Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ligne Roset: Tradiční a nadčasová značka

Ligne Roset: Tradiční a nadčasová značka

I když počátek výroby sedaček Ligne Roset sahá k roku 1936, kdy byla vyrobena první čalouněná pohovka, historie samotné firmy zasahuje ještě o kousek dál, a to do roku 1860. Tehdy se mladý Antoine Roset rozhodl založit ve francouzském Montagnieu dílny na zpracování dřeva. Jeho prvotními výrobky ale nebyly židle, stoly, ani žádný z bytových doplňků. Antoine Roset se zpočátku překvapivě zabýval výrobou rukojetí deštníků.

Komerční projekty - Ligne Roset: tradiční a nadčasová

Ve druhé polovině 20. století firma rozšiřuje své pole působnosti a dodává nábytek do škol, nemocnic a univerzit. V sedmdesátých letech začínají Rosetové klást důraz na design a sofistikovanost produktů, což se jim vyplácí. Tehdy vzniká například vrásněný sedací nábytek Togo od Michela Ducaroye, který v loňském roce oslavil celých 40 let své existence. Vysoké číslo jen dokazuje, o jak nadčasový design se jedná. Kvalitní návrh a široká škála produktů dokáže uspokojit všechny generace.

V současné době se Ligne Roset zaměřuje především na nábytek a doplňky pro domácnost. Značka se vyznačuje velkým důrazem na kvalitu zpracování produktů a pohodlí zákazníka. Výrobky vznikají převážně ruční výrobou, vy si tak můžete být jisti, že opravdu něco vydrží. Spolupráce s designéry a architekty se firma drží dodnes. Tato kooperace zaručuje osobitý charakter každého kousku nábytku.

Přibližme si konkrétně čtyři významné designéry, kteří se prací pro Ligne Roset proslavili.

Prvním z nich je již výše zmiňovaný Michel Ducaroy. Francouzský designér se narodil v roce 1925. Ducaroy vystudoval obor sochařství na École Supérieure Nationale des Beaux Arts v Lyonu. Než se stal samostatným designérem, zahájil kariéru v rodinné firmě. Setkání s Jeanem Rosetem v šedesátých letech pro něj bylo zásadní. Pro Rosetovi vytvořil několik modelů, přičemž Togo mu zajistilo největší slávu. Tato vrásnitá pohovka patří dodnes k bestsellerům Ligne Roset a jistě nemalou měrou přispěla k věhlasu firmy. Díky objevu pěnových hmot se autorovi otevřely nové možnosti, které nahrávaly jeho sochařskému způsobu práce s materiálem. Celopěnový model bez pevných částí, rohů a hran slibuje příjemné posezení lahodící vašemu oku.

Komerční projekty - Ligne Roset: tradiční a nadčasová

Když jsme říkali, že si dnes představíme čtyři designéry, nebyla to tak úplně pravda. Následuje totiž duo designérů Ronan a Erwan Bouroullecovi. Bratři, tvořící zásadně spolu, hrají dnes důležitou roli na poli designu. Pracují pro řadu společností a jejich práce se často nachází spíše někde mezi uměním a designem.

Bratrská dvojice narozená v roce 1971 a 1976 navrhla pro Ligne Roset známou řadu Facett. Pohovka je ušita pomocí digitálně naprogramovaného stroje. Bratři vymysleli velmi sofistikovaný členitý vzor i střih snímatelného potahu na dřevěné nosné konstrukci. Zjednodušeně řečeno je jedná o skládačku podobnou origami. Podle přání zákazníka pak mohou být stehy pojednány v kontrastní či totožné barvě jako celkový potah sedacího nábytku.

Pohovka Ploum, navržená v roce 2011, poskytuje dostatek pohodlí ve všech vašich polohách. Její organicky zaoblený tvar vychází z dlouhodobého výzkumu lidské ergonomie. Neviditelné body, kde je pěna všívána skrz vnitřní útroby sofa, jsou šity a hledány ručně, protože právě v nich obvykle vzniká nežádoucí pnutí. Ve zmiňovaných oblastech musí být nalezena ideální harmonie, která zaručí stoprocentní odolnost. Bouroullecové v souvislosti s tímto produktem často hovoří o zralém a smyslném kousku ovoce.

Komerční projekty - Ligne Roset: tradiční a nadčasová

Upřednostňujete ve vašem obývacím pokoji variabilitu? Rádi přizpůsobujete interiér vašim aktuálním náladám či příležitostem? Potom vás dozajista zaujme tvorba Philippe Nigra. Philippe Nigro vystudoval produktový design v Lyonu. Od roku 1999 je designérem na volné noze, který spolupracuje na projektech především ve Francii a Miláně.

Jeho barevné mobilní sedačky Confluences umožňují průchod vaší fantazii. Způsob jejich skládání připomíná puzzle, jednotlivé segmenty do sebe zapadají. Jak název napovídá, jedná se o soutoky a sdružení, jejichž cesta je ve vašich rukou. Do kontrastu s tímto hravým nábytkem bychom mohli postavit druhou Philippeho realizaci, křeslo Flax. Flax je luxusním a konzervativním objektem s viditelně přiznanou dřevěnou konstrukcí pro ty, kteří touží po klasice v moderních souvislostech.

Komerční projekty - Ligne Roset: tradiční a nadčasová

Pokud se zajímáme o Ligne Roset, zákonitě musíme zmínit u Ingu Sempé, pařížskou rodačku, která se zaměřuje na design nábytku. Své vlastní studio založila v Paříži před čtrnácti lety. Tak trochu královské křeslo Moel pochází právě z hlavy Inge. Křeslo oceněné několika cenami je jako stvořené pro posezení s přáteli. Na rozdíl od pohovky Ruché je křeslo celopěnové. Ruché je založena na kontrastu masivního buku a měkké prošité pěny, která evokuje přímo postel.

Komerční projekty - Ligne Roset: tradiční a nadčasová

Kromě škály odstínů, ze kterých si můžete vybrat vhodnou variantu vámi zvoleného výrobku, firma nabízí také textilie či koberce do vaší domácnosti.

Kvalitní francouzský design doputoval i k nám do Prahy do Šafaříkovy ulice na Vinohradech, kde se nachází nový showroom Ligne Roset. Pokud se tedy chcete s produkty seznámit ještě blíže, vyzkoušet, ohmatat, neváhejte se tam zastavit. Nebo do 22. prosince zavítejte na adresu Pařížská 23, kde se otevřelo pět unikátních bytů navrženýcn pěti různými architekty. Projekt dostal název SQUAT iD23 a Ligne Roset sem dodala nábytek třeba do bytů, které vytvořila architektka Radka Valová, Ivana Domková a Ateliér SAD. 

V bytě od Radky Valové najdete třeba sofu Togo a zelené křeslo Tori.

 

Ligne Roset

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V obývacím pokoji v bytě od Ateliéru SAD se můžete posadit na pohodlnou pohovkou Ploum. Na zemi leží kravská kůže Marguerite.
 
Stolek SALDO stojí v bytě od Ivany Dombkové, Rostislava Černíka a Moniky Ciprové.
 
www.ligne-roset-praha.cz
Šafaříkova 201/17
Praha 2
120 00

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Karin Kopecká Autor:
Karin Kopecká

Foto: Ligne Roset

Zdroj: www.ligne-roset.cz, www.ligne-roset-praha.cz

Publikováno: 19.08.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...