Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nová Budvarka: pivo skryté v každém detailu

Nová Budvarka: pivo skryté v každém detailu

Architekti Luka Križek a Radek Bláha z ateliéru IO studio vytvořil nový design restaurací Budějovického Budvaru. Jako první vlaštovka se v novém hávu otevřela pivnice Budvarka v Českých Budějovicích. Milovníci piva, optimismu a hravosti, zbystřete. Představíme vám koncept restaurací, který vyhrál prestižní světové ocenění  Red Dot Communication Design Award 2017.

Luka Križek má s pivovary bohaté zkušenosti. Dva roky zpátky jsme vám například představili brandýskou Radegastovnu pro Plzeňský prazdroj. Pivnice Budvarka ale spadá do první vlny otevřených restaurací ve zbrusu novém konceptu. Koncem září se ve stejném pojetí otevřela Budvarka v Dejvicích a v následujících letech k tomu dojde po celé republice. Úkolem bylo vytvořit moderní řetězec restaurací se silnou přítomností značky Budějovický Budvar. Prostor s lidským rozměrem, kde se člověk cítí příjemně a uvolněně.

„Koncept je vymyšlený tak, aby byly návrhy snadno a rychle aplikovatelné pro různé typy interiérů s důrazem na používání co nejmenšího počtu atypických detailů. Jedná se proto o jakousi univerzální skládačku. U takových projektů jde nejprve o navržení dostatečného množství modulárních prvků, které vám následně při aplikaci konceptu dávají svobodu. Proto každá restaurace je svým způsobem original,“ říká Križek.

„Tím, že se jedná o projekt pro korporát, museli jsme v návrhu plně reflektovat značku Budweiser Budvar a zároveň bylo nutné odlišit se od dalších značkovývh řetězců,“ pokračuje Križek. 

Architekti se inspirovali českým prostředím restaurací 70. a 80. let, jejich syrovostí a strohostí. Interiér pak přenesli do noblesy a posunuli ho do humorné roviny. A jaká byla další inspirace? Luka Križek s úsměvem říká: „Jsme pivním národ, takže jsme zkoumali místní zvyky pivní kulturu. 

Dostaňme se už k samotnému interiéru restaurace. Na první pohled prostoru vévodí prvky vyrobené z masivního dubového dřeva s nepřehlédnutelným logem pivovaru. U stolů najdete židle ve stejném odstínu, které jsou jediným konfekčně dodávaným prvkem interiéru.

„V interiéru najdete velmi výrazné atypicky navržené prvky. Nebáli jsme se použít oybčejné věci jako pivní tácky, přepravky, pivní barel, třetinkovou sklenici, láhev či pivní zátky prostě lidem důvěrně známe věci a převedli jsme je do stylizovaných architektonických detailů či grafických piktogramů,“  říká Križek. Základem podlah je např. zkosená keramická dlaždice od firmy Archtiles. „Tento typ dlaždice se používal již v antice, takže jde o klasický prvek,“  popisuje architekt. Kompozice je složená ze tří barevných dlaždic a to ze světlě šedé, tmavě šedé a černé, které dávají dohromady tvar kosočtverce. V prostoru pak vytváří siluetu pivních bedýnek. I když se na první pohled může zdát, že jde o potisk, ve skutečnosti jsou skládány jako intarzie a vytváří výraznou optickou iluzí.

Určitě vás překvapí využití třetinkové lahve piva s přetékající pěnou: v interiéru tvoří obří sloup. „Odkazuje na obyčejné sklenice ze 70. let,“  říká autor návrhu. 

Dalším výrazným prvkem interiéru jsou nástené grafiky vzniklé ve spolupráci s Janem Padyšákem.

Výčep je zase inspirovaný typickým černým budvarským sudem. „Budvar má jako jediný pivovar černé nabarvené sudy. Srdci pivnice tak vévodí velký bar se skládaným logem jako střešní tašky.“ 

Stěny jsou obložené pivními tácky. Ty jsou složeny do geometrických kompozic, které vytvaří originální plastický reliéf. Zábavný a v principu jednoduchý prvek, který je ale velmi efektní. Luka Križek dodává, že jde vlastně o využití obyčejného žlutého kartonu, ze kterého jsou vymodelované jednotlivé kompozice.

Za povšimnutí stojí i detail kožených opěráků lavic, které jsou prošité tvarem pivních lahví. Centrální osvětlení je také inspirováno pivem: konkétně pivními přepravkami.

Interiér pak protkávají i písmenka, z nichž se skládá logo Budvaru. Jsou vyfrézovaná z masivního dubu i vyřezána do ocelového plechu. A na co se můžete tešit od IO studia příště? Právě  finišujeme koncept pro jiný český pivovar, který by měl spatřit světa světlo letos před Vánocemi.  Tak o tom zase někdy příště. 


Original Beerhouse Budvar Budvarka 

Karolíny Světlé 512/4, České Budějovice

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Dominika Coufalová Autor:
Dominika Coufalová

Foto: František Ortmann

Publikováno: 09.10.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...