Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kouzelná rekonstrukce pavlačového bytu od No Architects

Kouzelná rekonstrukce pavlačového bytu od No Architects

Na Pobřežní třídě a bývalém nábřeží Karlínského přístavu v Praze kdysi kotvily lodě. Dnes se tu prohání auta, avšak nábřežní domy připomínající původní atmosféru rakouskouherské architektury tu jsou stále. V jednom z nich se nachází překrásný nově rekonstruovaný byt, v němž stále dýchá atmosféra starých časů, propojená s moderním designem.

Rekonstrukce pavlačového bytu je z dílny No Architects - Jakuba Filipa Nováka a Daniely Baráčkové, studia, které je založeno na spolupráci architekta a umělkyně. No Architects se zaměřují na různé oblasti architektonického a urbanistického navrhování, kde mohou naplno využít svou vášeň k designu a architektuře. Pojďme se podívat jak celá rekonstrukce probíhala a z jakého původního stavu architekti vycházeli.

Karlínské nábřeží kdysi bývalo chudinskou čtvrtí. Dům sloužil dělnickým rodinám, které vyhledávali co nejlevnější bydlení, a proto tomu architektonicky také odpovídal. Byty byly malé, se společným hygienickým zázemím pro více rodin. Postupem času, se z této chudé části Prahy stala nadupaná „hipsterská“ čtvrť, které by mělo takové bydlení odpovídat.

Z původního dvoupokojového bytu bez koupelny i toalety dokázali architekti sofistikovaným prostorovým uspořádáním vytvořit plnohodnotné bydlení se dvěma ložnicemi, koupelnou a celkově větším obytným prostorem, než byl ten původní. „Využili jsme vyšší strop pro rozšíření konstrukčního principu pavlače. Fakticky jsme stavebními úpravami rozšířili i využitelnou podlahovou plochu bytu téměř o čtvrtinu“, upozorňují na praktické úpravy architekti.

Ve dvoře historického domu, který byl postaven architektem a stavitelem Václavem Žaloudkem stále ještě dřímá dobová atmosféra v podobě prudkého kamenného schodiště, vysokých vídeňských stropů, špaletových oken, družby i pavlače. Právě tato atmosféra je zřetelná i v samotné rekonstrukci, kde jsou původní prvky zachovány, ale současně převedeny do hravé a moderní podoby.

V tomhle bytě jsme se trochu s nadsázkou inspirovali právě estetikou, která v době vzniku pavlačového domu existovala, ale byla pro takovou typologii nemyslitelná. Byly to právě dobové architektonické experimenty s oblouky a zjednodušenými formami dekorací,“ říkají architekti.

Přemýšleli jsme jak vložit technologií, kulturou a pohodlím nabitý současný interiér do původní dělnické skořápky a vyhnout se při tom nudné minimalisticko-technické auře“, vysvětlují No Architects. To se jim bezpochyby povedlo. Moderní interiér je plný zajímavých detailů, barev i vzorů. Pokrok z roku 1927 je přeložený do roku 2017 s mírnou nadsázkou nezbytnou pro absorpci soudobých technologií. Od plynového kotle, přes oltář pro televizi, až po skryté prvky online kontrolovaného vnitřního prostředí bytu. Obrazy a reprodukce navíc dotvářejí jakýsi most mezi historií bytu a současným světem.

Zaoblené tvary nábytku i detailů jsou vidět po celém bytě. Motivy oblouků se promítají nejen v krásném zdobném zábradlí a dekorativních parapetech, ale jsou také součástí jídelního i pracovního stolu.

Podlahu v kuchyni zdobí barevná dlažba, která navozuje tak trochu retro atmosféru a dovává bytu pozitivní energii. Zajímavá vzorovaná podlaha se nachází také v chodbě i koupelně. Tyto výrazné prvky krásně kontrastují s jemnou barevnou paletou interiéru.

Konzola galerie nad kuchyní byla pro architekty tak trochu oříšek. Chtěli ji vytvořit subtilní a bez podpory, ale zároveň tak, aby unesla nejenom těžké deskové zábradlí, ale zvládla i divoký večírek, aniž by příliš pružila. To vše se jim nakonec povedlo.

Jednoduchá koupelna je slazená do stejných pastelových barev jako ostatní pokoje a doplňuje tak celý koncept interiéru. Dominuje jí výrazná podlaha a veliké zrcadlo.

No Architects touto rekonstrukcí dokázali vytvořit úplně nový a lépe využitelný prostor, který si svou hravostí, originálními detaily a designovými doplňky získá nejedno srdce. „Na projektu nás bavilo to samé jako na jiných - přemýšlet, navrhovat, experimentovat, komunikovat. Ale skutečná radost je až realizace a spatření výsledku pohromadě,“ dodávají architekti na závěr.


No Architects

Na Žvahově 439/11, Praha 5

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...