Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Když počasí venku pohodě nepřeje, není lepší útočiště než útulný domov. A kde lépe se doma sedí, než u hřejivého krbu a plápolajícího ohně? Své o tom vědí i odborníci z firmy Krbystyle, které jsme navštívili v jejich smíchovském showroomu na adrese Klicperova 10, abychom se jich zeptali na tipy pro nadcházející topnou sezónu.

Za Krbystyle stojí Patrik Šubrt a David Košař. Dostanete u nich na deset značek převážně německých krbů a kamen, které pojí jedna vlastnost: špičková kvalita. Tu si jezdí duo pravidelně ověřovat do továren, kde se produkty vyrábějí, a za mnoho let, co se kolem krbů pohybují, se ji naučili rozpoznávat. Experti vám tu poradí nejen s výběrem, ale i instalací a používáním krbů a kamen. Na produkt tu pohlížejí jako na celek. Jakých chyb byste se při koupi krbu měli vyvarovat a jak postupovat? Věděli jste, že existuje několik druhů krbařů? Nejen pro ty z vás, kteří již dlouho tápají při koupi nového topeniště, přinášíme rozhovor  s odborníky na slovo vzatými.

Doplňky - Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Jaké chyby Češi dělají, když si pořizují krb? S jakými nešvary se setkáváte?

David: Mnohdy se řídí podle vzhledu, řeknou si: tohle se mi líbí a chci to. U krbu je ovšem třeba řešit nejen design, ale i funkci. Může být teplovzdušný, sálavý, mít akumulaci či topit do vody. My sami chodíme často ke klientům domů a radíme jim, kam a jak krb umístit.

Patrik: U nás bohužel stále převládá klientela, pro kterou je primárním faktorem nízká cena. Klient by měl svůj výběr vždy konzultovat s odborníkem. Laik má zřídka přesný odhad a dostatek informací.

David: Často se bohužel stává, že chce zákazník ušetřit a pořídí sice levný, ale ošizený krb. Když zatopí, nedá se v místnosti za hodinu kvůli horku vydržet. Netrvá pak dlouho a téměř se v krbu přestává topit. Takoví lidé poté říkají, že koupě krbu je zbytečná, že ho člověk stejně nevyužije. To vše na základě negativní zkušenosti.

Doplňky - Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Myslíte, že se toto smýšlení postupně mění?

Patrik: Bude to ještě trvat, ale myslím, že ano. Souvisí to hodně s informovaností veřejnosti. Zákazník by měl vědět, jakou trvanlivost má krb, který si kupuje, a zdali investuje do vhodného typu. Škála je opravdu široká.

David: Málokdo například ví, že na pasivní dřevostavby je výkon krbu příliš velký. Přitom je ale možno použít akumulační a sálavou plochu, kdy se výkon zbrzdí a teplo se uvolňuje postupně. Pokud je zákazník omezen cenou, může si pořídit kamna, která jsou z tohoto hlediska přijatelnější. Řešení se vždy najde, je jen třeba zvážit své požadavky a očekávání.

Doplňky - Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Na informačním šumu se často podílí i samotná nabídka trhu. Jak tento problém vnímáte?

Patrik: Přesně tak, mnohdy se služby krbařů soustředí pouze na samotný prodej krbu, to je častá chyba. My se na to snažíme jít z druhého konce: řešíme, jak produkt do interiéru zapadá. Při návrhu vhodného krbu se zákonitě musí vycházet z konkrétního prostoru a požadavku klienta. Je třeba pochopit, že zákazníkovi není třeba vnucovat krb na základě obrázku v katalogu. Vždy je nutné produkt reflektovat v rámci celé stavby a jejích specifik. Důležité je se zákazníkem sdílet nejen výhody, ale i mínusy daného produktu. Upřímnost se v tomto případě oplatí spokojeným bydlením. U nás to nechodí tak, že si klient krb jen koupí a sám si ho pak doma obestaví. To je mnohdy přímá cesta do pekel.

