Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nejmenší dům v severním Londýně má pouhých 13m2

Nejmenší dům v severním Londýně má pouhých 13m2

Malý, jednopodlažní dům v srdci severního Londýna měří pouhých 13 metrů čtverečních. Pro architekty ze Studiomama byla jeho rekonstrukce velkou výzvou. Bývalou kancelářskou budovu koupili v dražbě s cílem tento malý prostor upravit, a vytvořit tak příjemné bydlení pro život. 

Architekti se nechali isnpirovat designem malých karavanů a lodí. „Malý prostor musí být navržen podobně jako vnitřek karavanu či lodi,“ vysvětluje architekt a dodává: „Všechno musí být na míru, protože zde není žádný prostor pro sériově vyráběný nábytek. Byla to pro nás opravdu veliká výzva.“

Projekt musel být perfekně promyšlen do nejmenšího detailu. Jedná se v podstatě o garsonku, každá její část má jinou funkci, včetně lůžka, pracovnío stolu, míst k sezení, kuchyně, koupelny, skříně i jídelny.

Zakázkový nábytek na míru je zhotoven z překližky a obklopuje obytný prostor po celém jeho obvodu. Spolu s podlahou, stěnami i stropem tvoří sjednocený celek interiéru, který je doplněn jemnými, pastelovými tóny. „Je to velmi teplý materiál, který prostor domu ještě více zútulňuje,“ říkají architekti o volbě materiálu.

Pro optické zvětšení interiéru byla použita zrcadla po obou stranách místnosti. Což zafungovalo skvěle a prostor se opravdu zvětšil a zároveň i prosvětlil.

Na jedné stěně, která je jako jediná šikmá, se nacházejí dvě velká okna, která nabízejí výhled směrem do ulice. U jednoho z nich je umístěn jídelní stůl s lavicemi. Tyto lavice mají integrovány další úložné prostory a na jejich konci lze najít i malé klapky, které umožňují je rozšířit, a zvetšit tak prostor sezení. V případě, že obyvatelé čekají větší návštěvu, lze přidat ještě jednu lavičku, která je zabudována přímo do zdi za růžovým polstrováním.

Vedle jídelny se nachází jednoduchá a plně vybavená kuchyň, na kterou navazuje malá vstupní hala s dvěma vysokými skříněmi. Za kuchyňskou stěnou je pak šikovně ukryta koupelna, jediný oddělený pokoj v domě.

Na druhé straně od kuchyně, v nejužším konci trojúhelníkové místnosti, stojí skládací postel. Když se zrovna nepoužívá, může se složit, a tím vznikne další potřebný prostor. A naopak když se sklopí, odhalí tak dvě úzké knihovny a noční stolek.

Nábytek na míru skrývá mnoho skříněk. Každá z nich má různé rozměry, které určují specifické použití, včetně ukládání šicího stroje, her, koření, vína a knih. Jedny ze dvířek se při otevření mění na malý pracovní stůl. Nad ním je možné uložit laptop a níže je k dispozici prostor pro další technické vybavení.

Vytvořili jsme integrované úložiště a sedací prvky, které mají diskrétní dvojí funkce. Snadno se tak mohou rozšířit a přidat další potřebné plochy. Chtěli jsme získat prostor pro práci intuitivně, bez přílišných elektronických nebo skrytých funkcí,“ říkají architekti.

Samostatnou místnost, jak už jsme zmínili, tvoří koupelna s toaletou. Skrývá se za posuvnými dveřmi a poskytuje obyvatelům dostatečnou míru soukromí.

Otázky, jak žít v kompaktním obytném prostoru, mají stále větší význam, především s přihlédnutím na narůstající urbanizaci. Proto jsme chtěli využít projekt k tomu, abychom si položili zásadní otázku: Co je to, co skutečně potřebujeme, abychom mohli pohodlně žít?“ dodávají architekti.

Jak se zdá, pokud projekt opravdu promyslíme do posledního detailu, včetně praktických, funkčních řešení, lze spokojeně bydlet i na velice malém prostoru. Co myslíte?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...