Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Momoichi Coffetearia: Nejkratší cesta do Japonska

Momoichi Coffetearia: Nejkratší cesta do Japonska

První japonská Coffetearia se rozvinula jako květ leknínu před pár měsíci na pražských Vinohradech. Přijďte na vlastní oči okusit klid, který tento prostor skýtá, a okořeňte si jej výjimečnou kávou, Matcha čajem nebo jídlem inspirovaným zejména Asií. 

Majitel Lukáš Kubín je původním povoláním japonolog a proto rozhodnutí, jakého zaměření by měl být jeho vysněný podnik, bylo poměrně jednoduché. Již od útlého věku jej lákala představa vlastního projektu a ve svých čtyřiceti letech si se svým společníkem Jiřím Ondráčkem rozhodl toto přání konečně vyplnit.

„Svou pohostinností a vstřícností nás inspirovalo Japonsko, které má vytříbenou čajovou kulturu sahající až do období Momoyama. Proto jsme naší kavárně dali jméno Momoichi odrážející filosofii klidu a vzájemného porozumění. Chceme kavárně navrátit její společenskou funkci – příběh kávy nepíší jen ti, kdo ji pěstují a praží, ale i ti, kdo ji připravují a pijí,“ říká Lukáš Kubín.

 Autorkou loga a menu je Tereza Talichová z Havas studia.

Přípravy k otevření kavárny probíhaly od listopadu minulého roku a postup prací byl prezentován na Facebooku až do letošního června, kdy byla kavárna slavnostně otevřena. „Přiblížením toho, jak projekt vzniká, nabízíte lidem možnost sledovat konkrétní příběh a dáváte tak prostoru duši ještě před samotným otevřením,“ říká Lukáš Kubín.

Hledání vhodného prostoru bylo poměrně komplikované, ale nakonec jej po dlouhých dvanácti měsících objevili na pražských Vinohradech. Tato volba se ukázala tou nejlepší variantou.

„Bylo to jako při uvádění nového Iphonu, před dveřmi byla dlouhá fronta a během chvíle byla kavárna beznadějně zaplněná,“ komentuje příjemný moment otevření Lukáš Kubín.

Na zdech jsou pověšené originální japonské svitkové obrazy.

„Lukáš Kubín mě oslovil a požádal o design interiéru své kavárny. Preferoval industriální styl jako u kavárny Industra v Brně na Masné, kterou jsem navrhovala a koordinovala realizaci. Na konceptu jsme se shodli v podstatě okamžitě a sdíleli nadšení,“ komentuje designérka Bára Barathová alias Nová Bára.

Ihned při vstupu do Momoichi se přenesete do klidnějšího světa a pocítíte úlevu na ramenou. Momoichi totiž sází na minimalistický design v kombinaci s industriálními doplňky, které jsou zjemněny přírodními prvky. Bílé stěny s nerušivou šedou podlahou, dřevěný nábytek a černé doplňky vytváří stabilní základ interiéru.

Velkorysý vzdušný prostor s vysokými stropy si přímo žádal dominantu umístěnou v horní části místnosti - tou se nakonec staly lampiony měnící barvu ze Snel interier.

Barevnost lampionů výrazně ovlivňuje náladu celého interiéru.

Dalším citlivě zvoleným prvkem interiéru jsou černé lampičky nad stolky, původem ze Švédska.

Původní dveře z roku 1903 dostaly natřením na zelenou barvu nový smysl a staly se Torií (branou) do dalších prostor, ve kterých můžete nalézt například salónek s knihovnou, kde se dozvíte, jak správně připravovat japonskou kávu či čaj.

Malá japonská zahrádka v salonku a dřevěné dekorační misky s mechem na stolech jsou prací talentované zahradnice Ivety Klímové. Speciální úprava mech zanechává na pohled jako živý a měla by vydržet několik let.

„U výroby nábytku již několik let spolupracuji s truhlářem Janem Dvorským, který umí precizně povrchově upravit masiv do požadovaných stylů designu interiérů, jako je industriální hrubost, skandinávská surovost nebo provensálská jemnost,“ říká Nová Bára.

