Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Oheň, kuře i půvab venkova: to je nové bistro Grils od Ambiente

Oheň, kuře i půvab venkova: to je nové bistro Grils od Ambiente

Otevřený oheň, výtečná farmářská kuřata a zajímavý prostor, který vytvořila architektka Tereza Froňková. To je nové bistro Grils. Najdete ho v pražském Karlíně, hned za rohem Lokálu Hamburk. Grils je dalším povedeným podnikem řetězce Ambiente. Vedou ho mladé, sebevědomé ženy, kterým byl interiér, uniformy i celkový vizuální styl vytvořen přímo na míru.

Architektka Tereza Froňková se při realizaci projektu řídila konceptem monotematické a jednoduché přípravy jídla na ohni, který měl zapadnout do zvoleného prostoru, původně hospodářského stavení. „Obojí, jak koncept kuchyně, tak i samotný prostor, šlo skvěle dohromady. Grilování kuřat mi evokovalo černou kuchyni, kterou jsem chtěla podtrhnout selskými židlemi a kamennou podlahou,“ říká architektka, jejíž koncept tak zapadá do venkovsky-městského stylu.

Ve střední místnosti není nic než stůl a židle, v kuchyni není nic než oheň, a pak je tu ještě jedna místnost, tzv. pokojíček, který připomíná obytný prostor. V historii totiž byly obchody běžnou součástí bytů,“ popisuje své vizualizace a záměr architektka.

Budova, jež kdysi bývala hospodářským stavením, patřila k zájezdnímu hostinci U města Hamburk. „Ve středním traktu byl průjezd do dvora, boční části sloužily jako sklady a horní patro bylo pravděpodobně určeno pro ubytování obsluhy, vysvětluje architektka. Dnešní otevřenou severní stranu areálu původně zaplňovaly stodoly, které byly v 50. letech odstraněny. I tak je dochovaná část areálu, jednoho z největších empírových domů Karlína, památkové chráněná,“ dodává.

V interiéru se bohužel nedochovaly žádné zajímavé prvky, zato v exteriéru jsme obnovili původní pískovcový portál,“ říká Tereza Froňková, která si nejvíce užila samotné uspořádání prostoru. Použité materiály jako kamenná podlaha, probarvený štuk, dubová vrata na fasádě a zmíněná repase pískovcového portálu rehabilitovaly původní prostor.

Na projektu spolupracovali další umělci a návrháři. Vizuální styl, včetně názvu, vytvořilo grafické studio Najbrt. „Byla pro nás výzva prozkoumat, jestli může existovat design reprezentující ženy, aniž by byl omezující nebo holčičkovsky pitvořivý,“ vysvětluje Michal Nanoru. Jeho kolegyně Zuzana Najbrtová a Andrea Vacovská si vzaly do parády logo. „Černé logo a rastry jsou takový kuchyňský hardware a barevné paterny, v podobě olejové malby, jsou živoucí duše Grils a zároveň divoký dívčí temperament,“ říká Zuzana Najbrtová.

V bistru Grils je vše do puntíku promyšlené a sladěné. Proto nechybí ani originální uniformy, navrhnuté Kristinou Netíkovou. „Inspirovaly mě klasické laclové džíny a montérky. Šatová zástěra z denimu i pánská zástěra s výraznými koženými popruhy jsou především pracovním oděvem, který pomáhá zdolat všechny nástrahy ohně,“ vysvětluje návrhářka, která si při navrhování představovala Girls grils s bílým tričkem, džínami a uvázaným šátkem na hlavě, jak pronášejí „WE CAN DO IT!“.

V bistru Grils si pochutnáte na kuřatech dodávaných z farmy Rašovice Ladislava Martínka, která rostou 55 dní, což se odráží na chuti i kvalitě. „Maso je z ohně lepší než z trouby, kromě jiného má díky němu chuť umami,“ vysvětluje šéfkuchařka Markéta Libánská, která kuřata upravuje výhradně na ohni. Po kouři tu voní i přílohy, omáčky a dezerty, které jsou sladkou tečkou na závěr.

Líbí se Vám interiér Grils? Podívejte se také na jiný projekt z dílny architektky Terezy Froňkové, který láká naopak na sladké dobroty a interiér z první republiky: Cukrárna Myšák v Praze.


Grils

U Nádražní lávky 81/2

Praha 8 - Karlín

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Filip Šlapal, Kristina Hrabětová, Jan Zima

Publikováno: 22.03.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...