Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Light Works nabízí osvícený sortiment i tým

Light Works nabízí osvícený sortiment i tým

V přízemí domu ve Vlastislavově ulici kdysi sedávaly švadlenky u šicích strojů. Tehdy se tu nacházela textilní továrna, dnes tu má hlavní slovo světlo: a to ne jen tak ledajaké. Sídlí tu totiž firma Light Works, která nabízí designová svítidla.

Za firmou stojí Sára Maletičová a Pavel Boháč se svým týmem zkušených odborníků, kteří o světle vědí téměř vše. V portfoliu společnosti, která věří, že světlo jsou emoce, najdete například hravá svítidla katalánské značky Marset, která vznikla v roce 1940 a dodnes si drží rodinnou atmosféru a ruční výrobu. Tým Light Works se vypravil do jedné z fabrik, kde se vyrábějí keramická  svítidla Pleat Box a byl překvapen její komorností. „Svítidla se upravují ručně, a tak je každé trochu jiné," vzpomíná Sára. Mimo to najdete u Light Works minimalistické produkty dánské firmy Lightyears, exteriérová světla německé značky Bega, jemná svítidla rodinné sklárny Limburg či dekorativní osvětlení portugalské společnosti Delightfull.

Základem většiny projektů, na kterých Light Works pracuje, jsou pak minimalistické produkty firmy Delta Light, která lze v interiéru doplnit třeba dekorativními lustry. Hlavní kritérium zastupovaných produktů je jasné: v Light Works nabízí jen taková svítidla, která by si sami dali k sobě domů. A to jak po designové, tak kvalitativní stránce. 

Showroom společnosti Light Works se nachází v prostoru, kde kdysi sedávaly švadlenky. 

Ve svém sortimentu Light Works vždy reflektují aktuální trendy. Jedním z nich jsou například svítidla, jež lze umístit jak do interiéru, tak exteriéru, a zároveň tak hrou se světlem propojovat vnějšek a vnitřek domu v jeden celek. Příkladem může být svítidlo Cala od Marset, které je pro interiér i exteriér vyráběno v téměř totožném zpracování. Populární jsou také stmívatelná svítidla, jež umožní uživateli libovolně měnit atmosféru v místnosti.

Svítidlo Cala od Marset = trocha interiéru i exteriéru v jednom. 

Pokud si nevíte rady s řešením osvětlení, je showroom Light Works tím správným místem, kam zamířit. Najdete tu spoustu praktických ukázek, jak může světlo v interiéru fungovat a jaký efekt vytváří. „Ukázkou bodového a celkového osvětlení se klientům snažíme vysvětlit, které je vhodnější například do kuchyně jako pracovní, a které zase jako dramatické či náladové třeba do obýváku,“ říká Sára. Tipy, jak umístit svítidla například nad jídelní stůl, publikují Light Works také na svém webu

Barcelonská restaurace Solomillo využívá nad barem nástěnná světla. 

A jak vypadá ideálně osvětlená místnost? „Základem je dělení prostoru na zóny pomocí světla,“ říká Sára. „Prostor vnímáme především pomocí zraku. Nepovedené osvětlení dokáže dojem i pocit z místa naprosto zkazit.“ Důležitý je i dostatek světla v dětských pokojích, což si prý rodiče ne vždy uvědomují. Správné svícení však potřebujeme už odmala.

Keramická svítidla Pleat Box krásně sedí světlému interiéru. 

Ať už jste duchem na jihu nebo severu Evropy, vězte, že každá země má svá specifika, která se promítají do podoby světel. Zatímco u nás se svítidla často kombinují se sklem, ve Skandinávii letí hliník a studený minimalistický design. Směrem na jih přicházejí ornamenty a dekorativnost. „U nás se dekor a minimalismus míchá, jsme zhruba někde na pomezí,“ říká Sára. Povědomí o světle se podle ní zvyšuje, nicméně často se o něm přemýšlí až v poslední řadě. Realizace je vždy náročnější, když už jsou hotové rozvody a nelze s nimi manipulovat,“ říká tým Light Works, „ideální je, když klient dorazí s plány v ruce.“

Stolní lampička Caravaggio. 

Tak jako je tomu u mnoha oborů, i svítidla ovlivňují nové technologie. „Světlo lze dnes ovládat pomocí smartphonu na dálku a rozsvítit si v obýváku, i když zrovna stojíte v kuchyni,“ říká Sára. I zde je však důležité navrhnout řešení klientovi na míru a společně dojít k ideální harmonii, aby se pak zákazník necítil jako oběť inteligentního bydlení. „Z přetechnizované domácnosti jsou pak lidé spíš nešťastní a používají jen ty nejzákladnější funkce,“ dodává Sára.

Svítidlo Theia od firmy Marset.

Lightworks dodávají produkty i pro projekt SQUAT iD23. V bytu Radky Valové najdete třeba nástěnná světla Aura a Funiculí od firmy Marset. V pracovně zase svítí svítidlo Radon od Light Years v různých provedeních. 

Svítidlo Aura od Marsetu. 

Radon od Light Years v různých provedeních. 

Jedna z místností showroomu Light Works funguje jako laboratoř světla. Najdete tu spoustu různých druhů osvětlení, od malých „bodovek“ až po populární LED pásky. Do panelů, které připomínají zdi, jsou tu zapuštěná svítidla v různých fázích montáže. Jde o světla, která je těžší instalovat. Takto řemeslníkům vysvětlujeme, jak vše udělat co nejjednodušeji a s perfektním výsledkem,“ vysvětluje Sára. Otec Sáry Eugen Maletič navíc učí na ČVUT a UMPRUM, a tak své studenty do showroomu často bere na exkurze a workshopy. Na praktických příkladech jim ukazuje, jak které světlo v interiéru pracuje a dokazuje tak, že tým společnosti Light Works je osvícený. Doslova.

____________________________________________________________________________________

Vlastislavova 11, Praha 4

UložitUložit

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...