Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pagoda House: Dům na pomezí velkoměsta a hor

Pagoda House: Dům na pomezí velkoměsta a hor

Dům investičního bankéře od bulharského studia I/O Architects z roku 2014 se nachází ve svahu poblíž hlavního města Bulharska, Sofie. Jeho poloha zároveň určuje jeho vzhled: směrem dolů se otevírá k velkoměstu, na jehož předměstí se nachází, a směrem nahoru k pohoří Vitoša.

Rezidence se skládá ze dvou pater, kde každé plní odlišnou funkci. Dolní podlaží poskytuje převážně technické zázemí a prostorné místo k parkování i několika aut. 

Vstupní části stavby dominuje skutečný sběratelský kousek. Nablýskaný veterán totiž nesloužil architektům pouze jako inspirace, ale také jako podmínka. Viara Jeliazkova, Georgi Katov a Stefan Apostolov dostali za úkol vytvořit prostor, kde by mohl pyšný majitel auto ukazovat svým známým a obdivovatelům. Proto lze vůz pohodlně pozorovat nejen zvenčí, ale i zevnitř skrze plné prosklení. Uvnitř slouží k zaparkování místnost, která je od schodiště vedoucího do horního patra oddělena pouze prosklenou stěnou. Majitel se tak může vozem pokochat hned po příchodu domů, když vystupuje nahoru směrem k hlavním obytným místnostem. Hlavními materiály jsou zde beton a dřevo, které spolu kontrastují a vytvářejí tak vyvážený prostor, kam se hodí i elegantní starý Mercedes.
   
 
 
Schodištěm z dolního podlaží se dostáváme do prostorné místnosti, která slouží jako obývací pokoj a kuchyně v jednom. I zde zastává beton důležitou roli - podlaha tu totiž opticky i funkčně odděluje dvě části, kuchyňskou a obývací pokrytou teplejším a měkčím linoleem. Mimo něj je to opět dřevo, co beton vyvažuje a činí místnost útulnější.
 
 
Samotnou kuchyni tvoří zabudované dřevěné skříňky přírodní a černé barvy i prostorný jídelní stůl. Pracovní ploše dominuje masivní nerezová kvádrová digestoř umístěná přímo nad ní. Tvar kvádru respektuje i závěsná lampa nad jídelním stolem, jejíž podlouhlý tvar se táhne téměř nad celou jeho délkou. Geometrické linie zachovává i strop vytvořený z mnoha dřevěných latěk, které korespondují s obložením exteriéru domu, a v kuchyni slouží jako zútulňující a hřejivý prvek. 
 
 
Obývací pokoj představuje prostor, kde mohou majitelé relaxovat a užívat si osvěžující pohled z okna na přírodní panorama, které obklopuje jejich zahradu. Pokud se budou chtít naopak přesvědčit o blízkosti další civilizace, mohou se podívat druhým směrem, odkud na ně září světla více než milionového města. Za studených večerů poslouží i krbová kamna a dostatek světla sem vnese masivní žlutá lampa, následující geometrické zákonitosti nedaleké kuchyně.
 
 
 
 
Horní patro je oproti přízemí rozšířeno o přídavný prostor, ve kterém jsou umístěné ložnice. Půdorys ve tvaru písmena L je navržen tak, aby obyvatelům domu poskytoval co největší možnou míru soukromí a zároveň zprostředkoval maximální přístup na zahradu, která se nachází za domem. Díky její skryté poloze bylo možné, aby stěny otvírající se do zahrady byly z převážné části prosklené a ze společných rodinných místností i chodeb tak byl do okolní zeleně široký výhled.
 
V domě se nachází celkem tři ložnice. Součástí té největší v rohové části domu je i koupelna se sprchovým koutem s proskleným stropem, který za dne dodává místnosti přirozené světlo a v noci možnost sprchování pod hvězdným nebem.
 
 
Vedle nejrozměrnější ložnice v domě najdeme knihovnu, která se skládá z vnitřní i venkovní části – člověk se tak může rozhodnout, zda se při čtení raději slunit či se před slunečními paprsky skrýt v útrobách rezidence. 
 
 
 
Dvě menší ložnice tvoří horní okraj domu, který je položen nejdále od venkovní ulice. Vede k nim prosklená chodba, v jejímž rohu najdeme příjemné zákoutí s křesly, odkud je vidět do zahrady v rozpětí 270°.
 
 
 
Rohový půdorys domu ovlivňuje rovněž podobu terasy. Zastřešené betonové části kromě ochrany před deštěm umožňují vytvořit občasnou venkovní jídelnu nebo místo pro odpočinek. Elegantní pojetí terasy dovršuje zabudovaný bazén, který plynule přechází v travnatou stráň nad domem.
 
 
Důležitou složkou projektu je také zahrada, kde se architekti rozhodli pro jednoduchost – okrasných květin je tu poměrně málo, zato se jedná o rozsáhlou travnatou plochu, která může sloužit třeba k rekreaci nebo ke sportování. Soukromí zahrady a domu zajišťují husté rostliny nacházející se na hranicích pozemku.
 
 
 
Bulharskému studiu I/O Architects, založenému teprve před dvěma lety se v tomto projektu podařilo skloubit hned několik požadavků – poskytnout rodině soukromí a venkovní prostor, i přesto že se jejich dům nachází nedaleko velkoměsta. Díky tomu, že je umístěn ve svažující se rovině, nepůsobí z žádné strany nijak masivně a obyvatelé si mohou každý den vybrat, jestli jej začnou pohledem na horskou přírodu nebo velkoměsto.  
 

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Assen Emilov

Zdroj: archdaily.com, wallpaper.com

Publikováno: 26.07.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...