Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Podlaha je grunt všech venkovních teras

Podlaha je grunt všech venkovních teras

 

Pozorný čtenář již ví, že naše letní speciály se nesou ve znamení exteriérového designu. Mluvili jsme o sezení i svítidlech, ale to zdaleka není vše, co je ke spokojenému vyžití pod širým nebem potřeba. Základem každé terasy je totiž podlaha. Ta by měla být co nejkvalitnější, odolná větru i dešti a v neposlední řadě příjemná pro bosá chodidla. Zapátrali jsme v nepřeberné nabídce a vybrali pro vás ty nejlepší dřevěné podlahy a dlaždice, které dláždí český trh. Zkrátka, tento speciál jsme vzali od podlahy. Doslova.

Dřevěné podlahy

Venkovní dřevěné terasy jsou vystaveny povětrnostním vlivům, kterým dřevo z našich lesů těžko odolává – proto jsou mnohem populárnější dřevěné terasy z dřevin exotických. Ty mají vyšší hustotu dřeva, proto lépe odolávají jak nepříznivému počasí, tak i škůdcům a plísním.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Dřevěné terasy tvoří plochu, jež lahodí oku a nabízí využití plné komfortu. Dřevo má totiž schopnost akumulace tepla, vaše terasa tedy bude příjemně prohřátá, ale nebude pálit. Toto teplo si dřevo ponechá ještě dlouho po západu slunce, čímž vám bude zpříjemňovat venkovní večerní posezení či grilování.

Při správné péči si dřevěná terasa zachová svůj původní vzhled po dlouhou dobu po zakoupení. Stále častěji však padá volba na tzv. bezúdržbovou variantu, kdy dřevo časem získává stříbřitou patinu a péče o terasu je tak minimální.

Bambus

Bambus je univerzálně použitelný materiál, který má stejné uplatnění jako dřevo z klasických stromů. Toto dřevo má od přírody jedinečné vlastnosti, je pružné, odolné a funkční. Přírodní bambus je tvrdší než dub a je vysoce odolný proti otěru a oděru. Má antiseptické a antibakteriální účinky a jako bonus pohlcuje pachy a zabraňuje vzniku plísní. Při použití bambusu pro exteriér se používá vždy tepelně upravený, čímž se jeho stabilita i užité vlastnosti zlepšují.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Massaranduba

Jihoamerická Massaranduba je velice tvrdá a těžká dřevina, velmi často používaná pro venkovní terasové palubky. Charakteristické pro tuto dřevinu je vnitřní pnutí, kroutivost a tvorba prasklin. Vyznačuje se červenohnědou barvou a díky cenové výhodnosti se jedná o jednu z nejprodávanějších dřevin na našem trhu.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Garapa

Exotická dřevina Garapa se vyskytuje především v Jižní Americe. Jedna se o tvrdé dřevo s přirozenou odolností proti povětrnosti. Barevně se podobá Teaku, její barva je zpočátku zlatavá a žlutá, po čase tmavne a dále vlivem zvětrávání mění barvu do stříbrno šedé. Garapa se vyznačuje dobrou stabilitou, pevností a trvanlivostí. Tato  exotická dřevina s nižší hustotou se často používá pro výrobu terasových palubek.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Terrafina

S podlahou Terraffina je obložení balkonu či terasy rychlé a jednoduché. Má protiskluzové vlastnosti, netvoří se v ní ani trhliny, ani třísky. Tyto vlastnosti jsou ideální pro prostory, kde se vyskytuje voda, například k bazénu. Dřevoplast je vysoce ekologický materiál, který je kompromisem mezi dřevem a umělým deskingem. Tento materiál je bezúdržvový, stabilní a vysoce odolný. Díky vysokému podílu dřevěných pilin (60%) se v létě nenahřeje do nepříjemných teplot, chůze po něm tak bude možná i v to nejžhavější poledne. Terraffina je k dostání v široké škále barev – od červené a studené hnědé po pískovou a krémovou.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Sibiřský modřín

Sibiřský modřín zdobí jemná leta s velkým obsahem pryskyřice. Díky velkému procentu obsahu olejnatých látek se toto dřevo vyznačuje vysokou přírodní odolností vůči povětrnostním vlivům. K typickým prvkům patří živá struktura a velké suky, dále kroucení a sklon k tvorbě podélných trhlin. Tento druh modřínu má nažloutlou až červenohnědou barvu, po čase se na povrchu vyskytne šedostříbrná patina, což je jev, který jsme již popsali v úvodu.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Dlaždice

Dlažba sice patří mezi studené materiály, na terase v létě vám však budou sálat teplem. Dlažba se obecně dělí na keramickou a gresovou. Keramika má střep a vrchní glazovanou vrstvu, gres je slinutý – složený ze živce a jílu, který je téměř bez jakýchkoliv pórů. Je tvrdší, odolnější a má asi desetkrát nižší nasákavost než běžné glazované obklady.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Pokud vašemu oku lahodí dřevo, ale získala si vás praktičnost dlažby, máme pro vás rafinované řešení. Na výrobu kvalitní dlažby evokující dřevo se kromě jiného zaměřuje například španělská firma Porcelanosa. Tyto keramické parkety, které napodobují dřevo, nesou název PAR-KER. Vynikají svými ekologickými vlastnostmi a přispívají k ochraně našich lesů a obnovení životního prostředí. Keramické parkety jsou odolné vůči slunečním paprskům, opotřebení a dokonce i požáru, stále však evokují všechny krásy pravého dřeva. K dispozici je i v neklouzavé verzi, což je činí ideálními pro vlhké prostory nebo prostory s bazénem.

PAR-KER Oxford Series

Kromě své odolnosti, trvanlivosti a lehké údržbě, přírodou inspirovaný keramický materiál PAR-KER Oxford Series nabízí širokou škálu dekorativních možností. Je vysoce odolný a nehořlavý. K dostání je v mnoha velikostech, ale i barvách. Vybrat si můžete z klasických odstínů hnědé, k dispozici je však celá škála od bílé, přes šedé tóny až k černé.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

PAR-KER Britania Series

PAR-KER Britania Series je keramická podlaha, která dodržuje ekologická kritéria a přispívá k zachování environmentální rovnováhy. Dobře snáší sluneční záření, zátěž i stárnutí. Je vytvořen z nehořlavého materiálu a vyrábí se v barvě "Britania TOP".

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Porcelanosa vyrábí i podlahy s kamenným motivem. Kolekce nazvaná STON – KER reprodukuje bohatou paletu přírodního kamene nalezené v kamenolomech po celém světě. Panely si udržují tvrdost a mimořádnou odolnost.

STON-KER Samoa Series

Inspirována polynéským ostrovem, podlaha STON-KER Samoa Series s dekorem kamene nabízí kromě vysoké odolnosti i výjimečné barvy – stříbřitě šedou či temně antracitovou. Žíhaný vzor kamene upoutá pozornost a kontrastní kombinace tmavé podlahy se světlými doplňky udělá z vaší terasy ostrov designu.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

STON-KER Arizona Series

STON-KER Arizona Series nabízí výjimečné barvy a inspiraci jihozápadním státem Ameriky plným pouští v sobě nezapře. V nabídce je studená bílá či šedá, teplá světle písková nebo antracitová, složená z několika odstínů.

Inspirace - Podlaha je grunt všech venkovních teras

Pokud vás náš podlahový speciál zaujal a máte chuť dát vaší terase nový svěží háv, bližší informace hledejte u Soliter Parket a Designbath.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...