Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Maison à Colombages: Francouzský šarm z 19. století

Maison à Colombages: Francouzský šarm z 19. století

Ve čtvrti Saint-Maur-des-Fossés na jihovýchod od Paříže se nachází malebné sídlo s názvem Maison à Colombages. Čtyřčlenné rodině zde španělské architektonické studio 05 AM Arquitectura vytvořilo idylické bydlení v domě z 19. století. Zatímco exteriér domu i po renovaci stále dýchá historií, interiér byl přetvořen do současných požadavků na bydlení. Původní eleganci ale rozhodně neztratil.

V přízemí svého dvoupodlažního domu majitelé využívají prosvětlenou kuchyni, která volně přechází v místnost s barovým posezením a následnou jídelnu. Z jídelny ústí další vstup do obývacího pokoje.  Vedle něj se pak nachází koupelna. V horním patře je situována spací zóna. Celkem tři ložnice, jedna hlavní a dvě dětské, k sobě mají také samostatné koupelny.

Půdorys přízemí.

Půdorys první patro.

Společným prostorem je bezpochyby obývací pokoj, který se nachází v přízemí. Rodinnou pohodu navozuje krb, který architekti zasadili do původního výklenku. S výklenky hodně pracují také v ostatních místnostech, aby nebyl narušen původní půdorys domu. Zdobené stropy a ozdobné lišty se pouze zrestaurovaly a vymalovaly na bílo. Z obývacího pokoje je vstup do společenské místnosti, která může být zároveň využita jako jídelna.

Prostřední místnost dále pokračuje do další jídelny s mramorovým pultem. Při průhledu z tohoto pokoje směrem ke krbu je jasně vidět záměr architektů umístit proti sobě dva protiklady - černý mramorový krb a bílý mramorový pult. Yin doplňující svůj Yang. Jinak velmi světlé provedení interiéru je kompenzováno jednak použitím mramorových prvků, ale také citlivou prací s barvami rozmístěných do jednotlivých zón. Dřevo pak dodává místnostem pocit útulnosti a odkazuje na historický původ stavby.

Mezi nové prvky v domě patří odstranění stěny, která oddělovala kuchyni od jídelny. Směrem ke vchodu byla naopak kuchyně zastavěna a za její stěnou tak vznikla šatna a koupelna pro hosty.

Patra od sebe odděluje zdobené dřevěné schodiště. V horním patře se architekti více odvázali s barvami a pokoje i chodbu zahalili do pastelových odstínů.

Výklenky, které jsou součástí původních dispozic interiéru, byly využity k umístění postelí. Stejný princip je vidět v ložnici rodičů, i v ložnicích obou dětí.

Z druhé strany výklenku v hlavní ložnici se nachází prostorná koupelna. Zde se opět opakuje mramorový vzor, který je k vidění v přízemí. Vana i sprcha jsou šikovně zasazeny do stěny, takže zbytečně nezabírají místo v prostoru. Zatímco mramor dodává místnostem punc luxusu, dřevo tento luxus mírní a vytváří spíše domáckou atmosféru.

Dětské pokoje jsou zahalené do jasných barev, které navíc korespondují s barvami v přilehlých koupelnách. Vybavení je tady, stejně jako v ostatních místnostech v domě, koncipováno minimalisticky. Celý interiér tak působí velmi čistě a uspořádaně.

Krby v pokojích na prvním patře jsou původní. Prošly pouze malou kosmetickou úpravou.

Studio 05AM Arquitectura bylo založeno v roce 2005 dvojicí architektů - Joan Arnau a Carme Muñoz. Mezi jejich realizace patří jak rezidenční, tak i komerční projekty.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...