Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Malé prostory s velkým charakterem

Malé prostory s velkým charakterem

Dnešní doba ukazuje, že stále více lidí ve městech žije v minimalistických bytech či domech na ploše pouhých pár set metrů čtverečních. Mimo jiné to souvisí i s měnícím se přístupem k vlastnictví věcí a způsobu života. Lidé již nechtějí být obklopeni věcmi, chtějí si užívat život jako takový. I o tom je minimalismus. 

Malý prostor se často může jevit problematický, když přijde na jeho vybavení. Víte, co všechno byste do něj rádi vměstnali, ale velikost jaksi neodpovídá vašim představám. Zoufalství není na místě, nemusíte rezignovat na své potřeby. Miniaturní interiéry jsou v dnešní době velkým tématem a designéři myslí i na majitele drobnějších bytů či domů. Chytrá hravá řešení ušetří spoustu starostí a hlavně místa.

Skládací nábytek se přímo nabízí v kombinaci s malým půdorysem. Že se nejedná jen o prozatímní řešení, ale o trvalou investici, dokazuje například židle Folding Air Chair, kterou prodává firma Stockist. Je lehká a přesto odolná, skladná a navíc okouzlující. K dispozici je také varianta s područkami a vybírat můžete ze čtyř barevných provedení.

Židle Fold It se pyšní povrchem z lakované oceli, mimořádnou nosností a stabilitou i přes zdánlivě subtilní skládací konstrukci. Kousek s nádechem severské estetiky od dánské značky House Doctor přináší Stockist.

Pokud jste omezeni čtverečními metry, oceníte lehký skladný nábytek, s kterým se snadno manipuluje. Společnost Punto Design nabízí hned několik funkčních variant sezení z dílny italské společnosti Kristalia. Barová židle může být řešením, pokud obětujete jídelní stůl za bar. Stolička BCN v podobě vlny oživí jednoduchý jídelní prostor. Výrazná židle Sharky naopak vyzdvihne solidní design v harmonii s trvanlivými materiály jako polyuretan či masivní dřevo.

V malém prostoru není místo pro nadbytečné kudrlinky. Své o tom ví výrobce Hay, který kombinuje klasický dánský design spolu s moderními technologiemi. A tak vznikl minimalistický stolek Neu. Obdobnou jednoduchou konstrukcí vyniká také stůl AAT15 s laminátovou úpravou desky. Laminát se jako povrchový materiál v produkci Hay osvědčil, a proto jej najdete i na kulatých stolech z kolekce CPH Deux 220. Naopak stoly CPH Deux 210 navzdory stejnému jménu vystrkují růžky v podobě ostrých hran. Výrobky dánské značky Hay seženete u společnosti Stockist.

Rozkládací multifunkční stolky Triano od italského výrobce Miotto si zamilujete díky úložnému prostoru v atraktivním pojetí. Ať už se hledáte oblé tvary, nebo naopak preferujete přísné rovné linie, firma Punto Design dodává kulatou i čtvercovou variantu tohoto konferenčního stolku.

Farfalla znamená v překladu motýl. Tak rychle jako motýl zamává křídly, vy rozložíte z kompaktní skříňky stůl až pro šest osob. Sofistikovaný jídelní stůl, který snadno schováte, prodává rovněž Punto Design.

Rozložit a zase složit? Nemusí jít jen o židle či stoly. V distribuci Stockist najdete i pohodlné skládací skříňové postele Everyday z dílny italského výrobce Pol74. Jsou vhodné ke každodennímu používání díky kvalitnímu dřevěnému roštu a pěnové matraci. S přehledem na ně uložíte návštěvu či rovnou sami sebe.

Postel je základ i v tom nejmenším interiéru. Pokud však počítáte každý centimetr, zaměřte svou pozornost na postel Thin od italské firmy Bonaldo. Elegantní štíhlé tělo neplýtvá hmotou a je potažené buď látkou nebo umělou či pravou kůží. Úsporný efektní odpočinek nabízí společnost Punto Design.

Úložný prostor je potřeba všude a v malých prostorách obzvlášť. Díky němu můžete poté efektivně hospodařit s prostorem v interiéru. Policový modulární systém Stacked dánské značky Muuto přináší nepřeberné množství variant k sestavení knihovny, stolku či předělu v místnosti. Pomocí klipů sestavíte vlastní úložný prostor dle svých potřeb – knihovnu, televizní stolek s úložnými boxy nebo třeba botník. K dispozici je i menší varianta poliček Mini Stacked. Jednotlivé části zakoupíte u Stockist.

Stejný dodavatel nabízí podobnou geometricky uspořádanou úložnou soustavu Kai od tradiční baskické značky Treku. Díky uzavřeným boxům schováte to, co má zůstat ukryté a vystavíte to, na co jste hrdí. Police můžete stavět do šířky či do výšky, fantazii se meze nekladou.

Policový systém z hliníkových profilů New Order dá vašemu domovu opravdový řád. Vše najde své místo díky nespočtu kombinací jednotlivých poliček. U Stockist najdete různé barevné varianty včetně skládacích dvířek v řadě dřevěných dýh.

Jak přežít v jednopokojovém bytě? Švýcarský designér Yves Béhar spojil své síly se společností ORI a společně představili unikátní systém nábytku, který se přizpůsobí obyvatelům daného prostoru. Pouhý stisk tlačítka vykouzlí ložnici díky vysouvací posteli, zásuvný stůl promění místnost v kancelář. A pokud je prostor to jediné, co potřebujete, vše jako na povel zmizí.

Designér Pieter Peulen představil multifunkční model postele Flexit, který má usnadnit život ve stíněném prostoru. Umístění konstrukce lze měnit díky kolečkám měnit a zároveň slouží jako věšák, noční stolek nebo pracovní deska.

Maďarský výrobce Hannabi navrhl The Urban Nomad Sofa tak, aby se jeho podoba mohla neustále měnit. Pohovka by měla podle vize designérů doslova růst se svým majitelem. Díky geometrickým modulům jej lze přizpůsobit různým příležitostem i různým prostorovým možnostem. Bude vyhovovat obyvatelům malých bytů nebo těm, kteří se často stěhují.

Designérka Elena Bompani na popud z vlastní zkušenosti navrhla řešení pro všechny moderní nomády. Itaca je variabilní systém pojící dohromady několik nezbytných kousků nábytku. 

Fakt, že lidé mají stále méně životního prostoru ovlivňuje mnoho faktorů. Vedle společenských změn a rostoucí populace žijící převážně ve městech je to především změna životního stylu. Obytný prostor ve městech se zmenšuje a na to přirozeně reagují architekti a designéři. A vzniká mnoho zajímavých, zábavných a mnohdy převratných řešení. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...