů. Jeden z nich k tomu dodává: „Snažíme se dostat lidi mimo realitu a nemáme rádi, když je všechno patrné hned na první pohled.“

Monumentální bar původně vážil něco přes tři tuny, v současné chvíli je z jedné strany vydlabaný a váží „jen“ tunu a půl.

Už nikdy si nebudete připadat sami, zvláště pokud vás omrzí vaše společnost, vždy najdete zastání u doprovodu na zdi.

Při tvorbě interiéru se tým snažil zachovat co nejvíce z původní podoby truhlárny. To se mu povedlo zejména v případě trámů a industriálního topení. Černý strop opticky snižuje výšku místnosti a navozuje útulnou atmosféru, zároveň i barevně koresponduje s rámováním okenních tabulek. Místnost je osvětlena žárovkami s přiznanými rozvody, dotvářející styl průmyslové budovy. Retro nábytek pochází z nejrůznějších zdrojů, většinou však od kamarádů či fanoušků. Jednotlivé kusy mají tím pádem vlastní příběhy a každé místo jinou atmosféru. Kontrasty mezi zvolenými materiály v kombinaci s originálním vybavením činí prostor neobyčejně fotogenickým.

Na toaletách zjistíte, že v interiéru bylo myšleno skutečně na vše. Ručníky na osušení rukou jsou šetrnější k životnímu prostředí a navíc krásně voní, příjemně překvapí i nejmenší detaily v podobě držáků na toaletní papír, vyrobených z potrubí, které se tu a tam zjevuje v celém podniku. S velkou péčí jakoby se z konkrétních dílků poskládal celý vesmír kavárny.

Každý kus nábytku má svůj vlastní příběh, který si vyberete vy?

Tým Kavárny co hledá jméno dokazuje, že je možné vytvořit nápaditý interiér i bez závratného rozpočtu – stojí to však hodně úsilí a promýšlení každého detailu. „Inspiraci nacházíme neustále, společně i jednotlivě, při cestování či na internetu,“ vysvětluje nepřetržitý vývoj designu kavárny její spoluzakladatel Jakub Zajíc.

Za raketovým úspěchem projektu, který sklízí ovace již od prvního dne otevření, je kombinace hned několika faktorů – jedinečného interiéru, zanedbané lokace, která si momentálně hledá své místo na foodie mapě hlavního města, ale i promyšlená propagace, za kterou stojí zkušenosti s nedalekou Radlickou kulturní sportovnou, se kterou je kavárna silně spřízněna.

Zajímavostí je, že většina členů zakládajícího týmu kavárny kávu ve skutečnosti nepije, i přesto je jejich káva z pražírny NORDBEANS vynikající volbou.

Rozšíření do patra nabízí patřičné soukromí pro komornější akce, co-workingové centrum by mělo prozatím fungovat jako zázemí pro členy týmu.

Podniku se pyšní i kvalitní kávou z pražírny NORDBEANS ze severu Čech, čerstvými limonádami a domácími dobrůtkami, ale i pečlivým stylem servírování na dřevěných prkénkách nebo věčně usměvavou obsluhou. V létě nabízí posezení na zdivočelé zahrádce ve stínu rozložitého kaštanu – na starých školních židlích, schodech nebo i ledabyle odloženém trámu. K prostoru kavárny náleží i samostatná galerie a za zmínku stojí i překrásné toalety. V patře vznikla místnost pro promítání a workshopy, ve vedlejší místnosti pak momentálně vzniká malé co-workingové centrum a v budoucnu by měla k prvnímu nadzemnímu podlaží patřit i střešní ozeleněná terasa. Ke kavárně brzy přibude i vlastní kuchyně a vedle baru se týden co týden plánují střídat vyhlášení kuchaři v pop-up kuchařských prezentacích, aby vyhlášené chody vznikaly přímo před zraky návštěvníků.

Nové okenní tabulky skvěle zapadají do vizuálu industriálního objektu, i přes to, že nejsou původní.

Samotný tým zakladatelů se skládá z profesionálů v nejrůznějších oborech, nikdo však není architektem či designérem z povolání. „Vždy se pracujeme s reálným prostorem, do kterého vymýšlíme koncept na míru. Namalujeme si čáru na zem a řešíme, kde by co mělo být“, definuje postup práce Jakub Zajíc.

K prostoru bývalé truhlárny se tým dostal náhodou, když na pravidelné trase do školy nebo práce postrádal podobný typ odpočinkového místa. V době, kdy jim radnice povolila rekonstrukci, byl objekt šest let opuštěný. Vnitřní prostory byly v dezolátním stavu, zaneseny odpadem a bylo nutné je kompletně zrekonstruovat. Přátelé většinu práce odvedli sami, i přes časový pres a hektické kalendáře „V neděli jsme otvírali, v pondělí přijeli elektrikáři.“

Nedaleká Radlická kulturní sportovna v současnosti funguje jako multifunkční prostor pro sport i kulturu. Zajímavým prvkem interiéru jsou téměř kostelní malby pod střechou.

Kromě Kavárny co hledá jméno a Radlické kulturní sportovny parta momentálně pracuje na dalších projektech, například v oblasti designu a módy. Podle elánu, který ze členů přímo srší, můžeme v dohledné době očekávat, že se jejich nápady se vší pravděpodobností opět uskuteční a budou stát zase za to.

Nechte se i vy přenést do jiného světa a až budete zase jednou bloudit Smíchovem, zastavte se na šálek lahodné kávy nebo výtečný zákusek, určitě nebudete litovat. Jen pozor - kavárna je zatím otevřena pouze ve všední dny, o víkendech se totiž neustále pracuje na zvelebení prostoru.

_____________________________________________________________________________________

Kavárna co hledá jméno

po - pá: 8 - 22 h

Stroupežnického 10, Praha 5

kavarnacohledajmeno.cz

www.facebook.com/kavarnacohledajmeno

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: Kavárna co hledá jméno

Publikováno: 15.08.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...