Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Opendesk: nábytek, který dává vale masové výrobě

Opendesk: nábytek, který dává vale masové výrobě

Poctivé řemeslo, návrat k lokální výrobě a volně dostupné nákresy nábytku, který si pak může sestavit každý. To jsou kritéria, kterých se drží londýnský projekt Opendesk; jeho služby můžete využít i v Čechách. Žádná masová výroba, nýbrž nábytek, za kterým stojí konkrétní osoby. „Nemáme továrnu ani sklad,“ říká tým Opendesku. Jak to tedy celé běží?

Opendesk má síť lokálních truhlářů a slouží v podstatě jako zprostředkovatel. „Místo abychom posílali nábytek přes celý svět, spojíme vás s řemeslníkem v místě vašeho bydliště,“ vysvětluje firma a dodává: „V práci strávíme 30 % svého života. Proto je důležité, v jakém prostředí se pohybujeme.“

Celé to funguje jednoduše. Na webu Opendesku si vyberete design, který se vám líbí. Opendesk vám pak navrhne, jací truhláři v okolí pro vás stůl můžou vyrobit. V České republice se do projektu zatím zapojila plzeňská truhlárna U Pilouse. „Je to podobný princip, jako když posíláte PDF do tiskárny ve své ulici,“ vysvětluje Opendesk.

Zvolit si můžete i dřevo, ze kterého byste nábytek rádi měli, případně doladit detaily a individuální požadavky přímo s řemeslníkem. Součástí nabídky je i odhad ceny a porovnání u jednotlivých truhlářů. Zároveň produkt dostanete brzy a přímo konkrétní truhlárny – standardní dodací lhůta se pohybuje od jednoho do čtyř týdnů. Protože odpadají náklady na převoz a dlouhou cestu, celý proces je šetrný k životnímu prostředí a efektivní.

Spousta návrhů nábytku od Opendesku je také volně ke stažení včetně veškerých parametrů. Návrhy jsou promyšlené do detailu, stůl Studio Desk například umí šikovně schovat přebytečné kabely. „Chceme podporovat lidi, pro které je truhlařina koníček,“ dodává tým Opendesku. O licenci na návrh jako takový pak rozhodují samotní designéři: některé návrhy jsou volně ke stažení, jiné použitelné jen pro neziskové projekty.

Fin Bookshelf Planter

Wiki Booth

Edie Set

Linnea Bookshelf

Collaboration Table

Za designy jednotlivých produktů vždy stojí konkrétní člen desinérského týmu Opendesku, který z finální ceny dostane 8 %. „Běžně se na trhu mluví o dvou až třech procentech, je to tedy férová nabídka,“ říká Opendesk.

London Design Festival in 2017

Do sítě truhlářů se může přidat každý, koho Opendesk vyhodnotí jako spolehlivého a kvalitního výrobce. Projekt jako takový pak vznikl na popud Iana Benninka, Tima Carrigana, Jamese Arthura, Joniho Steinera a Nicka Ierodiaconou. Poslední tři zmínění už za sebou mají obdobný počin jménem WikiHouse. Jde o open-sourcový projekt pro navrhování a stavbu jednoduchých domů.

WikiHouse nabízí otevřenou knihovnu s půdorysy a návrhy budov, které si může kdokoliv personalizovat a přizpůsobit svým potřebám. Jednotlivé části konstrukce pak lze vyřezat pomocí CNC frézy a složit jako puzzle. To vše, aniž byste museli být profesionálové. Stejný tým stojí i za projektem FabHub, který propojuje výrobce a designéry. Oba projekty tedy v něčem připomínají otevřenou filozofii Opendesku.

Nápad a služby Opendesku už ocenila řada velkých firem: jeho nábytek najdete třeba v kancelářích Googlu, Etsy, WeWork, General Electric či Greenpeace„Nahrazujeme továrny konkrétními tvářemi,“ uzavírá tým Opendesku.

 


Opendesk

www.opendesk.cc

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: via opendesk.cc

Zdroj: Opendesk

Publikováno: 20.03.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...