Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nový nůž z použitých kapslí aneb když se spojí Nespresso a Mikov

Nový nůž z použitých kapslí aneb když se spojí Nespresso a Mikov

Stačí jen vložit kapsli, vybrat vytoužený nápoj a zmáčknout tlačítko. Káva připravovaná z hliníkových Nespresso kapslí se dnes těší velké oblibě, a to především díky rychlosti a jednoduché obsluze. Co se ale děje se všemi použitými kapslemi? V dnešní době si i velké společnosti začínají uvědomovat nutnost recyklace. Ani značka Nespresso nemohla zůstat pozadu - své kapsle recykluje dlouhodobě a systematicky. Část hliníku recyklovaného z Nespresso kapslí například dlouhodobě putuje na výrobu součástek pro automobilový průmysl. Značka Nespresso před krátkou dobou přišla s projektem, jehož cílem je ukázat široké společnosti, že recyklace kapslí má smysl. Ve spolupráci s českou nožírenskou firmou Mikov a renomovaným designérským studiem Olgoj Chorchoj se rozhodli vyvinout novou edici legendární Rybičky, kapesního nože, který společnost Mikov vyrábí již desítky let. 100 % zisku z prodeje této limitované edice pak poputuje na konto Nadace Terezy Maxové dětem na pomoc ženám s dětmi v azylových domech.

Příběh Rybiček vyráběných z Nespresso kapslí byl zpracován v krátkém artovém videu:

Nespresso se dlouhodobě snaží recyklaci hliníkových kapslí propagovat

Hliník, ze kterého kapsle a následně i Rybičky pochází, je 100% recyklovatelný materiál. Znamená to, že recyklací neztrácí žádnou ze svých vlastností. Díky recyklačnímu programu Nespresso, kdy mají konzumenti Nespresso kapslí hned několik možností, jak použité kapsle recyklovat, se daří použitý hliník vrátit zpět do oběhu a vdechnout mu nový život. Dokonce i kávová sedlina uvnitř kapslí je recyklovatelná a může posloužit jako alternativní zdroj energie.

A jak vlastně nože z recyklovaného materiálu vznikají? Odevzdané použité kapsle se nejdříve suší na slunném místě, aby se snížila jejich hmotnost. Po nashromáždění dostatečného množství jsou drceny nahrubo a následně putují do separátoru, kde pomocí elektromagnetických vlnitých proudů dochází k separaci hliníku a kávové sedliny. Separovaný hliník se následně míchá s hliníkem získaným z jiných zdrojů, taví se v peci a leguje se na cílovou slitinu. Takto připravený kov se může lít do připravených forem, ve kterých vznikají požadované odlitky. Začištěný výrobek je pak připravený na další zpracování – obrábění.

Samotná Rybička se skládá z několika částí. Čepel a pero jsou z nerezové oceli, každá střenka nože je pak vyrobena z recyklovaného hliníku pocházejícího z 35 Nespresso kapslí. Všechny připravené díly se následně sestavují a Rybičku již zbývá jen vyleštit. Značka Mikov si zakládá na tradičních postupech a každému výrobku věnuje veškerou nutnou péči, a tak ruční práce dosud tvoří asi 40 % výroby každého nože.

Tento projekt ale nepomáhá vdechovat nový život pouze Nespresso kapslím. Veškerý výtěžek z prodeje tisíce vyrobených kusů speciální edice Rybiček totiž putuje na konto Nadace Terezy Maxové dětem. Ta peníze věnuje matkám s dětmi v azylových domech.

Zajímá vás téma recyklace? Pak by vás mohl zaujmout také projekt Ateliéru a21studio, který vytvořil z odpadu originální dveřní madla nebo se můžete inspirovat zajímavými recyklovanými produkty.


Mikov

www.mikov.cz

Mikulášovice 741

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: Mikov, Nespresso, fotograf David Turecký

Publikováno: 19.11.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...