Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Moderní jeskyně? Takhle se žije v historickém centru Izraele

Moderní jeskyně? Takhle se žije v historickém centru Izraele

V nejstarší části izraelského města Tel Aviv, ve starobylém přístavu Jaffa, se nachází historický dům, který se formoval po celá staletí. Dnes ho však můžete spatřit v novém světle, a to díky rekonstrukci architektů ze studia Pitsou Kedem Architects. Dýchne tu na vás jak samotná historie v podobě klenutých oblouků a kamenných zdí, tak také moderní a nadčasové prvky, jež z tohoto místa dělají jedinečné bydlení, připomínající tak trochu jeskyni.

Izraelský architekt Pitsou Kedem dostal za úkol renovovat interiér, kde měl vytvořit prostor vhodný pro moderní život a zároveň v něm zachovat charakter původní architektury. Po staletí zde různí majitelé přidávali a obměňovali jednotlivé části. Tak vznikla řada tmavých a nehezky přeplněných prostor s různými výškami podlah. „Rekonstrukce představovala příležitost, jak sjednotit místnosti do jednoho celku, prosvětlit je a rozjasnit tmavý prostor otevřením k moři,“ vysvětlují architekti.

Celý proces začal odstraněním zbytečných dekorací přidaných do obloukových stěn. Odkryly se tak krásné stropy a hladké zdi, které architekti prosvětlili bílou omítkou. Klenutá okna a dveřní rámy zde odrážejí podobu tradiční architektury. V celém objektu byly navíc architekti upravili podlahy a sjednotili interiér surovým betonem v kombinaci s kameny.

V celém interiéru převládají barvy v bílé, černé a šedé tóny. Architekti byt dokonale provzdušnili. Obloukové otvory, spojující různé místnosti, ponechali otevřené, a umožnili tak průhledy nejen mezi nimi samotnými, ale taktéž na blízké moře.

 

V kuchyni architekti odstranili vrstvy omítky, aby se mohla v celé své kráse znovu objevit tradiční klenutá kupole. Některé z vnitřních oblouků pokryli architekti černým kovem, čímž vznikl elegantní kontrast k bílým stěnám. V černé barvě je kromě jídelního stolu a židlí také celá kuchyňská linka, nad níž levituje minimalistické osvětlení. Zajímavé a originální lustry jsou k vidění v celém bytě.

Na kuchyni navazuje obývací místnost s nádherným výhledem na Středozemní moře. Veliké okno je jako živý obraz, skýtající uklidňující šum zvlněné hladiny. Díky otevřenému interiéru beze dveří je možný výhled na tyrkysové moře takřka odkudkoliv.

Moderní nábytek doplňují černé výklenky, do nichž si majitelé mohou ukládat své oblíbené knihy a jiné dekorativní předměty.

S koupelnou si architekti vyhráli. Je součástí ložnice a navíc má i podlahy ve dvou výškách. Ve spodní části prostoru se nachází umývadlo se skříňkami a úložnými prostory ze dřeva. Ve vyšší části je z jedné strany toaleta se sprchovým koutem a z druhé strany již zmíněná ložnice.

Každé ráno zde vítá majitele slunce, vynořující se zpoza vln, a přímořský vánek procházející přilehlou terasou. Masivní zdi nepropouští téměř žádné teplo tamních horkých paprsků, a zajišťují tak příjemné klima, ideální pro spánek.

V bytě nechybí ani dětský pokoj, který oproti ostatním místnostem oživují kanárkově žluté doplňky.

Architekti vnesli do celého bytu nový život, který v sobě uchovává i ducha minulosti. S pokorou a úctou k historii a dávné architektuře zde vytvořili moderní domov prostoupený harmonií.

Vydejte se s námi také do Íránu, kde Rodinná vila znovu ožila, díky vzpomínkám z dětství, nebo do Letního sídla na řeckém ostrově Paros, které má kouzelné výhledy.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...