Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/article/buckingham-44312-44349-large_big.jpg

Zrcadla mají v říši nábytku zvláštní postavení. Jako jediná s vámi totiž zdánlivě komunikují. Skříň si tiše stojí v koutě, stůl vytrvale drží vaše nádobí a hledí si svého, ale zrcadlo? To vám vždy spolehlivě vrátí každý úsměv i protáhlý obličej. A co víc, dovede vás i vizuálně proměnit! Velké, viktoriánské zrcadlo vás orámuje jako portrét dávno zesnulého knížete, moderní odrazné plochy vás v souladu s dobou rozkouskují na fragmenty.

Nevíte, co z toho je vám bližší? Potom byste výběr zrcadla neměli podcenit. Jak nás vidí druzí často ovlivnit nemůžeme, jak se vidíme sami je ale do jisté míry v našich rukou. Chcete si připadat radši jako hrabě z Leicesteru, nebo roztěkaný umělec? V našem výběru pozoruhodných zrcadel se jistě najde něco pro každého.

 

Zdánlivý chaos, organizovaný ve vrstvách do vnitřně homogenní struktury, takové je zrcadlo Biscuit. Částečně se překrývající menší i větší plochy drží pohromadě černý panel z polotvrdého dřevěného vlákna, díky kterému dostává změť tvarů pevný řád. Ideální způsob, jak si pohled do  zrcadla trochu ozvláštnit. Příznivci panoramat si ho mohou zavěsit horizontálně, milovníci portrétů nechť ho otočí o 90 stupňů a kochají se lehce nepravidelným odrazem své postavy. Biscuit ozdobí každou moderní domácnost, kde přebývají lidé otevřené mysli, kteří se nebojí mírného experimentu v mezích estetických a funkčních norem.

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Dokonalý balanc nalezli designéři ze studia Outofstock v návrhu nástěnného zrcadla s policí Vanity shelf. A to jak v obrazném, tak funkčním smyslu. Kruhové zrcadlo a hranatá police se totiž opírají o sebe navzájem a dokonale se tak vyvažují. Celou konstrukci pak lze pomocí koženého popruhu zavěsit na zeď, kde bude sloužit jako praktické úložiště a zároveň ráno upozorní na rozcuchaný účes. Studio Outofstock tvoří designérka Wendy Chua ze Singapuru, Sébastian Alberdi ze Španělska a Gustaves Maggio z Argentiny. Toto vskutku kosmopolitní složení se odráží i v originálních návrzích, které členové studia popisují jako "konverzaci mezi designéry a umělci".

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Opúncie je kaktusovitá rostlina s placatými listy, Oponce je pak touto rostlinou inspirované zrcadlo, sestávající ze tří plochých dílků ve tvaru zpětných zrcátek automobilu. Pokud vás vaše stěny začínají nudit, není nic lepšího než si je osázet několika kusy Oponce a namíchat si z nich originální nástěnné obrazce, v nichž se můžete zhlížet do sytosti. Organicky zaoblený tvar zrcátek obohacuje ještě vůně pravé kůže, pokrývající rám celého objektu. Výsledkem je přívětivé, domácké zrcadlo, které však zároveň vnese do ložnice či jiného pokoje trochu oživení a hravosti.

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Trojrozměrný film je módou současné doby, proč si tedy nepořídit i trojrozměrné zrcadlo Mirrko? Žádné speciální brýle na něj nepotřebujete a nemusíte se bát ani zkresleného odrazu. Jeho kouzlo tkví v tom, že je krychlovitého tvaru a k odrazu využívá všechny své prostorové plochy. Nemá tedy klasický rám, tím se stáváte vy sami, když na něj nahlížíte z boku. Zkrátka efektní i užitečné zároveň. Jeho základna je z nerezové oceli a na zeď se dá zavěsit ze čtyř různých stran. Pokud zbožňujete zrcadlová bludiště a rádi objevujete nové možnosti předmětů každodenní potřeby, zrcadlo Mirrko vás uchvátí.

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Kdo by nemiloval dobře provedené retro? 70. léta jsou sice už dávno za námi, připomenout si je však můžete zrcadlem Strap. Jeho perfektně kulatý rám z oceli je uchycený v pevném pruhu gumy, za kterou se dá zavěsit na zeď. Z jeho nekomplikovaně elegantního tvaru vyzařuje optimismus a nevtíravá lehkost. Umí na sebe decentně upozornit vaše hosty a zároveň spolehlivě posloužit, když se potřebujete prohlédnout před důležitou schůzkou. Díky svému minimalistickému designu si bude rozumět s jakýmkoli pokojem a jakýmkoli nábytkem. Jeho nadčasovému charisma se odolává jen velmi těžko.

