Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Našlapovat opatrně není třeba: podlahové krytiny do chodby

Našlapovat opatrně není třeba: podlahové krytiny do chodby

Velký provoz u vchodu do domu nebo bytu dělá podlahu náchylnější k poničení a znečištění. Logicky je proto lepší vybírat do této místnosti odolné povrchy. Při zaměření pozornosti na kvalitu ale nezapomeňte ani na vzhled. Přeci jen to bude první věc, které si při příchodu domů všimnete.

Pro představu, hladké povrchy odráží světlo, tudíž prostor opticky zvětší. Naopak povrchy s texturou, jako jsou například koberce, světlo pohlcují. Místnost se tudíž bude jevit menší a tmavší. Při rozhodování proto berte v úvahu, zda do chodby proniká denní světlo. Významným kritériem je také míra náročnosti na údržbu podlahy. Při úklidu pravděpodobně oceníte povrch, ze kterého půjdou nečistoty snadno odstranit.

Vstupní hala v bytě v Pařížské ulici. Architektka Radka Valová z OOOOX na podlahu použila kachličky Terra Grigio Esagono od Archtiles. Foto: Dagmar Vyhnálková

Zástupcem moderní a praktické krytiny do prostor chodby je designová stěrka Microtopping. Cementová stěrka o síle 2-3 mm slouží jako náhrada pohledového betonu. Kromě podlahy je možné ji aplikovat také na přilehlé schody nebo stěny. Na pohled vypadá povrch jednolitě, bez rušivých spár. Obrovskou výhodou je voděodolnost a bezproblémová údržba. Pokud byste se rozhodli pro dramatičtější vzhled, není problém stěrku probarvit do libovolného odstínu. Stejně tak povrch podlahy může být hladký, drsný nebo kartáčovaný, lze vybrat matnou, pololesklou či lesklou finální úpravu. S případnou volbou vám pomohou v pražském showroomu Boca.

Cementová stěrka Microtopping v šedé barvě Charcoal. 

Velmi odolným materiálem do interiéru jsou klasické kachličky a dlažba. V dnešní době není problém vybrat jakoukoliv barvu, vzor a velikost. Můžete si tak v podstatě z kachliček vytvořit vlastní originální design. U vchodu je vhodné umístit čistící zónu, aby dlažba zůstala suchá a neklouzala. Archtiles doporučuje do předsíní slinutou dlažbu Ragno Concept s efektem betonu v šesti elegantních barvách. Špičkově propracovaný design nabízí při různých úhlech pohledu odlišné efekty odlesku barev a světla. Podlaha snese i vysokou provozní zátěž a navzdory protiskluzovému povrchu se snadno udržuje a čistí.

Dlažba Ragno Concept, Archtiles.

Jednoduché a zároveň elegantní řešení nabízí Betonepox. Jde o moderní povrch, který perfektně imituje betonovou plochu. Vzhledem k vysoké odolnosti, tvrdosti a maximální životnosti je pro aplikace do vstupní haly jako dělaný. I bez nutnosti lakování je stěrka odolná proti vodě. Její úklid je tedy otázkou několika minut.  Firma Němec má v nabídce také variantu Betonepox Soft a Ultrasoft.

Ukázka Betonepoxu v praxi: OOOOX - vila Osice.

Tvrdé dřevo v podobě parket nebo prken patří mezi nadčasovou klasiku. Výběrem dřevěné podlahy zkrátka nemůžete nic zkazit. Bude vždy vypadat vkusně. Do vstupní haly je na místě vybírat tvrdší dřevo jako dub, jasan nebo ořech. Určitě je lepší investovat více peněz a pořídit si masivní podlahy, nebo podlahy vrstvenné. K zakrytí případných škrábanců nebo otlaků, které se postupem času na parketách budou objevovat, se už od počátku dívejte po dřevu s výraznější texturou. Důležité je, aby dřevo mělo kvalitní povrchovou úpravu. Mírné opotřebení dodá dubu a obecně masivu tu správnou patinu. V Bohemian Works patří mezi favority kolekce Hungarian Point, která se skládá z 2cm tlustých dubových prken. Každé broušení vezme parketě cca 1-2 mm, proto například ty 2cm dubové vydrží třeba i 100 let.

Interiér bytu v Pařížské ulici od architektky Ivanky Kowalski. Na pokrytí podlahy v hale byly zvoleny parkety Malý Hungarian Point, šedý dub olejovaný od Bohemian Works. Foto: Dagmar Vyhnálková

Do prostorných chodeb se hodí velkoformátová dlažba, která bude působit sjednocujícím dojmem. Výhodou dlažby je téměř neomezený výběr barev, tvarů a velikostí. A stejně jako u stěrek, ani tady nebudete mít problém s údržbou. Musíte však počítat s tím, že při došlápnutí jsou kachličky tvrdé a mohou klouzat. Kolekce Blocks 5.0 od italského výrobce Iris je zástupcem designu, který propojuje efekt stylu antigue s designem rzi a kamene. Hravý materiál pro vzájemnou kombinaci povrchů je vhodný  do privátních domů, loftových bytů, restaurací či lobby, kde je požadavek na retro design s nadčasovým použitím. Kromě tmavé varianty firma ProCeram prodává také šedou, bílou, imitaci dřeva a rust.

Kolekce Blocks 5.0 od italského výrobce Iris, Proceram.

Jakmile najdete vhodné dřevo pro svoji podlahu, máte vyhráno. Vždy se ale ujistěte, že je nějakým způsobem ošetřeno. Ať už půjde o povrchovou úpravu lakem, nebo o ošetření dřeva přírodním olejem, zůstanou podlahy dlouho v původním stavu. Do zatěžovaných ploch v předsíni se hodí dřevo značky BOEN od Soliter Parket, které je upravené tvrzeným lakem Live Pure. Vzhledem ke své přírodní povaze bude dřevo obsahovat pukliny a suky. Právě tyto nedokonalosti ale dodají podlaze přirozenou patinu. Dbejte na to, abyste v předsíni měli i vhodnou čistící zónu. Dřevěné podlaze tím ulehčíte od zátěže.

Boen Oak Antique Chalet, Soliter Parket

 

 

Předsíň s podlahou BOEN Oak Vintage White ošetřenou lakem Live Pure, který dřevo chrání i při vysoké zátěži.

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...