Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Obchod, galerie, kavárna. SmetanaQ je činžák plný designu

Obchod, galerie, kavárna. SmetanaQ je činžák plný designu

Velká okna dovnitř vpouštějí polední slunce, u stolků posedávají studenti, turisté i ti, kdo tu zrovna mají pracovní schůzku. Všichni čas od času uhnou očima ke krásnému výhledu na Pražský hrad, nebo k masivním skleněným svítidlům ovázaným černou kůží. Kavárna SmetanaQ je součástí velkého projektu, který plní činžovní dům v srdci Prahy designem a uměním. Stojí za ním Lázeňská investiční a ateliér Qarta, který se postaral o architektonické zpracování. Mimo bistra tu najdete i obchod s českým designem, galerii či ateliéry. Za pár let by mohly přibýt také byty nebo zázemí pro univerzity.

Dům z konce 19. století stojí na nábřeží. Z jedné strany sousedí s Filmovou akademií múzických umění (FAMU), z druhé s Fakultou sociálních věd (FSV). Před čtyřmi lety ho poničil silný výbuch plynu, který dosud komplikuje provoz. Zatímco v jedné části objektu to žije, druhá je stále uzavřená a staticky nestabilní. „Postupně by se ale měl oživit celý objekt. Počítá se i s rezidenčním bydlením. Momentálně s památkáři řešíme, jak by měla vypadat rekonstrukce druhé části domu, která je teď v dezolátním stavu,“ vypráví architekt Jiří Řezák z ateliéru Qarta. Ten za inspirací vyjel do Berlína, Vídně či Florencie – jako příklad uvádí projekt La Ménagère, restauraci spojenou s designovým obchodem a květinářstvím, či berlínský Soho House, který vznikl z bývalého nákupního domu.

Architekti chtěli prostor přiblížit původní podobě, i když se moc dobové fotodokumentace nedochovalo. Dřív patřil dům Řízení letového provozu a předchozí rekonstrukce nebyly moc citlivé, a tak se architekti museli zbavit škaredých podhledů, vzduchotechniky a příček. Postupně odškrabovali nánosy staré omítky ze zdí, čímž vznikla patina, kterou doladili barrandovští patinéři. Srovnali taky výšky podlah. Díky odstranění podhledů odhalili krásu vysokých stropů: v kavárně mají čtyři metry, ve vyšších patrech tři a půl.

Všemu předcházely důkladné diskuse s památkáři. „Odstranili jsme nánosy a domu jsme vrátili funkci. Nebude chátrat, než dostaneme povolení na kompletní projekt,“ vysvětlují architekti s tím, že na druhé části objektu by se mělo začít dělat zhruba za pět let.

A jak zmíněný kompletní projekt vypadá? Kavárna zůstane, vnitroblok by měl být průchozí do Krocínovy ulice a celý suterén i přízemí patřit designu. Přesunula by se sem galerie a ateliéry, které dnes zabírají patra nad kavárnou. Měly by je nahradit byty. „Dolů pak budou obyvatelé domu chodit na kávu a za kulturou,“ říká Řezák. Ve spolupráci s FAMU by tu mohl vzniknout společenský sál. „Je to takový ten klasický historický koncept, kdy se v přízemí nacházela pasáž, kam chodili hlavně místní,“ dodává architekt.

Foto: Vratko Barcík

 

Foto: Tomáš Polák

Ale zpátky do současnosti. Dnes je nejživějším místem již zmiňovaná kavárna. „Investor si původně představoval trochu usedlejší a tradičnější pojetí,“ vzpomíná architekt David Wittassek, „když ale viděl patinu na chodbách, kde jsme s renovací začínali, změnil názor.“ Obnažené stěny jsou i v obchodu Deelive, kde zase vynikla kresba cihel. Na jeho interiéru spolupracoval designér Petr Hák, který vytvořil veškerý mobiliář. Ve vyšších patrech dostalo slovo studio Kovopo, jež navrhlo kovový nábytek.

Ze stropu v kavárně visí bytelná svítidla Shibari, která navrhla Kateřina Handlová pro sklárnu BOMMA. Jsou inspirovaná bondáží a klasickou japonskou technikou vázání. 

Do baru je zabudovaná kupa stínidel Soap od Oty Svobody – jde o vadné kusy, které se nepovedly při výrobě. Přesto je architekti dokázali vhodně využít, v interiéru působivě odrážejí světlo a přinášejí barevnost stejně jako polštáře. Na chodbách pak visí svítidla Tim od ateliéru Olgoj Chorchoj. 

Stoly a bar vznikly na zakázku stejně jako dřevěné lavice. Součástí kavárny je také salonek s knihovnou, který připomíná obývací pokoj, a terasa ve vnitrobloku.

 

Interiér doplňuje obraz, jenž je součástí aktuální výstavy v galerii. Tam teď najdete obrazy Federica Díaze, Magdaleny Jetelové a objekty od Stanislava Kolíbala. SmetanaQ se bude v průběhu let určitě proměňovat stejně jako výstavy, jedno by ale mělo být jisté: stane se z něj centrum designu a setkávání v srdci města.


SmetanaQ 

Smetanovo nábřeží 4, Praha 1

facebook

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor, Tomáš Polák, Vratko Barcík

Publikováno: 14.07.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...