Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Návrat zapomenuté paměti

Návrat zapomenuté paměti

V udělování druhé šance starému a okoukanému nábytku jsou opravdovými přeborníky ve svém oboru Nanovo. Myšlenka obchodu Nanovo se zrodila v hlavách Adama Karáska a Jiřího Mrázka již v roce 2009. O dva roky později spustili specializovaný e-shop.

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Od roku 2012 sídlí jejich studio v prostoru na pražské Kolbenově ulici v bývalém areálu Praga. Na téměř 200 metrech čtverečních tu najdete mimo nezbytného zázemí v podobě kanceláře nebo skladu i samotnou dílnu a showroom. V něm je umístěna instalace interiéru, kombinující nové s použitým a běžné s originálním právě tak, jako kdybyste se ocitli u někoho doma v obývacím pokoji.

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Nanovo pátrají po kvalitním designu od uznávaných návrhářů z druhé poloviny 20. století. V jejich repertoáru se setkáme především s kusy z československé produkce, ale i s několika zahraničními skvosty. Mezi prodanými předměty Nanovo jsou například ikony českého designu 60. let v podobě stolní kovové lampičky Drupol od Josefa Hůrky nebo klasická sklolaminátová židle Vertex od Miroslava Návrátila, používaná ve slavné tramvaji Tatra T3.

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Mezi exempláře, na které jsou v Nanovo obzvláště pyšní, patří lehátko Djinn Chaise Longue ze 60. let od návrháře Oliviera Mourgue. Křeslo poté proslavil Stanley Kubrick, když ho použil ve svém legendárním snímku 2001: Vesmírná Oddysea. Hrdost majitelé neskrývají ani u jedinečného setu Garden Egg chair ze 70. let zhotoveného podle návrhu Petera Ghyczy. Jako eso v rukávu si nechávají originální lustry z Jawaklubu z Týnce nad Sázavou, které ale ještě čekají na svou reinkarnaci.

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Současně však Nanovo kromě archetypálních kusů nabízí i produkty běžné denní potřeby, které se pomalu, ale jistě vytrácejí z našich běžných životů. Kožené boxerské rukavice, kovové geometrické modely či sady písmen, to vše se nachází v nabídce obchodu.

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Paměť a především vzpomínky fascinují kreativní tým Nanovo již od počátku. Jiří Mrázek problematiku přibližuje: „Styl druhé poloviny 20. století, především 60., 70. a 80 let, se nám podvědomě vryl pod kůži už v dětství. Aniž bychom si to uvědomovali, ovlivnily nás jednoduché tvary hraček, které dávaly mnohem vetší prostor pro naši imaginaci, i městské prostředí, kde jsme vyrůstali a které bylo masivně ovlivněno právě výstavbou z 60. a 70. let.“

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Když Karásek a Mrázek ještě nevěnovali celou svou pozornost a píli výhradně obchodu a například přednášeli o recyklaci na základních školách, měli jedinečnou příležitost zavítat do mnoha bazarů a starožitnictví v celé České Republice. Byla to pro ně jedinečná příležitost udělat si obrázek o tom, co vše lze zákazníkům nabídnout. Inspirovali se také v zahraničí, kde vídávali obchody specializující se na prodej nábytků a doplňků z 60. a 70. let., jejichž estetika jim byla tak blízká.

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Nanovo propagací pozapomenutých skvostů dávají starým věcem nový smysl a jejich historický význam transformují do současné podoby. Použité předměty se snaží zachovat v co nejpůvodnějším stavu a pouze v případě, že je narušena jejich funkčnost, podrobí objekt nutné opravě, aby se mohl plnohodnotně vrátit do běžného života člověka.

Nábytek - Návrat zapomenuté paměti

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: Nanovo

Zdroj: nanovo.cz

Publikováno: 28.03.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...