Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Oak Pass House: Dubová oáza v Beverly Hills

Oak Pass House: Dubová oáza  v Beverly Hills

Důkladné propojení s okolím, krásné výhledy, množství krásných starých dubů a originální rozlišení soukromých a společných prostor. To vše zahrnuje projekt Oak Pass House od kalifornské architektonické firmy Walker Workshop. Po přečtení tohoto popisu byste asi nečekali, že dům se nachází v Beverly Hills, ale je tomu tak. Jedná se zatím o nejrozsáhlejší projekt tohoto studia.

Dům se nachází na vrcholu kopce o rozloze přibližně 14 000 m2. Vyvýšená poloha zajišťuje místu krásné pohledy na okolí do kaňonu. I proto architekti dům přizpůsobili jeho okolí, jak to nejvíce šlo. Není se čemu divit, když se na pozemku nachází přes sto třicet starých majestátních dubů.

Architekti se zaměřili na zdůraznění krásných výhledů, ale zároveň na to, aby se dům nestal dominantou, která zastíní všechny okolní krásy, protože to by byla rozhodně škoda. Aby toho dosáhli, použili tzv. „upside down“ („nahoru-dolů“) systém, kdy veřejné prostory umístili nad ložnice, které naopak zabudovali do terénu. Tím dosáhli rozdělení intimního a společného prostoru a dům tak trochu působí dojmem hobití nory.

V dolním, zabudovaném podlaží, se nachází soukromé místnosti, převážně ložnice. Mezi ložnicemi pak najdeme dvorky, které místu dodávají světlo a čerstvý vzduch. Protože se dům nachází ve svahu, nejsou všechny zabudované jednotky bez oken a výhledů ven. Naopak, součástí ložnic jsou i terasy s výhledem do dálky, kde si obyvatelé domu mohou užít krásné a teplé večery či rána.

Střechy nad ložnicemi jsou pokryté jedlými rostlinami, které místu dodávají přírodní charakter a současně i dostatek zeleně.

Co se týče společných místností, ty jsou mnohem otevřenější pohledům zvenčí než ložnice a prostory soukromé. Často proto mají prosklené stěny, kvůli kterým jsou téměř po celé budově dostupné malebné výhledy na okolí a zároveň je zde dostatek přirozeného světla. Díky transparentním stěnám také dům působí menším dojmem než ve skutečnosti je. Sklo zároveň budově poskytují teplo a hřejivost, která by jinak mohla v betonové konstrukci chybět.

Celá budova je vyrobena převážně z konstruktivního betonu, který umožňuje čistý prostor bez přebytečných sloupů, které by místnost omezovaly. Společně s betonem zde najdeme ořechové dřevo na podlahách v ložnicích a vápenec na podlahách v horním podlaží.

Další zajímavostí na tomto projektu je přes dvacet metrů dlouhý bazén, který se nachází pod jedním z nejstarších dubů. Dohromady tvoří unikátní místo pozemku, na které je krásné pohledět.

Součástí projektu je i dům pro hosty, který je položen trochu dále od hlavní budovy. Zde se architekti soustředili na okolní panorama a přírodu. Nejedná se o „upside down“ systém jako i hlavní budovy, ale budova je vystavena tak jako obvykle, tedy do výšky. Dolní podlaží se skládá z obnovených a zvětšených stájí přeměněných na útulný obývací pokoj a z nově postavených obyvatelných prostor. V horním patře pak najdeme převážně ložnice. Budova je kombinací dřevěného horního podlaží s betonovým přízemím. Dohromady jde o elegantní, a přece jenom poněkud typičtější dům, než je hlavní budova. Přesto obydlí nechybí šmrnc a výborné zasazení do prostoru.

Projekty jako je Oak Pass House nevídáme často. Tím méně taková zadání dostávají architekti. A přece je to snem pro každého architekta dostat takový projekt, který disponuje rozlohou, krásnou přírodou a dostatkem finančních prostředků. Týmu ze studia Walker Workshop se to podařilo a dalo by se to označit za štěstí, protože firma byla založena teprve před pěti lety, v roce 2010. Jinými slovy uvidíme, jak (ne)snadno se bude mladým architektům překonávat projekt jako je tento, ale držme jim palce, ať se to podaří, protože to pak bude určitě nádherná podívaná!

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Joe Fletcher, Nicholas Alan Cope

Zdroj: www.archdaily.com, www.walkerworkshop.com

Publikováno: 12.03.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...