Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Limitovaná edice koňaku Hennessy od Arika Lévyho snoubí tradici s modernou

Limitovaná edice koňaku Hennessy od Arika Lévyho snoubí tradici s modernou

Značka koňaků Hennessy slaví příchod osmé generace master blenderů rodiny Fillioux limitovanou edicí 250 lahví z ručně foukaného křišťálu Baccarat v designu Arika Lévyho.

Současný master blender Yann Fillioux, který zastává tento klíčový post již 50 let jakožto zástupce sedmé generace rodiny Filliouxů, spojil ve svém vrcholném díle nejlepší blendy všech sedmi generací. Jeho synovec Renaud Fillioux de Gironde, který jej na pozici master blendera vystřídá, završil směs svého strýce svým prvním blendem pro značku Hennessy - tak vzniklo společné dílo symbolizující kontinuitu, tradici i vhled do zářivé budoucnosti legendárního koňaku.

KŘIŠŤÁLOVÝ KOŇAK

Pro jedinečné dílo master blenderů je třeba též jedinečného balení. Hennessy tedy navázala na spolupráci se legendární značkou Baccarat, která pro firmu již v roce 2007 vyrobila limitovanou edici dekanterů Hennessy Ellipse podle návrhu Thomase Bastide a čítá pouhých sto kusů. Vysoce ceněná edice tehdy vznikla na počest sedmé generace master blenderů, nová karafa Baccarat k poctě osmé generace rodiny Filliouxů v této čestné roli je tedy více než symbolická.

Kolekce Hennessy Ellipse z roku 2007, která vznikla ve spolupráci s firmou Baccarat.

Baccarat je již od 19. století synonymem luxusu a kvality, ne náhodou byl dodavatelem křišťálu pro francouzské krále i ruské cary. Nejde tu ovšem jen o pompézní sklenice, křišťálové lustry, vázy a flakony na parfémy.

Moderní pojetí křišťálu a odvážné objekty či kombinace s jinými materiály se staly pro značku synonymem a přenesly Baccarat mezi nejvýznamější designové pojmy současnosti. Značka od 90. let 20. století navrhuje vlastní šperky a parfémy a intenzivně spolupracuje s předními světovými designéry, jakými jsou např. Philippe Starck, který pro značku navrhl ikonický křišťálový lustr, Jaime Hayon, který si pohrál s kombinací křišťálu s porcelánem, či Marcel Wanders, který spojil křišťál s mosazí. 

Philippe Starck pro Baccarat

KRUHY ARIKA LÉVYHO

Těchto kvalit a spojení řemeslné tradice s novátorským espritem Baccaratu využil též Arik Lévy, cenami ověnčený designér původem z Izraele a neuvěřitelně všestranný umělec, kterého Hennessy oslovila, aby navrhl karafu i kazetu pro Hennesy 8. V porfoliu Arika Lévyho najdeme šperky, nábytek, svítidla, flakony na parfémy i rozměrné prostorové umělecké objekty. Ve své tvorbě často využívá až konstruktivistických prvků a vrstvení či prolínání částí v celek.

Motiv prvků navrstvených buď soustředně, nebo naopak vybočujících ze středové osy objektu, se v díle Arika Lévyho již několikrát objevil. Najdeme jej například na svícnu Layers pro Forestier, u svícnu Double Herkimer nebo u souboru objektů pro značku Gaia & Gino.

Svůj charakteristický přístup zvolil Lévy také při návrhu karafy pro umělecké dílo mezi koňaky. Osm masivních křišťálových kruhů karafy Hennessy 8 zde odkazuje k osmi generacím master blenderů. Každý kruh je pevně ukotven ve středu, stejně jako tradice značky Hennesy, každý však zároveň vybočuje svým vlastním směrem, tak jako má každý master blender vlastní rukopis a posouvá značku svým uměním dál. Celá lahev se tak jeví být neustále v pohybu, stejně jako inovace a vývoj Hennessy.

Motiv osmi kruhů se na karafě Hennessy opakuje i ve florálním vzoru vyrytém na křišťálovém uzávěru. Třešničkou na dortu je pak měděně zbarvené hedvábné vlákno zapečetěné rovněž měděným medailonem s písmenem „H“ se stužkou, jak jinak než měděnou, to vše z dílny značky Guerlain, sesterské firmy Hennessy. Každá karafa nese též unikátní číslo a je podepsána Arikem Lévym.

Každý jedinečný kus ručně foukaného křišťálu Baccarat je manuálně kompletován v dílně Atelier des Editions Rares, která se podílí na finalizaci všech limitovaných edicí Hennessy.

Karafa je pečlivě ukryta v uzamykatelné kazetě, která je sama o sobě rovněž úchvatným uměleckým dílem. I zde využil Arik Lévy prvku vrstvení, které z jeho tvorby již známe, například z kolekce Reflect+ pro Decknudt Mirrors. 

Kolekce zrcadel Reflect+ pro Decknudt Mirrors od Arika Lévyho.

Lévy tentorkát využil ušlechtilé dřevo jako odkaz k přírodě a bohatství oblasti Cognac, k níž se vztahuje vznik a historický původ koňaku Hennessy.

Dvacet pět vrstev masivního dubového dřeva z tradiční bednářské dílny La Sarrazine, která již tradičně spolupracuje s Hennessy, symbolizuje dvacet pět dekád existence značky. Pozice každé vrstvy dřeva je pečlivě zvolena tak, aby důkladně chránila karafu i její cenný obsah.

Dáte-li si načas a vychutnáte si i samotné otevření kazety, postupně se před vámi otevře nepravidelně rozvlněné, zářivé koryto řeky Charente z oblasti Cognac a odhalí poklad, který je výsledkem nepřerušeného působení osmi generací těch nejlepších mezi nejlepšími. Celkový dojem je umocněn mědí, jíž je vyložen vnitřek kazety a která odkazuje až k podobě tradičních destilačních nádob – křivulí - jako symbolu starého řemesla a umění výroby koňaku.

Aby byl požitek dokonalý, ke každé lahvi patří též kufřík se čtyřmi sklenicemi. Navrhli je Georg Riedel a Yann Fillioux před třiceti lety a te'd byly znovu vyrobeny podle původního návrhu speciálně k příležitosti uvedení Hennessy 8. V kufříku naleznete také pipetu ze dřeva dubového sudu a držák na zátku. Součástí luxusního designového balení je publikace prezentující historii, vývoj a ducha značky Hennessy, personalizovaný štítek dokládající pravost produktu a číslovaný certifikát podepsaný odstupujícím master blendrem – Yannem Filliouxem.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Vlasta Tichá Autor:
Vlasta Tichá

Foto: Baccarat, Hennessy

Publikováno: 17.03.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...