Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Mies van der Rohe: Vizionář a poslední ředitel školy Bauhaus

Mies van der Rohe: Vizionář a poslední ředitel školy Bauhaus

Celý svět si letos připomíná založení architektonické a umělecké školy Bauhaus, která vznikla v roce 1919 v německém Výmaru. Bauhaus ovlivnil nejen soudobou architekturu, jeho odkaz žije dodnes. Posledním ředitelem nebyl nikdo jiný než Ludwig Mies van der Rohe (1886–1969). světoznámý architekt, autor brněnské vily Tugendhat a vizionář, který prohlásil, že „méně je více“ a „Bůh je v detailech“.

Mies van der Rohe tvrdil, že je Bůh v detailech. Foto: MiesSociety.org

Mies van der Rohe se narodil v Cáchách a významně ho ovlivnila práce v ateliéru Petera Behrense, kde dělal po boku dalších dvou ikon modernismu, Waltera Gropiuse a Le Corbusiera. Právě Gropius před sto lety založil školu Bauhaus, kterou Mies van der Rohe vedl mezi lety 1930 a 1933. Pak Bauhaus zakázali nacisti, kteří ho označili za příliš levicový.

 Mies van der Rohe, Hannes Meyer, Josef Hertwig, Bernhard Weyrather, Ferdinand Krämer a Walter Gropius v ateliéru Petera Behrense v roce 1908. Foto: C. Arthur Croyle: Hertwig: The Zelig of Design

Mies ve svých návrzích upouštěl od tradičního dělení pokojů a pracoval se sklem, aby stíral hranice mezi interiérem a exteriérem. Mezi nejznámější Miesova díla patří Barcelonský pavilon, který představil na mezinárodní výstavě v Barceloně roku 1929. Ne náhodou se pavilon podobá slavné vile Tugendhat – Mies obě stavby navrhoval ve stejné době. Pavilon byl sice po skončení výstavy rozebrán, v roce 1986 se však otevřela jeho replika, kterou dodnes obdivují fanoušci architektury z celého světa.

Pavion nahradila po rozebrání replika z roku 1986. Foto: Gili Merin

I v případě Barcelonského pavilonu bral Mies stavbu jako komplexní dílo a vybavil ji nábytkem na míru. Tak vzniklo ikonické křeslo Barcelona, které dodnes vyrábí americká společnost Knoll stejně jako lehátko Barcelona Daybed. Použil tu také jednoduchý skleněný kávový stolek. Všechny produkty u nás prodává obchod Designpropaganda.

Série nábytku Barcelona vznikla pro pavilon, který Německo představilo na Světové výstavě roku 1929.

Unikátní nábytek vznikl také pro brněnskou vilu Tugendhat, kterou architekt začal navrhovat v roce 1928, stavbu pak dokončil o dva roky později. Ve vile použil třeba ikonická křesla z ohýbaných trubek a kůže

Mies van der Rohe navrhl nábytek na míru i pro brněnskou vilu Tugendhat. Foto: Alexandra Timpau

Podobné židle vytvořil Mies pro stuttgartské dělnické sídliště Weissenhof, kde několik domů postavil rovněž Le Corbusier. Mezi další ikonické produkty patří křeslo MR Chaise z roku 1927, které je inspirované houpacími křesly, běžnými pro 19. století.

Křeslo MR Chaise vzniklo pro stuttgartskou dělnickou kolonii v roce 1927. Foto: Knoll 

Nacistická diktatura Miese van der Rohe v roce 1937 donutila emigrovat do Spojených států, kde začal vést technickou vysokou školu Illinois Institute of Technology. V jejím čele zůstal dvacet let a nadále rozvíjel myšlenky, které formuloval za dob Bauhausu. Ve Spojených státech navrhl řadu proslulých výškových budov, například skupinu bytových domů Lake Shore Drive, které dokončil v roce 1951. Ve stejné době vznikalo také jednopokojové víkendové sídlo Farnsworth House, které stojí necelých sto kilometrů od Chicaga. I tady architekt pracoval s velkým skleněnými plochami a jednoduchou ocelovou konstrukcí.

Chicagské obytné domy Lake Shore Drive dokončil Mies v roce 1951. Foto: Hagen Stier

Víkendový domek nedaleko Chicaga vznikl pro lékařku Edith Farnsworthovou. Foto: Farnsworthhouse.org

Známá je také newyorská kancelářská budova Seagram, která má 38 pater a kterou architekt dokončil v roce 1958. Tehdy šlo o jeden z nejdražších mrakodrapů, Mies tu totiž použil řadu luxusních materiálů, od bronzu až po mramor a travertin.

Mrakodrap Seagram představil na 38 patrech luxusní kanceláře. Foto: Todesignllc.com

Pokud byste se do staveb Miese van der Rohe rádi ponořili víc a chtěli zjistit, jak se asi mohlo žít v modernistických klenotech, sáhnout můžete po románu Skleněný pokoj od britského spisovatele Simona Mawera. Ten se při psaní inspiroval reálným osudem vily Tugendhat a podařilo se mu vystihnout majestátní atmosféru Miesova díla. Vřele také doporučujeme snímek Bauhaus Spirit, který se na Bauhaus dívá v kontextu současné architektury.


 

Fundació Mies van der Rohe

www.miesbcn.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...