Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Norské hory skrývají netradiční chatu, která okouzlí zvenku i zevnitř

Norské hory skrývají netradiční chatu, která okouzlí zvenku i zevnitř

V norském lyžařském středisku, které leží 982 metrů nad mořem, navrhli architekti ze studia Lund Hagem rekreační chatu, schopnou odolávat drsným norským zimám. Ať už je svěží léto, nebo tuhá zima, vždy se tu majitelům naskýtá úchvatný panoramatický výhled na celé údolí resortu Geilo.

S vysokou nadmořskou výškou přichází během zimního období i silné sněžení, díky němuž je toto místo během části roku přístupné pouze na lyžích či sněžných skútrech. Architektonické studio Lund Hagem je však na realizace domů v extrémních podmínkách zvyklé.

Chata zahrnuje kromě hlavního obydlí také oddělené křídlo pro hosty i garáž. Propojuje je střecha a jsou uspořádáné kolem skrytého dvora do tvaru písmene U. „Jižní nádvoří dovoluje po celý den vpouštět do interiéru nízké, zimní slunce a vnější geometrie stavby je přizpůsobena výhledům i okolní krajině,“ popisují svůj projekt architekti.

 

Na stavbu chaty architekti použili tmavé dřevo, doplněné betonovým převýšením ve stejných tónech, které odkazuje na význam tradičních staveb tohoto regionu. Přibližuje se tak okolní přírodě a během zimy kontrastuje s bílou, zasněženou krajinou. 

Nízko položená část stavby je částečně zapuštěná ve svahu, aby byla chráněna před povětrnostními vlivy a nepřízní počasí. Během zimy bývá téměř celá pokrytá sněhem.

Když překročíte práh, schodiště vás dovede až do hlavní obytné části, kde se otevírá minimalisticky řešený interiér, zcela odlišný od vnějšku. Moderní styl, prostoupený designovou čistotou přírodního dubového dřeva, doplňuje tmavá betonová podlaha. Celý prostor tak působí intimním a útulným dojmem.

Ve vyvýšené části se nachází kuchyň s jídelnou a o kousek níž rozlehlá obývací část. Zavěšený krb a velká okna, z nichž lze pozorovat krásnou norskou přírodu, dopřávají obyvatelům nezapomenutelnou atmosféru tohoto horského bydlení.

Vedle hlavních oken se dlouhým střešním světlíkem do celého prostoru dostává přirozené denní světlo. Součástí chaty je také pokoj s manželskou ložnicí, umístěný vedle obývací části, a koupelna skrývající se za kuchyní.

Chata je vcelku velká. V sousedním křídle byste našli další ložnice pro hosty. Tato část je od hlavní obytné zóny oddělena schodištěm vytesaným ve svahu a prostupujícím z nádvoří do zahrady. Celý komplex tvoří jeden celek, propojený sedlovou střechou a okouzlujícími výhledy do všech stran této severské krajiny.

Zaujala vás tato horská chata? Nechte se inspirovat i jinými, třeba Horskou chatou v Alpách, kde vás překvapí tradiční architektura v moderním pojetí, nebo se s námi vydejte do jiné oblasti Norska do Nenápadné chaty v březovém háji.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...