Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Moderně, tradičně a rafinovaně. Tak se bydlí v bývalé rotterdamské škole

Moderně, tradičně a rafinovaně. Tak se bydlí v bývalé rotterdamské škole

Dříve se tu vzdělávaly děti, dnes tu najdete stylový loft. Stará opuštěná školu v Rotterdamu se díky architektům ze studia Eklund Terbeek proměnila v moderní obytný dům. Vítejte v jednom z bytů, kde se prolíná jednoduchá elegance s originálními prvky.

Stará školní budova, která stojí v Rotterdamu již od roku 1912, se může nově pochlubit šesti rodinnými byty. „Jedním z hlavních cílů bylo vytvořit byty, které budou vyhovovat současným předpisům a zároveň splňovat veškeré standardy moderního bydlení. Zároveň jsme nechtěli ohrozit autentičnost místa a původních detailů,“ vysvětlují architekti.

Byt nahradil dvě bývalé učebny, které spojuje přilehlá chodba. Tyto místnosti architekti upravili tak, aby tvořily jeden velký obytný prostor s řadou ohromných oken a bílých stěn. Ty dodávají interiéru lehkost a vzdušnost, zatímco původní betonový strop vytváří příjemný kontrast.

Obývací zóna volně navazuje na jídelnu a kuchyň v zadní části místnosti. Dotek tepla zde zajišťuje nábytek z ořechového dřeva, který tvoří kuchyňskou skříň i nedaleký jídelní stůl. Nad tím se ladně vznáší trio průhledných sférických lamp, zavěšených ze stropních nosníků.

Obývací část zdobí velká dřevěná knihovna. Stropy jsou pět metrů vysoké, a tak zde mohli architekti vytvořit mezipatro, kde se nachází studijní prostor. Nahoru se dostanete po schodech, které jsou chytře schované za knihovnou. V bytě byste našli ještě další dvě další mezipatra, a to ve výklencích v podkroví, kde jsou ložnice.

Celému interiéru vévodí bílé zdi a hodně světla. Ložnice v podkroví se nese v minimalistickém duchu stejně jako okolní místnosti.

Architekti se snažili zachovat některé originální prvky budovy, a tak v chodbě ponechali například původní hořčičně žluté obklady.

Koupelna dodnes připomíná školní toalety, ale s novými a moderními prvky. Architekti zachovali pět původních toaletních kabin, přičemž každá z nich má nyní jinou funkci – v jedné například najdete sprchu. Hořčičné obložení doplňují černé antracitové obklady i bílé zdi a dveře. Velice elegantní prvek je volně stojící vana, která přímo nabádá k horké koupeli.

„Interiér bytu spojuje staré a nové, moderní a tradiční i rafinované a drsné do jednoho vyváženého celku,“ dodávají architekti na závěr.

Zaujala vás rekonstrukce této staré školy? Podívejte se i na jiné projekty, kde staré a opuštěné budovy získaly druhou šanci a nový smysl: Restaurace v kostele nebo Nákupní čtvrť Coal Drops Yard, kde dříve bývaly uhelné sklady.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: René de Wit, Jansje Klazinga, Emmy van Dantzig

Zdroj: dezeen.com

Publikováno: 26.11.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...