Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Osiřelý dům na Smetanově nábřeží zaplní design

Osiřelý dům na Smetanově nábřeží zaplní design

Galerii s občerstvením, obchod, řadu ateliérů. To všechno už na podzim najdete na adrese Smetanovo nábřeží 4. Tři roky tu stál prázdný dům, který v roce 2013 vyřadil z provozu výbuch plynu. Již v říjnu jeho chodby a místnosti znovu ožijí, a to díky projektu SmetanaQ.

Do renovace domu se pustila společnost Lázeňská investiční, která se inspirovala podobnými prostory v zahraničí. „Projekt je naše srdcová záležitost. Inspiraci jsme našli v italských bottegách, které obsahují jak výrobní, tak prodejní část. To a další výhody sdíleného prostoru chceme designérům nabídnout. Jedná se o zcela unikátní koncept, který v Praze zatím chybí," uvádí Karin Říhová, která má projekt na starosti a sama navrhuje obuv.

V přízemí se bude podávat káva a otevře se tu obchod s českým designem, o patro výš pak ateliéry pro designéry. Ve druhém patře vznikne prostor pro výstavy, workshopy, tiskové konference či přednášky a módní přehlídky. Na dvorku už brzy najdeme zázemí a dílny pro obtížnou práci s materiály a v jedné z kójí se například bude nacházet i sprcha, kde se designéři budou moci omýt od prachu, který při výrobě některých produktů běžně vzniká. Prostor se najde i pro práci s bruskami, vrtačkami nebo pilou a dnes již nezbytný fotoateliér. 

Designéři tak na jednom místě najdou vše, co k práci potřebují, a své produkty budou mít rovnou příležitost nabízet jen o pár pater níže. Designéři budou moci ateliér sdílet, což umožní umělcům snížit náklady, a přitom sídlit přímo v centru Prahy a zároveň aktivity navzájem konzultovat. Ateliéry mají okna přímo na Smetanovo nábřeží s výhledem na Petřín, Malou Stranu a Pražský hrad a zabírají celé patro. Aktuálně probíhá výběr budoucích nájemníků, kteří měli původně obsadit jen šest ateliérů. Díky poptávce však společnost prostory rozšířila. „Máme spoustu velmi kvalitních zájemců, které bychom jinak museli odmítnout," vysvětluje Karin.

I když se v současnosti dům zásadně renovuje, jeho chodby se stále budou vracet do historie. Mnoho zdí zůstane záměrně neomítnutých a stěny dají na odiv svou strukturu. Viditelné zůstanou v mnoha částech i vrstvy, které na ně různí nájemníci přidávali.

Druhá část domu, jež sousedí s Divadelní ulicí a kterou výbuch více poznamenal, zůstane zatím zavřená. Není však vyloučeno, že SmetanaQ se v budoucnosti dočká rozšíření a nabídne komplexní zázemí dalším architektům a designérům. Jisté však je, že v centru Prahy v říjnu vznikne projekt, který v českém prostředí dlouho chyběl a my mu moc držíme palce. 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Tomáš Polák

Publikováno: 05.08.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...