Použité olšové dřevo vypadá starší, než ve skutečnosti je, a to díky použití speciální techniky ručního opracování tzv. distress, tj. hoblování, kartáčování a imitace hniloby, na povrch je jako finální báze použit olej s barevným pigmentem dubu.

 Velké industriální osvětlení nad barem pochází ze zrušené fabriky a je stále ve skvělé formě i přes fakt, že je mu bezmála 40 let.

Originálním průvodcem po prostoru vám bude Totoro, oblíbená postava lesního ducha od slavného japonského tvůrce animovaných filmů pro děti i dospělé, Hajao Mijazakiho. Totoro vás přivítá na baru, sušenkách či třeba na kávě, dokonce si jej můžete odnést i domů.

Na míru vyrobený servis sloužící k podávání nápojů vychází z tvaru tradičních japonských sandálů a podtrhuje kvalitu místního sortimentu.

Milovníci sladkostí si přijdou na své - místní nabídka od japonské cukrářky Yuky Tirala je skutečně široká. Doprovodem k jejímu vyhlášenému cukrářskému umění je zatím externí cukrář Vladislav Ryasny, kterému je teprve 17 let, stále studuje a zároveň se učí novým technikám zdobení i receptům ve vyhlášených cukrářských dílnách po celém světě. „Slovo dalo slovo a vzešla z toho zajímavá spolupráce.“ Od října budete moci opět ochutnat některé Vláďovy výtvory, všechno bude na bázi vysoce kvalitního Matcha čaje od pana Kinezukiho ze Shizuoky. Těšit se můžete například na Matcha makronky, Matcha čokoládu nebo na Matcha Opera.

„Čím dál víc jsme si začali uvědomovat, že káva v pravém slova smyslu nemá být pro člověka cílem, ale spíše prostředkem. Prostředkem k vzájemnému setkávání, poznání anebo ke zklidnění a odpočinku. Není proto naší ambicí připravit kávu v co nejkratším čase, ale v co nejpříjemnější atmosféře.“

„Spousta kaváren upozaďuje čaj před kávou, u nás vyzdvihujeme obojí,“ upozorňuje na odlišnost Momoichi Coffetearie Lukáš Kubín. Káva na bázi espresso pochází ze švédské pražírny Per Nordby. Specialitou místního podniku je však steampunk filtrační přístroj Alphadominche ovládaný tabletem. Tato zařízení na bází vakua, tlaku a páry pochází původně z USA a v Evropě se jimi pyšní pouze tři podniky.

Jídlo je servírováno na originálních nesymetrických talířích s metalickou glazurou. Tato technika pochází původem z Japonska a její kouzlo tkví nejen v neobyčejných barevných odstínech, ale také v odlišnosti každého talíře.

„Myšlenka další kavárny je stále otevřená, zatím se však plánuji plně věnovat Momoichi,“ říká Lukáš Kubín.

V Coffetearii můžete mimo skvělé kávy či dezertů ochutnat mnoho neobvyklých chuťových kombinací z nevšedního menu.

Plánem do budoucna je rozšíření Coffetearie o staré sklepení s valenou klenbou, které je přímo pod aktuálním podnikem. „Když vyjdete ze školy, už nemáte mnoho příležitostí pro sebevyjádření a přiučení se něčeho nového. Proto bychom chtěli pořádat pravidelné besedy, předčítání, zvát lidi na pop-ups...“ popisuje Lukáš Kubín. Předběžný plán pro začátek těchto akcí je říjen 2016.

Ještě nemáte plány na sobotní dopoledne? Co takhle vyrazit na sobotní brunch inspirovaný asijskou kuchyní? Navštivte první japonskou Coffetearii, ochutnejte domácí Matcha speciality a načerpejte energii u japonské zahrádky. Doprovod domů vám může dělat třeba nový kamarád v podobě plyšového Totora.

______________________________________________________________________________________

Momoichi Coffetearia

Římská 35, Vinohrady

www.momoichi.cz

www.facebook.com/momoichicoffetearia

 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: Momoichi Coffetearia

Publikováno: 14.09.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...