Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Klidné zázemí v neklidném centru velkoměsta

Klidné zázemí v neklidném centru velkoměsta

Architekt Ynon Goren sice původně pochází z Izraele, řadu projektů ale vytvořil v Praze. Nedávno dokončil například byt na Starém Městě, který navrhl pro svého zcestovalého přítele. Prostor má všechno, co jeho majitel potřebuje, když zrovna pobývá v české metropoli.

Ynon Goren se s investorem dobře zná a Prahu si zároveň velmi oblíbil. Když proto dostal možnost vytvořit projekt v jedné z nejhezčích částí města, neváhal.

Byt má 120 metrů čtverečních a najdete tu kuchyň spojenou s obývacím pokojem, dvě koupelny s toaletami, dvě ložnice a malou zimní zahradu. „Zamiloval jsem si historické detaily bytu – ať už jde o podlahy, topení, dveře či okna. Tyto prvky jsem chtěl zároveň zachovat v jejich původní podobě,“ vysvětluje Goren a ukazuje třeba na staré dlaždice, které pokrývají podlahu balkonku.

Dispoziční řešení však vyžadovalo úpravy. Architekt přestavil hlavně hygienické zázemí – větší koupelnu připojil k hlavní ložnici a nainstaloval sem i toaletu, která tu původně nebyla. Umístil ji namísto dveří, které původně vedly na chodbu. Zajistil tak větší soukromí. „Všichni mi říkali, že to nepůjde. Byla to velká výzva,“ vzpomíná autor návrhu a vyzdvihuje práci českých řemeslníků. I díky jejich přičinění trvala renovace jen lehce přes tři měsíce.

Z chodby pak vedou dveře na další toaletu a do druhé mramorové koupelny. Nechybí ani uklízecí místnost a prostor pro sušičku či pračku. Spotřebiče tak nezabírají místo v koupelnách.

Co se materiálů týče, vsadil architekt na dubové dřevo, které najdete všude po bytě, sem tam v kombinaci s ořechovým dřevem. Zajímavým prvkem jsou skříně, které v obou ložnicích nesahají až k zemi. Podle Gorena díky tomu nepůsobí tak masivním dojmem a v pokoji spíš levitují. Umělecká díla přinesl do interiéru sám majitel.

V menší ložnici s pracovním stolkem příležitostně přespávají hosté, anebo děti majitele. „Chtěl jsem, aby byl byt jednoduchý, a to i v případě barevného ladění. Investor je velmi živý a energický – byt je naopak uklidňující a má sloužit k odpočinku,“ vysvětluje Goren, který hodně pracoval i s bílou barvou. Aby prostor zútulnil, použil doplňky. Některé jsou velmi moderní, jiné pocházejí z majitelovy sbírky či antiků. „Barvy do prostoru přinášejí také knihy,“ dodává architekt.

Dále pak Goren myslel na různé formy zákoutí a posezení. Samotný obývací pokoj nabízí sezení u stolu na vyvýšeném výklenku (stůl od značky Zeitraum i židle od Conde House najdete u Stockist), pohodlnou sofa od značky Walter Knoll i bohémský koutek v zimní zahradě. Honosný křišťálový lustr tu zůstal po předchozím majiteli a Goren se ho rozhodl zachovat jako vzpomínku na předchozí příběh bytu. „Každá zóna má mít zároveň jinou atmosféru,“ vysvětluje.

Kuchyň, která je bezprostředně spojená s obývacím prostorem, pochází od značky Bulthaup. Modulární systém se skládá z velké bílé stěny a dílčích komponentů. Na základní plochu se můžou připínat jednotlivé držáky i úchytky. Nad kuchyňským ostrůvkem visí minimalistická sněhobílá světla od barcelonské firmy Vibia. Vázy vyrábí značka Pulpo dodává je firma Monobrand.

Atmosféru jídelně dodává i stojací lampa Oda s viditelným vláknem, rovněž od obchodu Monobrand, a dvě vysoká svítidla Sampei od značky Davide Groppi. Nad jídelním stolem visí kulaté světlo od značky DCW

Esteticky na kuchyň navazuje knihovna nad pohovkou od značky Spectrum (prodává Stockist) a úložný nástěnný systém v zimní zahradě. Knihy se sem skládají podobně jako kuchyňské vybavení na zmiňovanou stěnu od Bulthaupu. „Základním kritériem pro mě byla funkčnost prostoru jako celku, žádný prvek není samoúčelný,“ říká architekt Ynon Goren s tím, že si užíval nejen skvělou lokalitu, ale i práci s českými profesionály a značkami. Rozhodně tak nejde o poslední projekt, pod který se v Praze podepíše.

SaveSaveSaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...