David: Snažíme se nabízet poměrně omezenou škálu produktů, všechny ale vybíráme na základě kvality. Krbovou vložku jako z hypermarketu u nás nedostanete – instalací krbu se zabýváme od začátku do konce. V tomto směru nám velmi pomáhá síť architektů, s nimiž spolupracujeme; mimo jiné například s ateliérem OOOOX, SMLXL, ADR nebo architektem Patrikem Hoffmanem z Ateliéru Hoffman. Právě přes architekty máme možnost dostat se k osvíceným klientům, kteří se o krby zajímají. Argument, že si architekti často jen vymýšlejí, nepřijímáme a naopak projekt vždy vnímáme jako výzvu naučit se něco nového. To nás pak práce zase o něco víc baví.

Patrik: Klíčová je ve spolupráci s architektem vždy první realizace, kdy se obě strany poznají a rozhodnou se, zda-li bude kooperace pokračovat. První zakázka rozhoduje.

Doplňky - Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Projekt Osice od OOOOX, foto Martin Zeman DAtelier.cz

Na jakou realizaci z hlediska náročnosti určitě nezapomenete?

David: Nedávno jsme třeba dokončili ocelový krb se zajímavými ornamenty. Jeho výroba byla nesmírně těžká stejně jako umístění. Celý den jsme vyměřovali ocelový skelet.

Patrik: Rovněž jsme instalovali plynový krb se zavěšenou skleněnou digestoří, který je otevřený v prostoru. Udělat otevřený krb v interiéru není jednoduché. Problémy nastaly při řešení odtahu a přívodu vzduchu, i proto nemohl najít klient nikoho, kdo by mu požadavek splnil. Pro nás to byla také velká neznámá, opravdová výzva. Skloubit technické a funkční detaily s požadovaným vzhledem a umístněním může být mnohdy složité. Ve výsledku jsme ale spokojeni jak my, tak klient.

Doplňky - Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Projekt architekta Davida Chmelaře, www.e-chmelar.com, foto Martin Siebert Atelier Dokument s.r.o. 

Jaké krby jsou na českém trhu nejoblíbenější?

David: Vždy záleží na konkrétním interiéru, obecně jsou ale populární třístranné a rohové krby. Jsou líbivé a navíc praktické i flexibilní: můžete přemisťovat nábytek, aniž byste ztratili výhled na oheň - vidíte ho totiž z několika různých míst.

Doplňky - Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Jaké jsou vaše zkušenosti s krbařstvím? Co vás vedlo k založení Krbystyle?

David: S Patrikem jsme se potkali v jedné firmě, která prodávala krby. Já v ní pracoval jen proto, abych měl zaměstnání v době studií, neplánoval jsem v oboru pokračovat. Chtěl jsem tam strávit jen maximálně 4 roky. Nicméně mě krby pohltily. 

Patrik: Měl jsem praxi ve stavebnictví a tehdy si říkal, že bych u tohoto oboru rád zůstal. Chtěl jsem si ale vybrat jen jeho určitou část. Před 15 lety jsem si zvolil právě krbařinu a prošel několika firmami, než jsme s Davidem založili Krbystyle.

David: Chtěli jsme vytvořit místo, kde bychom krby mohli zákazníkovi reálně ukázat, aby si mohl udělat konkrétní představu, jak může produkt v interiéru vypadat.

Patrik: Ve svém předchozím zaměstnání, kde jsem měl na starost velkoobchodní prodej, jsem často přišel do styku s nejrůznějšími showroomy prodejců. Tenkrát vypadaly spíše jako železářství. I v tomto jsme se snažili odlišit a tematiku lidem více zpřístupnit.

Doplňky - Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

Už Frank Lloyd Wright kladl důraz na krb jako srdce domu, od kterého se má vše ostatní odvíjet. Jaké výhody vidíte v pořízení krbu vy?

David: Dnes se dá krb umístit do každého interiéru, panelové domy nevyjímaje. Dle prostoru řešíme už jen jeho druh. Do bytů, které nemají komín, většinou instalujeme plynové krby a krby na biolíh.

Patrik: Oheň byl v historii vždy centrem domova. Nejen, že skýtá teplo, ale i světlo. Člověk to těžko pochopí, dokud ho nemá. Sotva si ho ovšem pořídí, úplně ho ta krása pohltí. Mnozí klienti vymění televizi za krb a koukají po večerech pouze na plápolající oheň. Zkrátka: kde je krb, tam je domov.

Doplňky - Krbystyle: Kde je krb, tam je domov

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...