Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Maimana: koberce, ze kterých sálá afghánské slunce

Maimana: koberce, ze kterých sálá afghánské slunce

Každý z nich je jedinečné umělecké dílo, za kterým stojí stovky hodin práce a konkrétní příběh. Řeč je o ručně tkaných kobercích, které k nám vozí Maimana. Stojí za ní Tereza Inková: té před čtyřmi lety učarovala zručnost a nápaditost afghánských žen. A tak atmosféru kraje Hedvábné stezky přivezla i do Čech.

Foto: Vladimír Inek

Není náhodou, že je značka pojmenovaná po městě v provincii Faryab, která leží na severu Afghánistánu. „Už za časů Hedvábné stezky šlo o oblíbené obchodní centrum, dodnes tu mají tkané koberce bohatou tradici,” vysvětluje Tereza. Dnes Maimana vozí do České republiky nejen zmiňované tkané koberce, takzvané kilimy, ale i polštáře a další doplňky. Mezi nimi najdete také umění nomádských kmenů, které je čím dál tím vzácnější. Všechny spojuje několik vlastností: kvalita, originalita a příběh, který se skrývá v každém vláknu. Každý koberec v sobě nese rukopis a um konkrétní tkadleny.

Řemeslo k nezaplacení

Koberce od Maimany stojí v průměru kolem 15 000 korun, rozhodně jde ale o investici, které se nemusíte bát. Kilimy opravdu něco vydrží, jejich kvalitu prověřuje už ona staletá tradice. Ocenit se musí i ruční práce. Jeden příklad za všechny: koberce Daizangi se tkají až šest měsíců. Tento koberec patří mezi nejpropracovanější kilimy, jeho vzor má připomínat kočičí oči. Je udělaný tak důkladně, že na první pohled vypadá naprosto plasticky. Zároveň kombinuje techniku tkaní, vyšívání a vázání. Ruční tkaní je v podání afghánských tkadlen velmi propracované a začíná být vzácné. V Iránu se například lidé stěhují stále častěji do měst a tato tradice postupně mizí,” popisuje Tereza.

Celý proces by samozřejmě nebyl jednoduchý bez pomoci místních. „Kolega Ehsan, má pravá ruka, je v kontaktu s Hajim, znalcem a expertem na místní rukodělné produkty. Zabývá se jimi už třicet let,” popisuje Tereza. Haji jim pomáhá vytipovat, ve kterých vesnicích vznikají zajímavé kousky, a po konzultaci je od tkadlen nakupují. Pak přijde na řadu administrativa a produkty se vydávají na dlouhou cestu do Česka. Maimana tak ví, od koho a odkud každý koberec pochází. Navíc tkadleny férově odměňuje.

Po domluvě je možné dostat i koberec na míru. „Pokud zákazník potřebuje jiný rozměr či barevnost, můžeme tkadlenám výrobu zadat i podle specifického přání,” doplňuje Tereza s tím, že je to dobrodružný proces: na koberec na zakázku si můžete počkat až tři měsíce. Afghánky každopádně zatím vycházejí ze vzorů, které znají. Často ale koberec obohatí o svůj nápad a pozmění jeho design. Každý kus je proto unikát.

Od kanceláří po obchody

Maimana už má za sebou několik zajímavých projektů. Obráží akce spojené s udržitelnou módou, řemeslem a designem; účastnila se třeba Sustainable Fashion Days a spolupracuje s obchodem HNST.LY, kterému vybavila koberci prodejnu.

Foto: HNST.LY

Koberce od Maimany zdobí i interiéry coworkingového centra Opero. Vedle toho spolupracuje Tereza s architektkou Markétou Zdebskou z ateliéru BY architects a navazuje spolupráci s dalšími architekty.

Nedávno si zkusila také spolupráci s ateliérem ORA. „Spojilo nás nadšení pro kvalitní přírodní produkty,“ vzpomíná Tereza. Koberce společně zasadili do interiérů městského domu Unger ve Znojmě, kde architekti Barbora a Jan Horovi žijí i pracují. Objekt pochází z konce 19. století a po citlivých zásazích architektů vynikly zachovalé detaily, které v kombinaci s jemnými vzory koberců Maimana působí velmi půvabně. 

A favorit Terezy, co se koberců týče? „Mám ráda kilimy, které jsou barvené přírodními barvivy, jako je světlice barvířská, kurkuma, kůra granátového jablka či indigo. Paleta barviv je nádherně harmonická, má přírodní organický vzhled,” říká a dodává, že takový produkt je v interiéru velmi variabilní. Barvy navíc mnohem pomaleji blednou a časem vytvoří příjemnou patinu.

Krásu a jemnost ručně tkaných koberců poznáte nejlépe naživo. Jak říká sama Tereza, není totiž nad to, projít se po jemných vláknech naboso. Maimana má domácí showroom v dejvické Terronské ulici a ráda vám představí svůj příběh i jednotlivé produkty. Třeba nad šálkem kardamomového čaje.


Maimana

www.maimana.cz

Terronská 21, Praha 6

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...