Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

NTSK #13.17: Pařížská elegance a monumentální moskevské podzemí

NTSK #13.17: Pařížská elegance a monumentální moskevské podzemí
O čem se ve světě designu a architektury mluvilo minulý týden? Přinášíme vám tipy, do čeho se začíst.
 
1. Pařížský designér Joseph Dirand nedávno renovoval dva byty na prestižní adrese v centru hlavního města – přímo na známé nákupní třídě Avenue Montaigne. Dostal naprostou svobodu, co se rozpočtu i nápadů týče. Oba byty mají dohromady víc jak 600 metrů čtverečních a vznikly v domě z 19. století. Minimalistický a nevýrazný nábytek kombinoval s uměním a kontrastními materiály – mramorem či dřevem.
 
 
 
2. Moskva má opravdu monumentální metro. Otevřelo se v roce 1935 a materiály, které tu najdeme, vídáme spíš ve spojení s galeriemi či muzejními prostory: od mramoru po bronz. Málokdy dostanou fotografové příležitost vyfotit metro prázdné a v celé jeho kráse. V roce 2014 se to povedlo Davidu Burdneyovi – výsledek najdete níže.
 
 
 
3. Žít jak poustevník není žádná legrace. Studio Spheron navrhlo v Londýně moderní „zašívárnu“ pro umělce – v hlavní roli se tu ukazuje velká zrcadlová zeď, dřevo, beton a dlouhé bílé záclony. Malý byt má 26 metrů čtverečních a výtvarník tu nejen tvoří, ale i bydlí. Prostor má připomínat melancholii starých belgických klášterů. Nábytku je tu poskrovnu, architekti ale dokázali využít každý volný kout.
 
 
 
4. V australském Melbourne vznikl dům od architekta Damiana Rogerse. Velká skleněná přístavba spojuje dva domy, které na pozemku stály už dřív. Důležitou roli tu hraje okolní zeleň, jež reguluje příliv světla do interiéru. Přístavba propojuje interiér s exteriérem a zároveň nové se starým.
 
 
 
5. Milán je úžasné město – pokud se tam už dlouho chcete podívat, máte teď jedinečnou příležitost. Od 4. dubna se tu koná každoroční slavnost designu jménem Salone del Mobile – design zaplní nejen výstavní haly, ale i všechny ulice ve městě. Dezeen vybral patnáct projektů letošního ročníku, které byste si neměli nechat ujít.
 
 
 
6. Studené muzejní bufety, které vám nabídly tak akorát okoralý sendvič, jsou minulostí. Spousta galerijních podniků v sobě dnes spojuje prvotřídní gastronomii i design. Zavítejte třeba do Spritmuzea ve Stockholmu, kde vaří skvělý kuchař Petter Nilsson, proslulý svou experimentální kuchyní. Další tipy, kam za uměním i jídlem, připravil portál Wallpaper.
 
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: via dezeen.com, wallpaper.com, archdaily.com, thecoolhunter.net

Zdroj: dezeen.com, wallpaper.com, archdaily.com, thecoolhunter.net

Publikováno: 31.03.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...