Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nechte si chutnat: úpravy povrchů v jídelně

Nechte si chutnat: úpravy povrchů v jídelně

Jídelnu si každý může představovat trochu jinak. Někdo má rád u jídla klid, aby se na něj mohl soustředit a řádně si ho vychutnat. Jiný preferuje jídlo jako společenskou událost a není divu, že jídelna bývá čím dál tím častěji včleněna mezi obývací pokoj a kuchyni. Tvoří tak jakýsi společenský multiprostor.

Povrchy v jídelně by měly vynikat snadnou údržbou, ale to neznamená, že se při jejich výběru musíte držet při zemi. V následujícím přehledu vám představíme různé povrchové úpravy vhodné do jídelních prostor. Uvidíte nejen podlahy, ale i tapety či koberce, kterými jídelnu dokreslíte k obrazu svému.

Norský výrobce dřevěných podlah Boen přichází u podlahy Andante s inovativní povrchovou úpravou Live PURE. Tento zátěžový lak je vysoce odolný, takže pokud vám navazuje jídelna na kuchyni i obývák a bude se tudy tedy hodně chodit, není se čeho bát. Praktickou stránku doplňuje také ta vizuální: nalakované dřevo vypadá naprosto přirozeně a odpovídá současné poptávce po přírodních materiálech. Tyto podlahy prodává Soliter Parket.

Kolekce obkladů Carpet od španělské firmy Aparici se vyrábí ve dvou variantách – Vestige a Sand. Obě řady na vás dýchnou jižanskou atmosféru dlaždic vyhřátých sluncem. Do vaší jídelny přinesou pocit tepla a pohodlí. K dostání jsou u společnosti Archtiles.

Vinylové podlahy SimpLay je možné instalovat takzvanou volnou pokládkou, jak napovídá sám název. Stačí jen položit. Německý výrobce Objectflor zdůrazňuje jako hlavní benefit právě snadnou a rychlou instalaci. Velmi věrně dokáže imitovat dřevo, kámen i beton a najdete ji u firmy Boca.

Vraťme se ještě na chvíli k dlaždicím. Tentokrát však ne na podlaze, nýbrž na stěně. Dlaždice na stěně dokáží s prostorem hotové divy, obzvláště pokud je zkombinujete do stěnových panelů obsahujících různé tvary a struktury. Dlaždice Industrial Glass evokující skla průmyslových oken od výrobce Iris Ceramica seženete u firmy ProCeram.  

Chcete povrch, který řekne vše za vás? Potom bude benátský štuk tím pravým. Hlazená omítka, tzv. stucco lustro, je unikátní technika vyvinutá ve starém Římě. Vyznačuje se vysokým leskem a zrcadlovým efektem napomáhá optickému zvětšení prostoru. Pokud stojíte o opravdu luxusní povrch, zamiřte pro něj do firmy Němec.

Za pomoci tapet Épure Shirakawa svou zeď ozdobíte skutečným uměleckým dílem, pojícím v sobě tradici a kvalitní ruční práci. V zapadlých francouzských vesnicích se takto zpracovávaly pásky papíru: nejprve se ručně barvily a poté se sešívaly do rozmanitých obrazců. V duchu této tradice vyrábí francouzská společnost Élitis Auteur & Editeur tyto originální tapety, které dodává firma Marthi.

Jemná australská vlna merino je velice odolná, netvoří žmolky, a proto si ji italská značka Dedar vybrala pro svou látku Aplomb. Může sloužit jako čalounický potah či materiál na závěsy, tato rustikální textilie má variabilní využití a zakoupíte ji rovněž u firmy Marthi.

Italská designérka Elisa Vendramin se specializuje na digitálně tvořené vzory. U tapety Mont Blanc, kterou navrhla pro italskou firmu Wall&decò, proložila ostré křivky jemnými květy v dokonalé symfonii světlých barev. 

Důstojný, luxusní a s lehkým nádechem orientu. Tak by se dal charakterizovat ručně tkaný koberec Javi Home Glam. Indická jednička na trhu v oblasti koberců Javi Home je pokračovatelem starého rodinného podniku s kořením. Tuto exotiku najdete v distribuci Stockist

Neustále kličkujete mezi kuchyní a jídelnou? Pestrobarevný živý vzor evokuje šrumec kolem jídelního stolu, když se něco chystá. Vlněnou předložku Zigzag z dílny Missoni seženete v ateliéru Color Design

Koberec Diamond Tree, který navrhl designér Edward van Vliet pro nizozemskou značku Moooi, působí i přes své rozměry velmi křehce až étericky. Připomíná živý organismus, ale na druhou stranu z něj vyzařuje chladný jas vzácného kamene, jak napovídá jeho název. Tohoto krále mezi koberci zakoupíte u firmy Bulb.

Povrch je důležitý v každé místnosti a nejinak je tomu u jídelny. Kvalitní podlaha zajistí praktickou údržbu, tapety a dlaždice spolu s koberci doladí zbytek. Kombinace povrchů podlah a stěn skýtá obrovské množství možností, jak se tohoto úkolu zhostit. Když máte vybrané povrchy, nezbývá nic jiného, než se přesunout k nábytku, na který se můžete těšit v příštím článku ze seriálu o vybavení jídelen. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...