Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Longroiva's Hotel: Moderní lázně s dlouholetou tradicí

Longroiva's Hotel: Moderní lázně s dlouholetou tradicí

I přestože je tomu více než dva tisíce let, co Římané vpadli na portugalské území, horská vesnice Longroiva na severovýchodě Portugalska pořád nese jejich dědictví – tradice termálních lázní se zde zachovala a trvá dodnes. Projekt lisabonského studia Luís Rebelo de Andredo měl za úkol tranformovat tamější lázeňské budovy na hotelový komplex, který by ale stále poskytoval léčebné a relaxační služby. Za tímto účelem nechali architekti pod vedením zakladatele ateliéru vystavět k původní budově i rozsáhlou modulovou strukturu, jejíž dvě podlaží skrývají lázně i desítky pokojů.

Návštěvníci lázeňského resortu mají možnost udělat něco pro své zdraví i častými výlety do okolí. Kraj Mêda, do něhož spadá i Longroiva, se totiž pyšní svými vinicemi, historickými městečky a horskými panoramaty. Přestože tato malá vesnice čítá pouze na 300 obyvatel, najdeme zde místa, která stojí za návštěvu: Foz Coa Park se svými prehistorickými malbami či nedaleký národní park Douro. 

Architekti ráz okolní krajiny respektovali a stavbu tomu přizpůsobili – celému projektu tak dominují zemité odstíny červené barvy  a tvarování přímo odvozené od přírodních forem. Díky obložení z lesklých vínových kachlů působí i původní lázeňská budova z konce devatenáctého století v souladu s nově přistavěnou strukturou. Dlaždice pak rámují kamenné kvádry, díky kterým dům ladí i s původní vesnickou zástavbou. 

Fasáda je osově souměrná a přestože jsou si první dvě patra zvenku hodně podobná, najdeme zde jemné rozdíly, především ve tvaru oken – zatímco na první úrovni mají okna tvar obdélníku, díky o něco větší výšce té druhé tu najdeme okna oblouková, jejichž oblouky průčelí jakoby uzavírají. 

Úpravu interiéru charakterizuje citlivá a nápaditá práce s původní strukturou. Architekti využili starých forem k obohacení vzhledu jednotlivých místností – recepci tak zdobí podlaha z masivních kamenných kvádrů a pokoje zase původní stropy s novou omítkou. 

Kamenné kvádry posloužily i jako originální dveřní rámy, které příjemně kontrastují s bílou barvou dřevěných křídel.

Celý interiér přestavěné budovy je laděn do přírodních barev, zejména hnědé a bílé, které tvoří jádro jeho barevného schématu. Kromě již zmíněných kamenných prvků, použili designéři k zútulnění pokojů často i dřevěné parkety, které působí méně formálně než chladný kámen.

Zatímco původní část charakterizuje práce s historickou strukturou a zemité barvy, novostavba je plná světla a otevřených prostorů. To platí i pro průchod, který spojuje oba díly komplexu, ve kterém najdeme po obou stranách vodorovné průhledy, z nichž je vidět do krajiny. 

Dřevotřískové obložení uvnitř můstku příjemně kontrastuje s betonovou podlahou a bílým stropem. Oproštěné materiály průchodu nás tak plynule připravují na interiér další části resortu, ve které se skrývá kromě samotných lázní i dvacet pokojů a deset vil.

Pokoje v přistavěné části se liší hlavně svými světlými barvami. Béžové tóny často doplňují zajímavé detaily z dřevotřísky. Tento materiál použili designéři pro povrch stěn na chodbách, v pokojích či dokonce v koupelně. Decentní eleganci pak do pokojů, podobně jako u průchodu, vnáší bílý strop a betonová podlaha.

Díky modulové struktuře přízemí mají pokoje v přistavěné části hotelu tu výhodu, že jejich čelní stěna se skládá z posuvných prosklených dveří, které se dají zasunout do strany a které skýtají překrásný výhled do údolí. Menší dřevěná terasa pak člověku umožňuje relaxovat či kochat se dosyta panoramatem.

Obdobně jako u fasády hlavní budovy, i v nové části využili architekti lesklé kachle vínové barvy, tentokrát k obložení venkovních stěn modulů, které jsou však částečně chráněny před případným nepříznivým počasím.

Jednotlivé pokoje vytváří široký pás, který plynule pokračuje dále od původní budovy. Šikmé střechy samostatných domků ležících o úroveň výše kopírují okolní kopcovitou krajinu a přitom i ony zachovávají rysy dolního podlaží - třeba obložení z dřevěných latěk v barvě rzi nebo velkorysé výhledy díky proskleným stěnám v přízemí.

Projekt studia Luís Rebelo de Andredo ukazuje, jak důležité je zachovávat tradice a přitom je začleňovat do moderního světa. Lázně ve vesnici Longroiva mají dlouholetou historii, přesto i dnes mohou nabídnout svým návštěvníkům něco nového – místo, kde se staré prolíná s novým a kde se zachovává respekt jak k minulosti, tak i k okolní přírodě. Díky pečlivému výběru materiálů i zasazení do krajiny působí hotel ve svém okolí přirozeně – jako by byly špičaté střechy vil pouze dalšími vrcholky v již tak kopcovité krajině.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Fernando Guerra | FG+SG

Zdroj: archdaily.com, hoteldelongroiva.com

Publikováno: 19.08.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...