Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Obchod nejen k nakupování

Obchod nejen k nakupování

Od obchodů primárně očekáváme velký a rozmanitý výběr zboží. My vám ale představíme obchod, který se rozhodl, že nechce být nic neříkající „výstavní síní“. V Bubenské, v prostorách bývalé Chemistry Gallery je od listopadu otevřený nový pražský sneaker store s názvem Footshop. Do rozlehlé budovy holešovického ORCA se za poslední roky stahují kreativci z celé Prahy. Zajímá vás, kteří? Odpovědi najdete ve speciálu o této působivé funkcionalistické stavbě na našem blogu.

Obchod - Obchod nejen k nakupování

Industriální háv bývalých elektrických podniků Footshopu rozhodně sluší. Rozlohou patří k největším kamenným obchodům s teniskami v Praze, byť donedávna fungoval celé tři roky pouze online. A originálním designem se rozhodně řadí k těm nejstylovějším – v tomto obchodě můžete přes den nakupovat a v noci do něj vyrazit na společenskou akci.

Jsme obchod s teniskami. Ale není to jen o nakupování, chceme tu pravidelně organizovat velké akce a události – od pořádání premiér hudebních videoklipů po release party nových kolekcí a podobně,“ říká jednatel Footshopu Peter Hajduček a dodává: „proto jsme udělali dvě podoby obchodu – nakupovací a party verzi.

Obchod - Obchod nejen k nakupování

Celou realizaci měl na starost René Dlesk ze studia p-u-r-a. Zadavatelé chtěli vytvořit prostor, který bude sloužit k vystavování a prodávání zboží, ale bude se dát i co nejsnadněji přetvořit na klub. "Náš požadavek byl zachovat industriální styl prostoru. Chtěli jsme do něj zasahovat co nejméně a ponechat jeho čistotu a minimalismus," vysvětluje Peter. Celý projekt byl navíc omezený nedostatkem času a omezeným rozpočtem. Jak si s tímto úkolem René poradil? Hravě, jednoduše a především nápaditě. V tom mu dopomohl i kvalitní tým spolupracovníků - mimo Jána Lorence, pak v realizaci hlavně Roman Kentoš a Roman Halenár.

Design Footshopu je založen na klasické bílo-černé kombinaci. Na bílém stropu jsou zavěšená minimalistická černá stínidla, velká část zdí je prosklená. Bílý sloup s kruhovitě vykrojeným stropem uprostřed mísnosti dodává místnosti lehkou sci-fi náladu. Podlaha je prostá, betonová. To prostoru ale nijak neškodí, naopak.

Obchod - Obchod nejen k nakupování

Zboží je umístěno v kovových černých „klecích“, které visí ze stropu na lankách, nebo jsou rozmístěny na stojanech na zemi. Právě s jejich pomocí se dá celá konstrukce s teniskami vytáhnout nahoru, zatímco stojany se přemění na lavice k sezení. Design je navržen na míru tak, aby byl jednoduše adaptovatelný a plně mobilní. Ze zástupů bot se tak stává pohyblivá zeď, fungující na pricipu okenních rolet. Interiér se tak snadno může plně přizpůsobit účelu pořádané akce a nabídnout mnohé varice.

Obchod - Obchod nejen k nakupování

Obchod - Obchod nejen k nakupování

Princip přeměny a přizpůsobení interiéru.

Celý prostor rozbíjí zeď, která je popsaná a pomalovaná obrazci v kombinaci černé, růžové a tyrkysově modré od Vladimíra Strejčka, zakladatele dnes již ikonického studia DRAWetc. Barevnost vizuálně komunikuje s výrazným neonem ve tvaru boty a dohromady vzbuzuje dojem surového streetstylu kdesi v New Yorku. Nechybí ale ani čistá bílá zeď, určená na promítání. Dalším kontrastem jednoduchého a studeného prostoru je jasně červená pohovka.

Obchod - Obchod nejen k nakupování

Pokud ještě nemáte všechny vánoční dárky, zavítejte do Footshopu během tohoto víkendu 20. až 21. prosince - čeká tu na vás až do pozdních nočních hodin otevřená sneakers gallery, i s domácím svařeným vínem nebo tradiční slovenskou kapustnicou. Navíc můžete podpořit dobrou věc - pokud máte doma pár tenisek, které už neupotřebujete, Footshop je daruje dětem z dětských domovů. Ke každému třetímu páru pak obchod přihodí, ve spolupráci se značkou Vans jedny boty zcela nové. A aby toho nebylo málo, pod vánočním stromkem bude čekat spousta dárků k nákupu. Tak šťastné a teniskové!

Obchod - Obchod nejen k nakupování

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lucie Hrdličková Autor:
Lucie Hrdličková

Foto: Benedikt Markel, archiv Footshop, archiv P-U-R-A

Publikováno: 19.12.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...