Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

One Hot Yoga and Pilates Studio: Cvičení jedna radost

One Hot Yoga and Pilates Studio: Cvičení jedna radost

Jógou a technikou pilates k vyrovnanému životu. Tak by se dal charakterizovat záměr australské dvojice, Roberta a Lucindy Millsových, která v jedné melbournské ulici vytvořila hned čtyři různá pohybová studia, která se pyšní kvalitním designem. Lucinda totiž miluje cvičení jógy a jejích různých obměn. Podobné studio, také pod záštitou společnosti One Hot Yoga, najdeme i v Sydney, kde ostatně designérská firma Robert Mills Architects and Interior Designers sídlí.

Stěžejní prvky projektu One Hot Yoga and Pilates Studio představují betonové a cihlové obklady společně s ručně vyráběnými dřevěnými kusy nábytku. Decentní interiér je pečlivě obohacen o výtvarné a přírodní doplňky: obrazy, kamenné misky (sloužící jako pítko či váza) nebo mořské korály. Architekti rovněž použili topení, které má třetinovou spotřebu oproti běžnému vytápění a upravuje teplotu v každém studiu na potřebný stupeň. Potřebné teploty jednotlivých studií se od sebe totiž výrazně liší: v prvním studiu je obvykle 37 stupňů, v druhém o deset méně a v místnostech určených pro pilates se teplota pohybuje okolo příjemných 21 stupňů.

Interiér určený pro praktikování jógy staví na základech tohoto původně indického cvičení, které přesahuje i do filosofie: klidu, koncentraci a kontemplaci. V prostoru určenému speciálně pro hot jógu, tedy variantu, kdy cvičíte za teploty pohybující se mezi 38 a 41 stupni Celsia, se nachází dvě studia. Obě leží kousek od sebe na River Street v Melbourne, jedno nese poznávací číslo 36 a druhé 46. Objekt je charakteristický čistými liniemi, recyklovatelnými materiály a přírodními elementy.

Vstup do domu číslo 36 tvoří prosklené foyer, za kterým najdeme ručně vyráběný stůl a lavici z dřevěného masivu. Ty dohromady vytvářejí recepci a místo k odpočinku či osvěžení, kde si návštěvník může doplnit vodu z kamenného pítka nebo se začíst do oblíbeného magazínu. Za ním se nacházejí dámské i pánské šatny a masážní místnost. 

Součástí šaten jsou i luxusní sprchy a toaleta, které zachovávají charakter celého objektu – betonovou podlahu a šedé zdi zde změkčují světlé odstíny jednotlivých kusů nábytku.

V celém projektu najdeme dva typy tělocvičen. Té první dominuje holý beton, který rovnoměrně obléhá stěny i podlahy. Druhý typ má poněkud odlišný charakter a to hlavně díky neomítnutým cihlovým stěnám bílé barvy a masivním dřevěným parketám na podlaze. Oba druhy však splňují svůj záměr: neutrální beton umožňuje návštěvníkům plně se soustředit na své tělo a jeho potřeby, dřevo a bílá barva pak spoluutváří prostor, kde je snadné se uvolnit a relaxovat.

Architekti ze studia Robert Mills Architects and Interior Designers ve svých projektech respektují především čtyři následující faktory: čerstvý vzduch, světlo, klidné prostředí a prostor samotný. Těmi se řídili i při zhotovení dalších dvou tělocvičen, tentokrát určených pro pilates, které se nacházejí jen o pár domů dál na adrese River Street 48 v prostorách původně industriální budovy. Výraznými prvky jsou zde kromě neutrálních cihlových stěn a betonových podlah, také barevné látky dovezené z Turecka.

Charakteristiku vstupní haly utváří jak turecké koberce či francouzské látky, tak ručně vyráběný dřevěný nábytek. Zlatá závěsná lampa pak zdůrazňuje vitrínový stolek, ve kterém si můžeme prohlédnout originální dekorace. Právě tato část dominuje sálu a přináší sem nejvíce světlých barev. I zde jsou podlahy z betonu a stěny mají šedou omítku. Příjemným osvěžením jsou pak barevné květiny v oknech i na lavici.

Obě studia určené pro pilates nejsou úplně tradičního formátu – místo klasické tělocvičny zde najdeme novodobé posilovací stroje, které využívají techniky Josepha Pilatese. Celoplošná zrcadla na stěnách mají dvě funkce: člověk se může podívat, zda dělá cvik správně, a zároveň místnost oproti skutečnosti výrazně zvětšují. Příjemné vzezření dodávají prostoru opět světle dřevěné parkety, bílé cihlové zdi i vyvážená kombinace přirozeného a umělého světla.

Přestože se studia nachází v jiných domech, vychází z nich podobně uvolněná atmosféra, což je dáno převážně vhodnou kombinací elementárních a stabilních materiálů, jako jsou dřevo, beton a cihly, a zachováním určité jednoty při vytváření jednotlivých interiérů. Praktické je rovněž členění objektů, které přesně odpovídá po sobě jdoucím úkonům: nejblíže vchodu se nachází recepce, dále šatny se sprchami a nejdále pak samotná cvičební studia. Z každé místnosti zároveň kouká trocha přírody skrze různé dekorace či okrasné květiny. Jinými slovy prostor, kde je radost cvičit.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: robmills.com.au, deezen.com

Zdroj: deezen.com, onehotyoga.com.au, robmills.com.au

Publikováno: 28.06.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...