Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Michael Vasku a Andreas Klug: dvorní designéři sklárny Preciosa Lighting

Michael Vasku a Andreas Klug: dvorní designéři sklárny Preciosa Lighting

Potkali se na univerzitě a spojila je láska k architektuře. Michael Vasku a Andreas Klug založili společný ateliér v roce 2011 a o tři roky později se dostali k první zakázce pro značku Preciosa Lighting, která vyrábí svítidla z křišťálového skla. Dnes pracují jako její vrchní designéři a kreativní ředitelé.

Protože pocházejí z Vídně, pendlují Michael a Andreas mezi Prahou a rakouskou metropolí. Zastihli jsme je v novém showroomu Preciosy, který stojí v Rytířské ulici a vznikl podle jejich návrhu.

Michael Vasku (nebo Vašků, chcete-li) má s Českou republikou bohaté zkušenosti – rodiče odsud pocházejí a mladý architekt učil na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Vytvořil také řadu projektů pro platformu CZECHDESIGN, která podporuje místní designéry. Jmenujme například instalaci Stolečku, prostři se – jde o putovní stůl, který prezentuje práci českých designérů a firem, od BOMMY přes deFORM až po ZORYU. Mezi lety 2012 a 2014 navštívila bohatě prostřená tabule sedm zemí. Vystavené produkty vyzývají k interakci a atmosféra instalace navazuje na poetiku českých pohádek.

Se studenty zmiňované zlínské univerzity má za sebou rovněž několik počinů. Například v roce 2015 pod jeho vedením vznikl projekt PopUp Show – série produktů, která se soustředí na dřevo jako konceptuální i základní materiál. S výstavou vyrazil tým na milánský veletrh a na festival designu v Lodzi. Na projektu se podíleli studenti různých oborů: návrhářství, fotografie, grafického designu i marketingu a výsledkem je multimediální projekt včetně propracované prezentace.

Vloni zase se studenty Michael vytvořil instalaci Who First?, která se zabývá stravováním. Jídlo studenti definovali nejen jako společenskou událost, ale také jako intimní záležitost a zdroj potěšení. Návštěvníci se mohli vzájemně krmit a vystoupit ze své komfortní zóny. Pro univerzitu Michael pracoval přes pět let. „Na začátku jsem byl stejně starý jako někteří studenti,“ směje se.

Studio Vasku and Klug už stihlo nasbírat několik cen. První přišla v roce 2014, kdy architekti dostali Red Dot Award za instalaci Confession of Design pro Rakouskou hospodářskou komoru. V rámci milánského Salone del Mobile vystavili práci jednašedesáti rakouských designérů v bývalém kostele v centru města. Podařilo se jim skloubit tajemnou krásu objektu a současný design.

Ale teď už k Preciose, pro kterou ateliér vytváří své největší zakázky. „Navrhli jsme pro ni nejdřív expozici v Dubaji a Vídni,“ vypráví architekti, „a protože byla spolupráce úspěšná, pokračovali jsme dál. Pak už to šlo rychle: během půl roku jsme navrhli všechny prezentace na veletrzích a novou identitu.“ Dnes mají Michael a Andreas na starost i analýzy trhu a trendů, stále však také tvoří rezidenční i komerční projekty nezávisle na Preciose. 

Architekty výrazně ovlivnil projekt Behind Locked Doors, který pro Preciosu dělali v roce 2014 ve vídeňském Hofburgu. „Byla to spíš konceptuální výstava, než prezentace značky,“ vzpomíná Andreas Klug, „při navrhování jsme měli obrovskou svobodu.“ A na výsledku to bylo vidět: dekorativní lustry zasadili do písečných dun. Honosnost svítidel podtrhovala atmosféra historické stavby. „Použili jsme 60 tun písku, základní suroviny při výrobě skla,“ říkají architekti, „hráli jsme si se zvědavostí, která nutí děti objevovat tajná místa, komnaty a opuštěné domy.“ Zároveň návštěvníkům ukázali, co by se stalo, kdyby se člověkem stvořené struktury rozpadly. Instalace opět obdržela ocenění Red Dot a z použitého písku se pak vyrobilo 150 lustrů.

 

Jedním z nedávných projektů Preciosa Lighting, na které architekti dohlížejí, je série nově interpretovaných lustrů. Cyklus Cultivation of Chandeliers zkoumá současné pojetí dekorativních svítidel. Výchozím bodem je klasický a původní design lustru, na který pak navazuje jeho současná barevná interpretace a poté nové pojetí celého tvarosloví.

Klasický lustr Louis například upravil Rony Plesl. Reinterpretace původní předlohy podle slov autora návrhu vzdává hold slunci a jeho záři. Na starost dostal také novou podobu lustru Maria Theresa – siluetu objektu obrátil dovnitř a zahalil ji do metalických odstínů a sněhobílé barvy. Svítidlo Echo zase předělal nizozemský designér Frank Tjepkema.

Pokud si produkty od Preciosy chcete prohlídnout zblízka, zamířit můžete do showroomu firmy. Michael Vasku a Andreas Klug tu lustry vystavují na pozadí kožených panelů. „Museli jsme vizuální podněty oddělit,“ vysvětlují. V prostoru zachovali mnoho původních prvků, mimo jiné podlahu ve foyer či fresky v prvním patře. Ve vstupní části se vystavují nejnovější počiny značky. „Jde o úvodní prostor, na základě kterého se zákazník rozhodne, jestli chce jít dál,“ vysvětlují architekti. Instalace v přední části se pravidelně obměňuje – nechte se překvapit, na co narazíte.


Vasku & Klug, Preciosa Lighting

Rytířská 29, Praha 1

www.preciosalighting.com

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Publikováno: 19.07.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...