Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Norská krajina jako Mekka umění i architektury

Norská krajina jako Mekka umění i architektury

 

Pokud máte rádi severskou přírodu i architekturu, rozhodně by vás neměla minout výstava, která do 4. dubna probíhá v Galerii Jaroslava Fragnera (GJF). Pomocí desítek fotografií, dokumentu i videoartu jsou tu představeny architektonické projekty i umění, jež se stalo součástí norského veřejného prostoru.

Pozorovatelna sobů, kamenné skulptury, stezky i odpočívadla. To všechno do sebe pojala krásná norská krajina. Trojice fotografů Filip Šlapal, Jiří Havran a Jarle Wæhler se vydala tyto objekty nafotit a výsledkem jsou dechberoucí velkoformátové fotografie, které galerie prezentuje na minimalistických bílých panelech, a nechává tak vyniknout krásu zobrazovaných scenérií. Výstavu zároveň provází projekce filmu Zemí mrazivých vyhlídek mladého filmaře Jana Strejcovského a videa, která přibližují realizace vybraných artefaktů na Norských národních turistických trasách, volné krajině i veřejných prostranstvích.

PROFESIONÁLNÍ VÝBĚR I VÝSLEDEK

Velký prostor je ve výstavě věnován osmnácti Národním turistickým trasám o celkové délce 2060 kilometrů, které prezentované snímky rovněž mapují. A to zejména jejich působivá odpočívadla, vyhlídky i umělecká díla, která vytvořili mladí umělci z celého světa.

„Na celé koncepci i jednotlivých realizacích spolupracovali ekologové, krajinní architekti a urbanisté, kunsthistorici, nechyběli ani odborníci na turistický ruch nebo zástupci samosprávy,” vysvětlují kurátoři výstavy Dan Merta a Jiří Havran. Oslovení odborníci pak na základě výběrového řízení rozhodli o nejlepších projektech. Podle autorů výstavy může být Česku po této stránce severská země příkladem.

Nenapadá mě mnoho lepších příkladů prolnutí architektury, umění a veřejného prostoru než právě projekt Národních turistických tras v Norsku. Ty navíc ozvláštňuje jednoduchost a rezignace na efekty a okázalost. Identifikují se s jednotlivými místy omamné norské přírody a stávají se pevnými orientačními body v krajině. Nabízejí prožitek spojený s pamětí a zkušeností návštěvníků,“ vysvětluje Dan Merta z GJF. Výstava tak jasně ukazuje, jak pozitivní efekt má spolupráce s profesionály a řádné výběrové řízení; stačí se vydat na výlet po norské krajině.

V pondělí 14. března přijedou umělci, kurátoři a zástupci norských institucí přednášet o svých programech a zkušenostech. Pokud vás tyto projekty zajímají, máte jedinečnou příležitost – konference s českými a norskými odborníky bude simultánně tlumočena a vstupné je zdarma (počet míst je omezen, tak se zaregistrujte na emailu: rezervace@gjf.cz).  Bude se konat na zajímavém místě – v žižkovském Památníku na Vítkově na Praze 3. Následující dva dny povedou totiž tito experti workshop pro studenty o této lokalitě a možnostech, jak pracovat s uměním v krajině (workshop je rovněž volně otevřen a registrace probíhá přes týž rezervační email). Přijdete?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Jiří Havran, Filip Šlapal, Jarle Wæhler

Publikováno: 09.03.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...