Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Luxusní ekologické domky představují kempování budoucnosti

Luxusní ekologické domky představují kempování budoucnosti

Jak vypadá kempování budoucnosti? Třeba tak jako v kanadském Quebecu, kde z korun stromů vykukují objekty, připomínající ledová iglú. Luxusní ekologické domky navrhlo architektonické studio Bourgeois / Lechasseur a mrazivé rozhodně nejsou. Jde o první fázi ekologicky šetrného turistického střediska Dômes Charlevoix, ve kterém se můžete ubytovat v jakémkoli ročním období.

Trio světle šedých domků najdete v horách nedaleko lyžařského areálu Le Massif de Charlevoix. Hlavním cílem architektů byla právě šetrnost k životnímu prostředí. Proto jsou kabiny a jejich dispozice navrženy tak, aby zanechaly co nejmenší stopu v tomto ryzím kousku přírody.

Vytvořili jsme tři kopole, které se harmonicky mísí s okolní přírodou. Každá z nich stojí v horském svahu a je dokonale integrovaná do krajiny," vysvětlují architekti.

Eko-domky jsou postavené na vyvýšené dřevěné plošině. Tato přírodní terasa nabízí hostům kromě stylového ubytování i prostor pro venkovní stolování a horké lázně s okouzlujícím výhledem na les a vzdálenou řeku svatého Vavřince.

Architekti se při navrhování kupolovitých objektů inspirovali díly slavného architekta, vynálezce a ekologického nadšence Buckminstera Fullera. Kostra tvoří tenké latě, spojené do trojúhelníkových modulů. Tyto formy jsou extrémně pevné a díky minimu materiálů i lehké.

Jakmile se ocitnete uvnitř eko-domku, upoutá vás jednoduchá elegance a barevná střídmost. Šedé plátno stanovitého materiálu poskytuje tlumený úkryt pro každého, kdo miluje pobyt v přírodě. Díky dodatečné izolaci může být ubytování využíváno celoročně, dokonce i v chladných zimách, které jsou pro severní Quebec typické. Jsou zde k dispozici kamna i zabudované vytápění v podlaze, jež obstará příjemné klima v celém obydlí.

Uprostřed interiéru byste našli vše potřebné a dá se říct, že i vše v jednom. Černá minimalistická buňka obsahuje dvě ložnice, z toho jednu tak trochu skrytou. Do té se dostanete po bočních schůdkách. Dále tu objevíte kuchyň, koupelnu s italským sprchovým koutem a další úložné prostory.

Přímo z postele můžou nocležníci díky velikému oknu pozorovat úchvatné scenérie. Když se v noci kabina rozsvítí, vypadají okna jako veliké oči vykukující z lesa. A když je špatné počasí, okno se jednoduše zatáhne.

Jemný dotek luxusu přinášejí do interiéru monochromatické detaily. Hned u stylové kuchyně, která se nese v duchu přírodního dřeva a černých tónů, se nachází jídelní koutek. I odtud si můžou hosté zpříjemnit chvíle během jídla pohledem do svěží zeleně či podzimní pestrobarevné krajiny.

Ekologické rezorty jsou v posledních letech oblíbené, především díky většímu povědomí o dopadu na životní prostředí. Turistické středisko Dômes Charlevoix tak láká návštěvníky k luxusnímu pobytu v horách, který je v souladu s přírodou.

V podobném projektu v italských Alpách navrhl architekt Claudio Beltrame dřevěné kabiny, které se nacházejí na stromech a připomínají šišky: Stromový dům - rezort, který má blízko k přírodě.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...