Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kino Varšava: Zapomenutý liberecký biograf zase žije

Kino Varšava: Zapomenutý liberecký biograf zase žije

Zatímco řada úžasných budov svůj boj prohrává a jde k zemi, jiné se daří oživit. Nový dech nedávno dostala unikátní budova libereckého kina, která byla postavena ve stylu art deco – v roce 1922 ji navrhli němečtí architekti Josef Effenberger a Fritz Noppes. Kino Varšava fungovalo úctyhodných 86 let až do roku 2008, kdy prohrálo svůj boj s konkurencí. Dlouho se řešilo, zdali objekt v atraktivní lokalitě zbourat, či prodat. Ani jedna z variant se však nelíbila veřejnosti, a tak se věci daly do pohybu.

Kino s kavárnou najdete kousek od slavného libereckého náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Sdružení Zachraňme kino Varšava v čele se čtyřmi odhodlanými architekty Jiřím Židem, Petrem Hubáčkem, Ondřejem Pleštilem a Zuzanou Koňasovou se pustilo do sveřepého boje vlastními silami, za pomoci dobrovolníků a sponzorů.

„Rozpadající se kino chceme zachránit, obnovit, oživit. Založili jsme sdružení, aby slovo  ‚zachraňme‘  z názvu zmizelo."

Budova ale musela být i přes všechny snahy rozdělena na dvě části, a to hlavně kvůli omezenému rozpočtu. Vrchní část se prodala a z peněz se částečně zafinancovala rekonstrukce sálu a foyer. Právě za zvelebení prostor foyer, kde byla do února v pronájmu kavárna Kino Káva a kterou nedávno nahradila nová kavárna Café Varšava, získali autoři prestižní cenu Grand Prix Obce architektů 2015, a to v kategorii Architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře.

„Poslední KINO, kultovní a pro Liberečany srdeční záležitost, krásná budova, 108 let historie, příležitost pro novou kulturu a snad i sport…" Tak zní vize kina v roce 2017.

Původním plánem byla razantní rekonstrukce, když však architekti začali pronikat hlouběji do útrob budovy a objevovat zajímavé prvky, nezbylo, než je začít zkoumat. A tak se například při vyklízení kinosálu našla pod pódiem původní stropní svítidla z dvacátých let, která přirozeně podtrhují plasticitu štukových detailů kavárny a jsou bezpochyby jedním z nejpoutavějších prvků interiéru.

Architekti pak stáli před výzvou: jak specifické a krásné osvětlení ve středu místnosti kombinovat s dílčím světlem? Proto se rozhodli umístit nad bar osvětlení vlastní, na míru vyrobené. Masivní barová deska pod světly pak vznikla z leštěné liberecké žuly, která navazuje na celkový výraz interiéru.

Samotné studium dobových plánů bylo výzvou, některé plány se totiž dochovaly v minimální velikosti či čitelnosti.

„Inspirují nás podobné stavby z té doby. Snoubila se v nich krása, noblesa, logika, technika, provedení, preciznost, funkčnost a estetika v takovém mixu, o kterém se moderním budovám může jen zdát. Stačí jen trochu zalézt pod povrch a jste u vytržení, jak důmyslně bylo vše vymyšlené a funkční," popisují inspiraci členové sdružení.

 

Prosvícení stropu v zadní části interiéru je příhodné zejména pro společenské akce, jako jsou koncerty či přednášky.

Impozantním prvkem interiéru jsou kromě honosného osvětlení bezpochyby geometrické dekorativní vlysy, které dodávají prostoru v kombinaci s výraznou podlahou neopakovatelný ráz. Dřevěné stolky a židle Ironica od firmy Thonet jim dělají důstojné garde.

Budova má bezpochyby nejen charisma, ale i vlastní hlavu, o tom se členové sdružení přesvědčili při vybírání budoucí barvy stěn, která vyšla až napočtvrté. „Interiér se sám vzpíral návrhům, které měnily jeho povahu. Odmítal prvky, které se v něm chovaly agresivně,“ říká Jiří Žid.

Každý měsíc se v kinosále a kavárně koná kolem patnácti různých akcí: od koncertů přes bazárky až po divadelní představení za symbolické vstupné, které se obratem vrací zase zpět na další renovace.

 Během pár let se okruh spolku rozšířil o odborníky z nejrůznějších oborů. Někteří dodavatelé navíc slevili ze svých nákladů.

 Café Varšava nabízí kávu z pražíren Nordbeans a Sweetcity. 

Další osud kina Varšava nyní leží v rukou města, které vypsalo veřejnou soutěž na vypracování projektové dokumentace. Od výsledku se bude odvíjet další průběh prací  buď spolek získá finanční podporu, nebo budou práce probíhat jako doposud, za pomoci přátel a dobrovolníků. Přijďte podpořit tento smělý plán, načerpejte krásnou atmosféru art deco kavárny a oslaďte si život nějakou tou dobrotou.


Kino Varšava

www.kinovarsava.cz

www.facebook.com/KinoVarsava

Frýdlantská 285, Liberec

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: Aleš Jungman

Publikováno: 25.04.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...