Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

MINI Living Miláno: dům a aktivní ekosystém v jednom

MINI Living Miláno: dům a aktivní ekosystém v jednom

Jaká je budoucnost udržitelného života ve velkoměstech? Architekti ze studia SO-IL přišli se skvělým projektem MINI Living  Breathe, když sestavili městský dům pro milánský týden designu 2017, který se vešel do velice malého prostoru. Navíc je vybaven speciální bílou síťovinou, určenou k filtraci městského ovzduší.

Svůj projekt architekti předvedli během milánského týdne designu. Jde o prototyp bydlení, které přináší udržitelné řešení společného a kompaktního městského života. Dá se říct, že zkoumá, jak architektura a design mohou přispět k lepší městské budoucnosti.

Aby architekti získali co nejvíc prostoru z úzkého nádvoří, museli stavbou domu koncipovat do výšky. Vytvořili štíhlou, tří-podlažní strukturu, která nabízí celkem prostorné obytné prostory. Ubytování zahrnuje šest potenciálních místností a je vhodné až pro tři osoby.

Bílá síťovina je vyrobena z PVC a je speciálně určena pro filtrování a neutralizaci vzduchu. Jak všichni víme, tak ovzduší ve větších městech bývá někdy natolik znečištěné, že se může negativně podepsat i na našem zdraví. K dalšímu zlepšení kvality ovzduší a městského mikroklimatu by měla přispět i střešní zahrada, která je plná rostlin.

MINI Living  Breathe dostává své obyvatele do kontaktu s okolním prostředím. Zároveň varuje, aby se zdroje, jako jsou vzduch, voda a světlo, nepovažovaly za samozřejmost,“ řekl koordinátor SO-IL. „Instalaci považujeme za aktivní ekosystém, který pozitivně přispívá k životům a zkušenostem lidí, kteří zde žijí, a k městskému mikroklimatu. Dům představuje inteligentní využití zdrojů nezbytných pro život.

V přízemí najdete kuchyň s jídelnou. Spirálovým schodištěm se pak dostanete do dalších úrovní domu, kde jsou buď soukromé ložnice, nebo společné místnosti pro kolektivní aktivity.

Světlo propustné textilní stěny dokonale oddělují jednotlivé místnosti, a díky nim se dovnitř dostává i mnoho denního světla. Tento materiál navíc umožňuje jedinečné výhledy a propojení s okolím, ale zároveň i dostatek soukromí.

V horním patře se nachází sprcha, do níž putuje dešťová voda ze sběrné nádrže na střeše. Průhledný odtok propojuje jak koupelnu, tak také kuchyň.

Dům lze snadno demontovat a opět postavit někde jinde. Vnější síťovina, která je vytvořena ve více druzích vhodných pro různé klimatické podmínky, je tak ideálním materiálem, který se hodí téměř do jakéhokoliv prostředí.

Toto byl první z příkladů projektu MINI Living. Projektu, který si klade za cíl nacházet nová kreativní řešení využitím prostoru v interiéru i exteriéru a s tím spojené zlepšení městského prostoru a života v něm.

Brzy se na našem blogu můžete těšit na další článek z této série. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: via SO-IL

Zdroj: mini.com, dezeen.com

Publikováno: 24.01.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...