Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Lutron: chytrý systém, kterému stačí jedno tlačítko

Lutron: chytrý systém, kterému stačí jedno tlačítko

V dnešní uspěchané době rádi vyhledáváme zařízení a produkty, které nám usnadňují a zpříjemňují život. A jak takhle představa láká vás? Proč si život neusnadnit? Přestavte si, že si po práci můžete v klidu sednout do svého obývacího pokoje na pohovku, nebo se pořádně uvelebit v křesle a mít při ruce jeden chytrý ovladač. Tím naráz ztlumíte světla, aby vás světlo neštípalo do očí, stáhnete rolety a zapnete televizi nebo hudbu. Ano, na toto vše vám stačí jeden ovladač. Nebo si představte, že stačí jediné tlačítko, které vám vypne při odchodu z domu či bytu veškerá světla. Nevěříte? Tak se pojďme podívat, co umí zajistit firma Lutron.

O to, abyste měli pohodlí a nemuseli se zabývat zbytečnostmi, se stará americká firma Lutron, která má dlouholetou tradici. Byla založena Joelem Spirou už v 50. letech 20. století v New Yorku. Od té chvíle se dynamicky rozvíjí a stala se světovou jedničkou na trhu v oblasti řízení inteligentních domácností. Má registrováno přes 2700 patentů. Průlomový a úplně první objev byl tzv. stmívač.

Jednoduše můžete pro místnost nastavit ranní režim...

...a večerní režim.

Díky Lutronu můžete ovládat především osvětlení, jímž celý příběh značky začal. Právě vynálezem zařízení, tzv. stmívače, kterým můžete měnit intenzitu světla tak, aby to bylo pro vás, vaše oči a náladu příjemné. Regulace světla s sebou nese jak estetické, praktické, tak i ekonomické výhody. Postupně se přidávaly také možnosti nejen ovládání světla, ale i topení a klimatizace. Dalším mezníkem je ovládání dveří a rolet.

Rolety, žaluzie a kolejnice pro závěsy Lutron rovněž vyrábí. Jedná se o interiérové stínicí prvky Sivoia QS. Jejich předností je široký výběr typů, materiálů a barev, extrémně tichý chod a bezkonkurenční přesnost ovládání. Pokud instalujete víc rolet vedle sebe, nikdy se vám s Lutron technologií nestane, že by neskončily v jedné rovině,“ říká Pavel Vacik, manažer značky Lutron v Bang & Olufsen

Další nadstavbou je spolupráce značky Lutron s firmou Bang & Olufsen. Ta umožňuje zabudovat do systému také televizi a další audiovizuální zařízení.

I když je Lutron na trhu už přes půlstoletí, stále se vyvíjí a rozšiřuje svoji působnost. V dnešní době chytrých telefonů je také součástí instalace chytrá aplikace. „Pro každého zákazníka připravíme na míru rozhraní v aplikaci, kde vidí údaje o jednotlivých místnostech ve svém domě. Skrze aplikaci může zkontrolovat, že nenechal rozsvícená světla v domě. A může je na dálku také vypnout,“ říká Pavel Vacik. 

Jednoduchá kontrola odkudkoliv.

Propojení systému Lutron s Google Assistant.

Pokud si budete přát, je možné do systému zabudovat i zmíněnou regulaci teploty, což je velmi pohodlné. Pokud je parné léto, můžete nastavit klimatizaci, naopak zase v zimě si na návrat domů přitopit.

Je libo mít pro různé denní doby nastavenou jinou atmosféru v domácnosti? S Lutronem máte i toto pod palcem. Prostředí snadno změníte. Když se budete chtít dívat na televizi nebo domácí kino, jedním tlačítkem na ovladači současně zapnete audiovizuální techniku, zatáhnete závěsy a ztlumíte světla. Až skončíte, stejným způsobem pak zase všechno uvedete do původního stavu.

Co všechno Lutron tedy umí? Malé shrnutí ve videu.

Pavel Vacik říká: „Hlavní předností systému Lutronu je jednoduchost ovládání, design a téměř nulová poruchovost. Ideální je samozřejmě zabudovat systém v průběhu výstavby či rekontrukce, ale všechny instalace jsou velmi individuální a umíme si poradit i při částečných rekonstukcích. Vždy záleží na dohodě a prozkoumání prostoru.“ A jak vypadá postup instalace? „Navrhneme, jak by rozmístění systému a ovládání mohlo fungovat, a poté ladíme se zákazníkem, jaké jsou jeho představy. Po třech měsících od nastěhování je většinou systém pro klienta uživatelsky nejpohodlnější. Programování a nastavení systému lze ale měnit.“  

Systém HomeWorks QS.

Nejkomplexnějším produktem je HomeWorks QS, kterým jednoduše propojíte všechny místnosti a různě pospojujete jednotlivé okruhy v domácnosti. Umožňuje regulovat elektrické i denní osvětlení, ovládat audiovizuální zařízení a také vytápěcí, větrací a klimatizační systémy, a přitom šetří energii. A jaké jsou hlavní výhody systému? Předně snadná a rychlá ovladatelnost, spolehlivost či precizní zpracování panelů.

Příklady ovladačů HomeWorks QS. Je jen na vás, jak je necháte navrhnout a naprogramovat.

Novému designu panelů HomeWorks QS Palladiom vévodí čistost linií i nové hladké materiály.

 

A jaké jsou nejúspěšnější projekty firmy? „Věnujeme se hlavně rezidenčním projektům či kancelářím. Nejvíce jsme pyšní na vybudovanou síť inteligentní kontroly v hotelovém resortu Velaa Private Island na Maledivách. Funguje už pět let a musím zaklepat, že bez problémů. Systém zabudovaných ovladačů je navržen pro vnitřní instalaci, ale v tropických podmínkách jich máme i pár na venkovních terasách. Za celou dobu jsme měnili pouze tři panely," dodává Pavel Vacik.

Dalším zajímavým projektem byla instalace systému Lutron v hotelu Four Seasons v Praze.

Prostory hotelu Four Seasons v Praze.

Pokud vás systém zaujal a rádi byste na vlastní oči viděli, jak funguje, zajděte do showroomu značky Bang & Olufsen.


 
Jáchymova 4, Praha 1
 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Dominika Coufalová Autor:
Dominika Coufalová

Foto: lutron.com, velaaprivateisland.com

Publikováno: 27.07.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...