Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Optika od ateliéru ORA: interiér, ze kterého nespustíte oči

Optika od ateliéru ORA: interiér, ze kterého nespustíte oči

Jak vtáhnout kolemjdoucího do prodejny? Podívejte se mu hluboko do očí. Architekti ze studia ORA se pustili do netradičního projektu  nové Optiky na náměstí v Moravských Budějovicích. Za návrhem stojí mladé trio architektů: Jan Hora, Barbora Hora a Jan Veisser. Za sebou mají již mnoho povedených realizací, převážně však domů a renovací. Podívejte se s námi, jak se postavili nové výzvě.

K zakázce se dostali náhodou, oslovila je totiž sama majitelka. „Dala nám jasné mantinely, co potřebuje a jak optika funguje. Do výsledného designu zasahovala minimálně. Pro architekta je to ideální zadání  na začátku dostanete striktní prostorová a funkční omezení a je jen na vás, jak je vyřešíte,“ říká architekt Jan Hora.

Zdá se vám, že vidíte špatně? V Optice váš problém zaručeně vyřeší.

Optiku, jež je koncipována jako zvětšená výloha, zaručeně nepřehlédnete. Už z ulice je totiž patrný oční tester, který zabírá celou stěnu za prodejním pultem. Tester má kromě praktického využití i druhou funkci, v noci totiž svítí a nahrazuje tak reklamní poutač.

Omezený prostor prodejny o výměře pouhých 40 metrů čtverečních donutil architekty přemýšlet o každém centimetru. Nedostatek úložných prostor se podařilo vyřešit pomocí drátů, jež obíhají všechny stěny Optiky a zároveň slouží jako věšáky na brýle. Tento systém poskytuje velkou flexibilitu.

V interiéru jsou umístěny také malé závěsné kabinety, které v sobě ukrývají další krásné brýle.

Potřebujete se na chvíli posadit? Není problém, ve výloze se totiž ukrývá pohodlný gauč.

Na protilehlých stěnách jsou umístěna kruhová zrcadla, jež obklopují rozestupující se dráty, vytvářející dojem široce otevřených víček. S přihlédnutím na praktické využití visí zrcadla v různých výškách, aby vyhověla zákazníkům různého vzrůstu. Motiv oka, potažmo zorničky, se opakuje i na stropě  infračervená zrcadlová topná tělesa i svítidla mají taktéž kruhový tvar.

Ať už malý nebo velký, každý si zde najde zrcadlo přesně pro sebe.

Interiér je řešen v jednoduché černobílé kombinaci, která dává vyniknout nabízenému barevnému sortimentu. Zdi jsou obložené na bílo mořenou březovou překližkou, zbytek prvků je zhotoven z kovu v černé barvě.

Jedním z nejvýraznějších prvků interiéru je stolek Komár s podlomenýma nohama, umístěný v dílně, kde se spravují brýle a obrábějí skla. „Měli jsme za úkol navrhnout na míru stolek pro práci optometristky. Přední hrana je kovová a šuplík zapuštěný pro upevnění přístrojů. Prostor dílny byl natolik omezený, že bylo třeba jednu nožku pokrčit, aby se člověk na židli mohl otočit a koleny se nezasekl. Nakonec jsme mu pokrčili i zadní nohu a vdechli mu tím život,“ říkají architekti ze studia ORA.

Součástí prostor je také místo pro vyšetření zraku.

Momentální náplní architektů je práce na několika rodinných domech, interiérech a vinných sklepech. „Většinou jsou to rekonstrukce, anebo věci se složitým kontextem. Důležité je, aby nám zadání přišlo zajímavé a porozuměli jsme si s investorem. Jedině tak se projekt může vydařit,“ říkají architekti.

Až se příště zase budete potřebovat do Optiky, zkuste tu od studia ORA. Vaše smysly totiž zaručeně zaměstná zvědavost a budete odcházet obohaceni nejen o nové brýle, ale i příjemné zážitky z interiéru.


OPTIKA, design ateliér ORA

Náměstí ČSA 54

Moravské Budějovice

 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 07.07.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...