Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pipca: Opeřený přírůstek na letenskou gastromapu

Pipca: Opeřený přírůstek na letenskou gastromapu

Grilovaná kuřata jsou opět v kurzu – vypovídá o tom fakt, že se v Praze nedávno otevřel už druhý podnik primárně zaměřený na tento zdánlivě obyčejný pokrm. Zatímco se v Karlíně na konci loňského roku otevřelo bistro Grils, o kterém jsme na našem blogu již psali, Letná má od ledna svojí PIPCU. Nevelký podnik s názvem, který mnoha lidem zamotal hlavu, vzniknul přímo na ulici Milady Horákové a připojil se tak k nedalekým podnikům Mr. Hot Dog a Salt´n´Pepa Kitchen, které také nabízejí svou verzi kvalitního jídla inspirovaného fast foodem. Místní tak mají další možnost, kde se posilnit před dlouhým večerem, nebo kam zajít na rychlý oběd.

Za návrhem interiéru stojí studio mar.s architects, které má za sebou práci například na karlínském podniku Nejen Bistro či návrh restaurací Prostor nebo Dock House. V útulném bistru architekti použili princip otevřené kuchyně, návštěvníci tak mají možnost koukat kuchařům pod ruce a jídlo vybírat také očima.

Prostor je členěný do dvou částí – první části dominuje červený neonový nápis Pipca, masivní dřevěný pult a veliký gril, kde se vždy na rožni otáčí několik kuřat a kde probíhá nejrušnější část přípravy jídla i obsluhování hostů. Druhá polovina podniku je o poznání klidnější – kromě několika menších stolků je zde k dispozici i velký stůl z dubového dřeva, který ocení větší skupina přátel vyrážející na společnou večeři. Dřevo, ze kterého byl kromě velkého stolu na míru vyrobený i pult ve vchodové části bistra, pochází z opracovaných trámů původem ze starého mlýna.

V bistru návštěvníky vítá neonový nápis Pipca.

Ačkoli je v bistru použitá velká paleta různých obkladů a materiálů, jako celek působí interiér harmonickým a lehce industriálním dojmem. Je tomu tak především díky odhaleným cihlám, které architekti na zdech natřeli na bílo a na výrazné zdi naproti grilu pak pouze seškrábali omítku, díky čemuž ještě lépe vyniká neonový nápis Pipca.

Přiznané cihly a oškrábaná omítka pomáhají vytvořit industriální ráz prostoru.

Industriálnímu dojmu přidávají také židle ze dřeva a ohýbaných trubek podobné těm, které známe ze školních tříd, a přiznaná vzduchotechnika, díky které je možné pokrmy připravovat takřka za zády hostů, aniž by je při jídle výrazněji rušily ostatní vůně z kuchyně. Pocit, že návštěvník se ocitl přímo v kuchyni, umocňuje především obrovský gril s několika rožni, na kterých se připravuje místní specialita – grilované kuře.

I samotný gril stojí za zmínku – jedná se o rotisserii značky Ubert s všeříkajícím názvem Wall of Flame. Kromě tradičního designu, který do prostředí Pipcy skvěle zapadá a slouží tak jako výrazná dekorace sám o sobě, je jeho předností také technologie. Pomocí knotů rozvádí teplo po celé ploše velkého grilu, díky čemuž opravdu vzniká pomyslná stěna z tepla.

V interiéru zajišťuje kromě neonového nápisu osvětlení hned několik druhů svítidel. Obsluze i kuchařům pro přípravu jídel či práci s objednávkami nejlépe poslouží praktické lampičky použité přímo na servírovacích pultech a technické osvětlení zabudované na pracovních linkách. O to pompéznější jsou pak nejvýraznější svítidla v interiéru, která visí přímo nad servírovacím pultem. Přivítají každého příchozího. Jedná se o svítidla Lantern, která pro značku BOMMA navrhli Jan Plecháč a Henry Wielgus. Interiér pak dále doplňují jednoduché žárovky a menší industriální lampičky.

Pipca je podnik, který není velký, ale i tak se tu návštěvník cítí příjemně. Architektům se i na poměrně malém prostoru podařilo navrhnout interiér, který nepůsobí stísněně. Pro návštěvníky je navíc návštěva podniku, kde je jejich jídlo připravováno takřka hned vedle nich, příjemným zpestřením. Nehledě na to, že kuřata opékající se na působivém grilu přímo vybízejí k ochutnání. Už je k dispozici také zahrádka uvnitř vnitrobloku a kdo by svůj oběd raději spořádal na lavičce v parku, bude mít brzy možnost využít prodeje skrz výdejové okénko přímo na rušnou ulici.

Zaujal vás interiér tohoto podniku? Vydejte se s námi také na prohlídku do Bistra Grils nebo Špejle.


PIPCA

Milady Horákové 28

Praha - Letná

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 27.05.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...