Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Krása nepravidelnosti. Ateliér ORA renovoval středověký dům v Mikulově

Krása nepravidelnosti. Ateliér ORA renovoval středověký dům v Mikulově

Zatímco některé ateliéry jdou za prací do Prahy, jiné zůstávají daleko od hlavního města a tvoří zajímavé regionální projekty. Na Moravě a v okolí takhle kraluje ateliér ORA, který proslavily zdařilé a citlivé renovace historických objektů. Nedávno dokončil rekonstrukci penzionu Štajnhaus, který stojí v Mikulově a přichystal pro architekty nejedno překvapení.

Penzion Štajnhaus stojí kousek od mikulovského zámku, a to v bývalé židovské čtvrti. Dům vznikl v 16. století a dnes je památkově chráněný. Od toho se odvíjela i citlivost, s jakou ORA k objektu přistupovala. Jak říkají sami architekti, nešlo o projekt, ale spíš o proces – museli se zbavit odkazů předchozích krkolomných renovací a rozhodnout se, co všechno dají na odiv. „Přišli jsme ke slepenci. Na začátku jsme netušili, kam na konci dojdeme,“ popisuje tým ORA, který měl nejprve navrhnout jen interiéry. S investorem se pak ale shodl, že vnitřek a vnějšek nelze řešit odděleně, a tak dostal na starost i exteriér Štajnhausu.

Architekti naštěstí zjistili, že pod všemi těmi necitlivými nánosy zůstala středověká pitoresknost. „Pravděpodobně šlo vždycky o obydlí prostých lidí. Tomu odpovídá i řemeslná kvalita. Dům je postavený z toho, co bylo k dispozici,” popisuje architekt Jan Hora. Rovnou zeď a pravoúhlý roh byste tu hledali marně: obyvatelé dům svépomocí přestavovali, jak se jim zrovna hodilo. Žádné dlouhodobé vize či komplexní plány neměli. Tahle křivolakost tvoří nejsilnější prvek atmosféry,” dodává architekt. 


Čím více vrstev architekti odkryli, tím více pokladů našli. Oprášili staré betonové schody a objevili třeba několik druhů cihlových zdí a vápenné omítky. Právě těch si architekti váží nejvíc – zůstaly ve vstupní chodbě a jednom z pokojů. „Jsou na nich vidět stopy po oklepaných štucích,“ upřesňují architekti. Koncept návrhu se tak měnil postupně – podle toho, na co architekti zrovna narazili.

Dnes v Štajnhausu najdete pět pokojů, které jsou pojmenované podle barevného ladění: žlutý, modrý, zelený, bílý a šedý. Ve většině z nich můžete obdivovat původní kamenné klenby, trámové stropy a prkenné podlahy. Zelený pokoj je loft, kde je prostor na spaní oddělen dřevěnými schody. V podkrovním bílém pokoji zase zůstala přiznaná konstrukce krovu a nabízí báječné výhledy do okolí: na Svatý kopeček i do Rakouska. ORA celý Štajnhaus vybavila zvláštním nábytkem s ocelovými detaily na míru, který podtrhuje asymetrii prostoru. Zásahy do původních struktur domu jsou nenápadné a přirozené. „Neměla by zde být linie, kterou návštěvník snadno rozezná," vysvětlují architekti. Zato nábytek přináší do prostoru současné a místy odvážné prvky.

Podle návrhu architektů vznikla také některá světla. Chtěli jsme vytvořit nejen svítidla, ale také samostatné výrazné objekty,” říká Jan Hora.
 Lustr ve vstupní chodbě odkazuje k bývalé židovské čtvrti – při pohledu zespodu v něm rozpoznáte Davidovu hvězdu. „Když se ale díváte od vstupu, vypadá jako abstraktní kompozice,” dodává autor návrhu.

Působivý je i skleničkový lustr. Architekti potřebovali uskladnit velké množství skla na malém prostoru, a tak sklenky zavěsili na kovovou konstrukci. Spojili jsme několik potřeb do jednoho objektu,” říkají architekti. 


V penzionu má svůj letní byt i majitel a ORA také obnovila dvorek a vinný sklep, který k Mikulovu prostě patří.

Architekti si tak připsali další krásnou, ale náročnou realizaci. A jak k obnově zašlé krásy přistupují? Univerzální strategie neexistuje. „Zohledňujeme, jak moc je objekt zachovalý, jak se v průběhu času měnil a jak moc je slohově čistý. Na některých domech jsou hodnotné jen fragmenty, na jiných celek, který tvoří atmosféru,” uzavírá Jan Hora. Stejně tak jsou důležité prostředky a přístup investora. V případě Štajnhausu architekti opět potvrdili, že staré objekty v novém hávu jsou jejich silnou stránkou.


Penzion Štajnhaus, design ateliér ORA

Alfonse Muchy 13 / 300

692 01 Mikulov

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Boys Play Nice

Publikováno: 31.07.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...