Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Muzeum v Šanghaji zdobí netradiční fasáda i zahrada ve stylu 70. let

Muzeum v Šanghaji zdobí netradiční fasáda i zahrada ve stylu 70. let

V nejlidnatějším městě Číny, obrovské Šanghaji, vyrostlo Muzeum umění a kulturní centrum Eight Tenths Garden, které je obdivuhodné už zvenčí. Vyniká svou architekturou i kouzelným prostředím kolem a v neposlední řadě také interiérem s hodnotnými historickými instalacemi. Muzeum navrhlo architektonické studio Wutopia Lab, které oslovil bývalý manažer továrny na smaltované výrobky. Přál si vytvořit zde prostor pro předvádění čínských řemeslných výrobků a kovového nábytku, zdobeného propracovanými vzory smaltu, typickými pro místní kulturu.

Stavba se čtyřmi podlažími a kruhovým půdorysem, která je propojena s další dvoupatrovou budovou, dříve využívanou jako kulturní centrum, vypadá tak trochu jako harmonika. Architekti si pohráli s fasádou, kterou vytvořili z perforovaných hliníkových plátů. Ty mají za cíl blokovat výhledy z klidné zahrady do interiéru, a přispět tak k většímu soukromí. Uvnitř najdete galerijní prostory, kavárnu, ubytování pro veřejnost ve stylu bed and breakfast, restauraci a další aktivity včetně studia a šachové herny.

Eight Tenths Garden stojí v krásných zahradách, kde svěží zeleň a rostliny přispívají k harmonické atmosféře celého místa. Tuto zahradu architekti upravili tak, aby zahrnovala bazén, malé skalky i kamenné mosty, napodobující park ze sedmdesátých let. „Doufali jsme, že se nám podaří vybudovat zahradu, která vzdá hold místní historii i šanghajskému městskému parku 70. let,“ uvádějí architekti.

„Použili jsme děrované hliníkové desky, které jsme složili ve stylu ventilátoru, abychom vytvořili jakýsi závoj na fasádě,“ vysvětlují architekti a dodávají: „Za tímto závojem se nachází ještě skleněná stěna a díky promyšlenému řešení lze tento prostor využít také jako nádvoří či balkon.“

V prvních dvou patrech galerie jsou výstavní prostory, kde můžete spatřit nádherná díla. Smaltované šálky, talíře, ale i umyvadla či vany zde připomínají originální techniky starých mistrů. Precizní a propracované zdobení ukazuje krásu místních tradic, která by neměla být zapomenuta.

Ve třetím podlaží jsou pak kanceláře, kde sídlí nově vzniklá značka smaltovaných výrobků. Ve čtvrtém patře je prostor pro veřejnost, která se tu může ubytovat. Jednotlivé ložnice mají navíc přístup do soukromého dvora i na střešní zahradu.

Když se večer setmí a Šanghaj zahalí tma, může muzeum i zahrada ožít v záplavě působivých světel, díky kterým může perforovaná fasáda ukázat všechny své tváře. Okolní zahrada, která jako by žila vlastním životem, láká už z dálky nové návštěvníky do útrob moderního centra s historickým srdcem.

Jste-li příznivci umění, nakoukněte s námi také do mexické galerie, kterou architekti vytvořili přímo v korunách stromů: V Mexiku vznikla v korunách stromů galerie moderního umění.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...