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Zrcadlo Mirage jako by pocházelo z říše fantazie. Jde o sérii odrazných proužků, které spolu můžete díky unikátnímu závesnému systému libovolně kombinovat a vytvářet na zdi skutečně netradiční a originální tvary. A co víc, proužky můžete natáčet i do stran nebo překrývat jeden druhým. Výsledkem bude hra světel, odrazů a tvarů, o které se vám u běžných zrcadel může jen zdát. Mistr experimentálního designu Tokujin Yoshioka - proslulý například svými křesly z křišťálu a prací s netradičními materiály - přivedl na svět konceptuální zrcadlo, které vaši zeď promění zeď v moderní umělecké dílo.

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Budete mít neodbytný pocit, že už jste ho někde viděli. Přesto z něj vyzařuje silná aura svěží modernity. Takové je zrcadlo s názvem Deja vu od designéra Naoto Fukasawy. Jeho hliníková základna se zahnutými okraji připomíná tác, na kterém je vám servírována vaše vlastní podoba. K dispozici je ve třech velikostech, přičemž ta největší je určena k volnému opření o zeď. Dvě menší verze jsou doplněny o závěsné háky a dají se tak lehce umístit kamkoli se vám to bude hodit. Naota Fukasawa na sebe před lety prozradil, že design pro něj není prací, ale zábavou a životním stylem. Jeho uvolněný přístup k práci se v zrcadle Deja vu doslova odráží.

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

A pokud by na vás té modernity bylo už trochu moc, můžete si na závěr oddechnout u tří klasických tvarů, se kterými se přenesete v čase do dob anglických králů. První z nich, Georgian, nese jméno anglického krále Jiřího III. a odráží tehdejší zálibu královského dvora v nevtíravé dekorativnosti. Sestává z několika ručně vyřezávaných a broušených zrcadlových panelů, které jsou dodatečně povrchově upravovány tak, aby připomínaly starožitný nábytek. Skutečně královský vzhled zrcadlu dodává zlacené dřevo s ornamentálním vyřezáváním. K dispozici je v mnoha barvách a rozměrech.

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Architektonický design, asketická elegance a pocta geometrii v nadživotní velikosti. Tak by se daly shrnout přednosti zrcadla Panelled Mirror, které uchvátí svou velkolepostí, ale zároveň si zachovává střízlivý odstup od manýrismu a ornamentality. Přímé linie a citlivě skryté spoje vytváří stoické, rozvážné zrcadlo pro rozměrné stěny velkolepých domů i stylových bytů. Kdo si chce domov obohatit o trochu odměřeného britského stylu, pro toho bude Panelled Mirror jako stvořené. Díky širokým možnostem barevných variací se navíc přizpůsobí každému prostoru.

Zatímco Panelled Mirror byl stoickým asketou, zrcadlo Buckingham je jeho hýřivým a rozverným příbuzným. Mohutný, ručně vyřezávaný a zlacený rám je pokryt výrazným ornamentálním zdobením a nenechává nikoho na pochybách, že tohle zrcadlo je určeno milovníkům luxusních starožitností a výpravných historických dramat. Díky svému obdélníkovému tvaru si však zachovává jistou geometrickou decentnost a elegantně se vyhýbá přehnaným manýristickým excesům. V rámu je sevřen jediný rozměrný odrazný panel.

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Produkty - Nevšední odraz všedního dne aneb výjimečná zrcadla pro vaši ložnici

Každý člověk je unikát, a přesně tak by si měl při pohledu do zrcadla připadat. Někdo zbožňuje těžké rámy, v nichž se odráží staletí zkušeností a tisíce inspiračních vlivů, jiný je modernista a dobrodruh, pro kterého není žádný designový koncept dost radikální. Ať už tak či onak, pokud jste si nevybrali z výše uvedených kusů, určitě se vzhlédnete v nabídce zrcadel od našich předních dodavatelů, mezi něž patří Stockist, Ligne Roset a Silkwood.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: Stockist, Silkwood, Ligne Roset

Publikováno: 02.07.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...